Gå til innhold

Hjelp, jeg skal lage pinnekjøtt for første gang!


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har 1 kg røkt pinnekjøtt som skal vannes ut i 24 timer. (Står på pakken)

Hvordan tilberede det?

Er pinnekjøtt godt for en som ALDRI har spist det før?

Jeg håper noen vil dele en enkel oppskrift!!

Anonymous poster hash: 28502...2e8

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Det er ikke så vanskelig å lage pinnekjøtt, det ordner seg selv nesten :)

Vann ut kjøttet sånn som det står på pakken. Ta en kjele og legg pinner i bunnen (får kjøpt på butikk hvis du ikke vil ut å spikke selv), evt bruk ei damprist i bunnen (det bruker jeg). Legg pinnekjøttet lagvis oppå dampristen og fyll vann opp til kanten av risten (det skal ikke dekke kjøttet).

Kok opp og la det småputre til kjøttet er ferdig. Se til innimellom at det ikke koker bort med vann, da må du isåfall etterfylle. Kjøttet tar 2-3 timer sånn ca før det er ferdig, du ser når kjøttet er ferdig. Pirk borti det med en gaffel, når kjøttet deler seg lett er det klart til spising.

Tilbehør er ofte kålrabistappe og rødkål eller surkål. Vet mange også liker mandelpoteter og grove pølser til, men til meg så holder det med kålrabistappe og rødkål.

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Kålrabistappe og kokte poteter er ganske vanlig, ta gjerne litt av vannet som er igjen i gryta i stappen, det gir bra smak. Ellers er det ganske stor forskjell på om kjøttet også er røkt, selv foretrekker jeg det, men det kan være litt spesielt om en aldri har smakt røkt lamme-/sauekjøtt før.

Ser nå at du har røkt kjøtt, er absolutt best, selv om noen sier det smaker/lukter "fjøs" (?).

Endret av thora
Skrevet

Du må ikke dampe pinnekjøttet. Det med pinner er litt tull. Fyll opp kjelen til vannet står rett over kjøtter. Så koker du det til kjøttet løsner fra beina. Så steker du det litt på ei stekepanne eller i ovnen.

Skrevet (endret)

Jeg har 1 kg røkt pinnekjøtt som skal vannes ut i 24 timer. (Står på pakken)

Hvordan tilberede det?

Er pinnekjøtt godt for en som ALDRI har spist det før?

Jeg håper noen vil dele en enkel oppskrift!!

Anonymous poster hash: 28502...2e8

Det er ikke så vanskelig å lage pinnekjøtt, det ordner seg selv nesten :)

Vann ut kjøttet sånn som det står på pakken. Ta en kjele og legg pinner i bunnen (får kjøpt på butikk hvis du ikke vil ut å spikke selv), evt bruk ei damprist i bunnen (det bruker jeg). Legg pinnekjøttet lagvis oppå dampristen og fyll vann opp til kanten av risten (det skal ikke dekke kjøttet).

Kok opp og la det småputre til kjøttet er ferdig. Se til innimellom at det ikke koker bort med vann, da må du isåfall etterfylle. Kjøttet tar 2-3 timer sånn ca før det er ferdig, du ser når kjøttet er ferdig. Pirk borti det med en gaffel, når kjøttet deler seg lett er det klart til spising.

Tilbehør er ofte kålrabistappe og rødkål eller surkål. Vet mange også liker mandelpoteter og grove pølser til, men til meg så holder det med kålrabistappe og rødkål.

Dette er den vanligste måten å lage pinnekjøtt på. Mange legger i tillegg kjøttet på rist i ovn og griller i 5 minutter.

Jeg støtter denne framgangsmåten. Når kjøttet slipper beinet er det ferdig.

Når du vanner kjøttet i 24 timer, sørg for bytte ut vann et par ganger. Ligger det i samme vann i 24 timer er det muligheter for at kjøttet er nok så salt. Jeg ville byttet vann én gang. Salt er godt. Pinnekjøttet skal være salt. Jeg vanner også kjøttet i gangen der det er litt kaldt.

Kjøttet blir mye bedre når du damper det framfor å koke det(dekke kjøttet med vann). Men det er smak og behag.

Men igjen, smak og behag. Finn din framgangsmåte. Pinner setter smak på kjøttet, så det er ikke tull. Du får enda bedre smak om du spikker selv, men pinner kjøpt på butikk holder lenge.

Jeg koker kjøttet i 4 timer. Da er det mørt etter min smak, men så damper jeg ikke på så høy varme, så jeg etterfyller bare én gang. Og jeg damper under lokk.

Endret av Amable
  • Liker 1
Skrevet

Det er ikke så vanskelig å lage pinnekjøtt, det ordner seg selv nesten :)

Vann ut kjøttet sånn som det står på pakken. Ta en kjele og legg pinner i bunnen (får kjøpt på butikk hvis du ikke vil ut å spikke selv), evt bruk ei damprist i bunnen (det bruker jeg). Legg pinnekjøttet lagvis oppå dampristen og fyll vann opp til kanten av risten (det skal ikke dekke kjøttet).

Kok opp og la det småputre til kjøttet er ferdig. Se til innimellom at det ikke koker bort med vann, da må du isåfall etterfylle. Kjøttet tar 2-3 timer sånn ca før det er ferdig, du ser når kjøttet er ferdig. Pirk borti det med en gaffel, når kjøttet deler seg lett er det klart til spising.

