Lizliz Skrevet 12. desember 2014 #1 Del Skrevet 12. desember 2014 Tenkte jeg skulle lage boller i helgen, men så innser jeg nå at jeg har jo ikke kjøkkenmaskin. Jeg har en elektrisk visp men det er liksom det. Hvordan i huleste skal deigen eltes i 2x15 min uten dette? kan jeg bare kna deigen med hendene i like lang tid? blir dette like luftig og god deig? 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pottepalme Skrevet 12. desember 2014 #2 Del Skrevet 12. desember 2014 Jeg bruker aldri kjøkkenmaskin. Knar bare deigen med hendene. 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
koskenkorva Skrevet 12. desember 2014 #3 Del Skrevet 12. desember 2014 Bare ikke ta mye mel så blir den luftig Bare kna den så den er veldig seig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lizliz Skrevet 12. desember 2014 Forfatter #4 Del Skrevet 12. desember 2014 Så bra ! Som den uerfarne bollemakeren jeg er så tenkte jeg det var greit å spørre før jeg satt i gang Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest anonym2233 Skrevet 12. desember 2014 #5 Del Skrevet 12. desember 2014 Det går helt fint! Har heller ingen kjøkkenmaskin, og baker litt nå og da. Gjør det med kjærlighet og tålmodighet, så vil det gå kjempe fint ❤ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. desember 2014 #6 Del Skrevet 12. desember 2014 Du trenger teknisk sett ikke kna deigen i det hele tatt, ts. Det går like fint å lage eltefrie boller som eltefrie brød. To enkle metoder: 1: hell melk og sukker i en bolle og tilsett tørrgjær, la stå 15 min til gjæret "våkner" tilsett så mel sakte til deigen er såpass klissete at du bare såvidt klarer kna den. Kna så lenge du orker (2-5 min) og la den så heve 3-6 timer. Brett luften ut av den og hev nye 2-3 timer før du former boller. Etterhev ca 1 time. 2:samme som over, men dropp knaingen og bare rør deigen sammen med en sleiv og sett den til heving. Brett den 4-5 ganger etter 5-7 timers heving. Den øverste er min metode, og jeg garanterer at dette er de luftigste, letteste og proffeste bollene du har smakt. Du kan nemlig kna så mye du orker uten at det gir markant effekt - det er hevetiden som er viktig.Anonymous poster hash: 39b8d...892 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. desember 2014 #7 Del Skrevet 12. desember 2014 Husk på at det ble bakt både boller og brød før kjøkkenmaskinene ble oppfunnet og før folk flest hadde råd til å kjøpe dem.Anonymous poster hash: c328b...fdf 17 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pottepalme Skrevet 12. desember 2014 #8 Del Skrevet 12. desember 2014 Min metode: Smelt smøret i en kjele og tøm oppi melka. Vent til blandingen blir rundt 37 grader og hell over i en bolle med gjær. Ta deretter oppi resten og kna deigen til den blir luftig og fin 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lizliz Skrevet 12. desember 2014 Forfatter #9 Del Skrevet 12. desember 2014 Du trenger teknisk sett ikke kna deigen i det hele tatt, ts. Det går like fint å lage eltefrie boller som eltefrie brød. To enkle metoder: 1: hell melk og sukker i en bolle og tilsett tørrgjær, la stå 15 min til gjæret "våkner" tilsett så mel sakte til deigen er såpass klissete at du bare såvidt klarer kna den. Kna så lenge du orker (2-5 min) og la den så heve 3-6 timer. Brett luften ut av den og hev nye 2-3 timer før du former boller. Etterhev ca 1 time. 2:samme som over, men dropp knaingen og bare rør deigen sammen med en sleiv og sett den til heving. Brett den 4-5 ganger etter 5-7 timers heving. Den øverste er min metode, og jeg garanterer at dette er de luftigste, letteste og proffeste bollene du har smakt. Du kan nemlig kna så mye du orker uten at det gir markant effekt - det er hevetiden som er viktig.Anonymous poster hash: 39b8d...892 vil dette funke med fersk gjær og ? skal nemlig bruke oppskriften fra Loms bakeri ( har brukt denne før og det ble hetl syykt godt) og der trengs fersk gjær Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lizliz Skrevet 12. desember 2014 Forfatter #10 Del Skrevet 12. desember 2014 Husk på at det ble bakt både boller og brød før kjøkkenmaskinene ble oppfunnet og før folk flest hadde råd til å kjøpe dem.Anonymous poster hash: c328b...fdf ja jeg tenkte ikke over dette før etter jeg postet skylder på en lang jobbuke Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. desember 2014 #11 Del Skrevet 12. desember 2014 vil dette funke med fersk gjær og ? skal nemlig bruke oppskriften fra Loms bakeri ( har brukt denne før og det ble hetl syykt godt) og der trengs fersk gjær Ja, det er det ingen grunn til at det ikke skal gjøre. Med to forbehold: om oppskriften har mye sukker i seg ville jeg hatt maks 3-4 ss i melken før jeg tilsatte gjæren og så blandet i resten sammen med melet. Og så ville jeg halvert gjærmengden. En blander gjæren i melk og sukker fordi den er en levende organisme (en sopp) som spiser sukker. Gir du den rent sukker i lunken melk så blir den litt som en hyperaktiv småunge og du får ekstra-luftige brød. Men har du for mye gjær&sukker blir deigen faktisk FOR luftig..Anonymous poster hash: 39b8d...892 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lizliz Skrevet 12. desember 2014 Forfatter #12 Del Skrevet 12. desember 2014 Ja, det er det ingen grunn til at det ikke skal gjøre. Med to forbehold: om oppskriften har mye sukker i seg ville jeg hatt maks 3-4 ss i melken før jeg tilsatte gjæren og så blandet i resten sammen med melet. Og så ville jeg halvert gjærmengden. En blander gjæren i melk og sukker fordi den er en levende organisme (en sopp) som spiser sukker. Gir du den rent sukker i lunken melk så blir den litt som en hyperaktiv småunge og du får ekstra-luftige brød. Men har du for mye gjær&sukker blir deigen faktisk FOR luftig..Anonymous poster hash: 39b8d...892 150 g sukker på 1 kg hvetemel og 5dl melk men ser nå at oppskriften vil at alt smøret 150 g skal tilsettes kaldt i terninger etter 15 min elting og deretter eltes i 15 min til... hvordan kan jeg gjøre om denne prosessen da? kaldt smør er jo ikke bare bare å kna jevnt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 13. desember 2014 #13 Del Skrevet 13. desember 2014 Når du tilsetter smøret er det enklest så kjevle deigen litt ut og fordele smør på halve og brette over. Det kan du gjøre et par ganger før du knar videre. Da blir smøret jevnt fordelt selv om du jobber for hånd. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. desember 2014 #14 Del Skrevet 13. desember 2014 Du trenger teknisk sett ikke kna deigen i det hele tatt, ts. Det går like fint å lage eltefrie boller som eltefrie brød. To enkle metoder: 1: hell melk og sukker i en bolle og tilsett tørrgjær, la stå 15 min til gjæret "våkner" tilsett så mel sakte til deigen er såpass klissete at du bare såvidt klarer kna den. Kna så lenge du orker (2-5 min) og la den så heve 3-6 timer. Brett luften ut av den og hev nye 2-3 timer før du former boller. Etterhev ca 1 time. 2:samme som over, men dropp knaingen og bare rør deigen sammen med en sleiv og sett den til heving. Brett den 4-5 ganger etter 5-7 timers heving. Den øverste er min metode, og jeg garanterer at dette er de luftigste, letteste og proffeste bollene du har smakt. Du kan nemlig kna så mye du orker uten at det gir markant effekt - det er hevetiden som er viktig.Anonymous poster hash: 39b8d...892 Denne metoden er jo ikke knafri så lenge man skal "kna så lenge man orker". Her er en helt knafri bolledeig: http://paindemartin.se/2013/10/har-jag-uppfunnit-varldens-basta-bulldeg/ Anonymous poster hash: 79238...c2e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Seajewel Skrevet 13. desember 2014 #15 Del Skrevet 13. desember 2014 (endret) Kjære trådstarter, lagde de boller før i tiden? Hadde de kjøkkenmaskin da? Du klarer fint å elte deigen selv. Endret 13. desember 2014 av Seajewel Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lizliz Skrevet 13. desember 2014 Forfatter #16 Del Skrevet 13. desember 2014 Kjære trådstarter, lagde de boller før i tiden? Hadde de kjøkkenmaskin da? Du klarer fint å elte deigen selv. joda jeg er jo klar over dette da Poenget er vel at det skal eltes i 2x 15 min hvorav de siste 15 minuttene skal være for å kna kaldt smør jevnt inn i deigen. Derfor jeg spurte etter tips.