Denne fremgangsmåten bruker jeg og min mor også. Når kjøttet er ferdig dampet legger vi det forsiktig over på en stekeovnsplate og steker det i ca 30-40 minutter, så kjøttet får en deilig stekeskorpe, det er veldig godt! ☺

Skrevet

Du må ikke dampe pinnekjøttet. Det med pinner er litt tull. Fyll opp kjelen til vannet står rett over kjøtter. Så koker du det til kjøttet løsner fra beina. Så steker du det litt på ei stekepanne eller i ovnen.

Hæh? Hvor er du fra? Og hvilke pinnekjøtt-tradisjoner har du i din familie?

Jeg er fra "pinnekjøtt-land" (vestlending i mange generasjoner), og ingen koker pinnekjøttet her.

Dessuten vil vel et kjapt Google-søk på oppskrifter nok også anbefale å dampe pinnekjøttet?

Anonymous poster hash: 63805...4c7

  • Liker 9
Skrevet

Hæh? Hvor er du fra? Og hvilke pinnekjøtt-tradisjoner har du i din familie?

Jeg er fra "pinnekjøtt-land" (vestlending i mange generasjoner), og ingen koker pinnekjøttet her.

Dessuten vil vel et kjapt Google-søk på oppskrifter nok også anbefale å dampe pinnekjøttet?

Anonymous poster hash: 63805...4c7

Har heller aldri hørt om å fylle opp kjelen med vann og koke pinnekjøttet! Er helt rystet i min vestlandssjel nå! Pinnekjøtt damper man, ikke koker!

  • Liker 10
Gjest Olivia Benson
Skrevet

Man damper selvfølgelig pinnekjøttet. Og jeg støtter forslaget ol å slenge det i ovnen noen minutter før servering. Da blir det kjempegodt!

  • Liker 1
Skrevet

Kjenner også noen som koker. Men hvor denne skikken kommer fra aner jeg ikke.

Da får en jo ikke den samme kraften?

Skrevet

Har heller aldri hørt om å fylle opp kjelen med vann og koke pinnekjøttet! Er helt rystet i min vestlandssjel nå! Pinnekjøtt damper man, ikke koker!

Dypt rystet her også....

  • Liker 1
Skrevet

Det er fra Hellstrøm kokeidéen kommer, ja, Har ikke hørt om den noen annensteds fra.



Anonymous poster hash: 9f4dd...576
Skrevet

Vel, kan se ut som om vi er en smule uvitende.

Hellstrøm bruker visst denne metoden:

http://www.plusstid.no/Mat-og-helse/Spesielle-anledninger/Slik-lager-du-perfekt-pinnekjoett

Nei, jeg er ikke enig. Vi er ikke uvitende. Her tilberedes pinnekjøttet på samme måte som det har blitt gjort i generasjoner. Mange generasjoner.

At Hellstrøm har funnet en annen metode, er helt supert. Men det betyr ikke at min mor, bestemor, oldemor, tippoldemor (osv) var uvitende.

  • Liker 3
Skrevet

Nei, jeg er ikke enig. Vi er ikke uvitende. Her tilberedes pinnekjøttet på samme måte som det har blitt gjort i generasjoner. Mange generasjoner.

At Hellstrøm har funnet en annen metode, er helt supert. Men det betyr ikke at min mor, bestemor, oldemor, tippoldemor (osv) var uvitende.

Tror ikke det er helt nytt at noen koker pinnekjøttet. Hun jeg kjenner har en mor som jeg mener er fra Vestlandet, så det er noen som faktisk foretrekker dette. Men jeg har aldri smakt kokt pinnekjøtt, og aner ikke hva forskjellen er.

Skrevet

Er redd du kommer til å bli skuffet av røkt pinnekjøtt. Det er det svært få som liker. Jeg hadde ikke hørt om røkt pinnekjøtt engang inntil for noen år siden. 1 kg pinnekjøtt er også bare nok mat til et par personer, men det vet du sikkert.

  • Liker 1
Skrevet

Tror ikke det er helt nytt at noen koker pinnekjøttet. Hun jeg kjenner har en mor som jeg mener er fra Vestlandet, så det er noen som faktisk foretrekker dette. Men jeg har aldri smakt kokt pinnekjøtt, og aner ikke hva forskjellen er.

Kjøttet blir mindre salt og bløtere når det kokes. Man får heller ikke skikkelig kraft til å ha over potetene.

Skrevet

IKKE vann det ut for lenge, og la det dampe i maaaange timer, da blir det best :) Vi bruker kokt gulrot, kokt potet og kokt kålrabi til. Har laget pinnekjøtt hver eneste jul i mange år, og jo lengre det får stå, jo bedre blir det. Ikke pakk kjelen for tett heller, sørg for at dampen kommer til alle steder. Her står det gjerne seks sju timer på damp :)

Skrevet (endret)

Kjøttet blir mindre salt og bløtere når det kokes. Man får heller ikke skikkelig kraft til å ha over potetene.

Nei, en får jeg ikke den kraften. Hvilket er helt nødvendig etter min mening. Men ser jo muligheten for å tilsette litt annet i vannet når det kokes slik.

Aha... når det ikke finns kraft lages saus av vann og smeltet smør. Ok...

Endret av Kontormus
Skrevet

IKKE vann det ut for lenge, og la det dampe i maaaange timer, da blir det best :) Vi bruker kokt gulrot, kokt potet og kokt kålrabi til. Har laget pinnekjøtt hver eneste jul i mange år, og jo lengre det får stå, jo bedre blir det. Ikke pakk kjelen for tett heller, sørg for at dampen kommer til alle steder. Her står det gjerne seks sju timer på damp :)

Damper du det i maaange timer løsner alt kjøttet fra pinnene og det blir lite delikat og servere. 2-2,5 time holder i massevis.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...