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. desember 2014 #17 Del Skrevet 13. desember 2014 Doh. Anonymous poster hash: e10d3...6fe Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Zeitgeist Skrevet 13. desember 2014 #18 Del Skrevet 13. desember 2014 joda jeg er jo klar over dette da Poenget er vel at det skal eltes i 2x 15 min hvorav de siste 15 minuttene skal være for å kna kaldt smør jevnt inn i deigen. Derfor jeg spurte etter tips.. Det går fint å kna inn smør. Det blir temmelig klissete først, men etterhvert "henter deigen seg inn igjen". Da jeg bakte kanelsnurrer av ei oppskrift basert på den fra Lom's Bakeri, siktet og rørte jeg først i litt mel. Gjentok dette til jeg ikke klarte å røre mere. Tok så deigen på et melet bakebord (slik at deigen ikke skulle sette seg fast), siktet i litt mer mer, og eltet til alt melet var tatt opp i deigen. Gjentok dette til jeg hadde brukt opp alt melet. Tilsatte så smøret litt om gangen. Tror jeg eltet først i tjue minutter, og så i ti minutter etter at smøret ble tilsatt. Når du arbeider med deigen for hånd, vil varmen fra hendene dine sørge for at smøret smelter tilstrekkelig nok til å blande seg med resten av deigen. Slenger meg på tipsen ovenfor om kaldheving. Det gir en helt annen smak på bakverket, i tillegg til å gjøre det luftig. Jeg brukte relativ kald melk, og ferskgjæra smuldret jeg enkelthen inn i deigen etter den første meltilsettinga. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lizliz Skrevet 13. desember 2014 Forfatter #19 Del Skrevet 13. desember 2014 Det går fint å kna inn smør. Det blir temmelig klissete først, men etterhvert "henter deigen seg inn igjen". Da jeg bakte kanelsnurrer av ei oppskrift basert på den fra Lom's Bakeri, siktet og rørte jeg først i litt mel. Gjentok dette til jeg ikke klarte å røre mere. Tok så deigen på et melet bakebord (slik at deigen ikke skulle sette seg fast), siktet i litt mer mer, og eltet til alt melet var tatt opp i deigen. Gjentok dette til jeg hadde brukt opp alt melet. Tilsatte så smøret litt om gangen. Tror jeg eltet først i tjue minutter, og så i ti minutter etter at smøret ble tilsatt. Når du arbeider med deigen for hånd, vil varmen fra hendene dine sørge for at smøret smelter tilstrekkelig nok til å blande seg med resten av deigen. Slenger meg på tipsen ovenfor om kaldheving. Det gir en helt annen smak på bakverket, i tillegg til å gjøre det luftig. Jeg brukte relativ kald melk, og ferskgjæra smuldret jeg enkelthen inn i deigen etter den første meltilsettinga. Så ikke blande ut gjæren i melken? Det går kanskje ikke det dersom melken ikke er 37 grader? Fersk gjær har jeg kanskje brukt tre ganger i mitt liv, og alle de gangene skulle det være med varmet melk. blir det ikke klumpete dersom man ikke blander ut gjæren i væske? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Zeitgeist Skrevet 13. desember 2014 #20 Del Skrevet 13. desember 2014 Så ikke blande ut gjæren i melken? Det går kanskje ikke det dersom melken ikke er 37 grader? Fersk gjær har jeg kanskje brukt tre ganger i mitt liv, og alle de gangene skulle det være med varmet melk. blir det ikke klumpete dersom man ikke blander ut gjæren i væske? Jeg smuldrer bare gjæren i deigen. Bryter av en liten bit, og gnir den mellom fingrene oppi bakebollen. Når du elter deigen for hånd, så vil gjæren også bli smuldret videre. Og varmen fra hendene dine varmer uansett opp deigen. Grunnen til at man ofte rører gjæren ut i melka, er for å sjekke om gjæren fortsatt er i live. Blandinga av melk, gjær, og litt sukker skal stå i omlag et kvarter, og hvis det danner seg bobler, så er gjæren fersk og frisk. Jeg pleier å hoppe over dette steget, da den kalde melka forsinker gjæringsprosessen. I stedet passer jeg på at gjæren er fersk, dvs. godt innenfor utløpsdato. Hvis du likevel vil sjekke, så varm om litt av melka til 37 C, tilsett ei teskje sukker og gjær, og hvis dette bobler, er gjæren i orden. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå