Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Gjest Phair
Skrevet

I innvandrer butikkene er det tusenvis forskjellige type bønner. Hva kan disse brukes til og er det noen som vet hva de forskjellige typene er og har noen div. oppskrifter?

Skrevet

Det finnes mange typer bønner og de kan stort sett brukes om hverandre. Tørre bønner må bløtlegges over natten og trenger relativt lang koketid, mens hermetiske bønner bare trenger å varmes opp. Bruk bønner i gryteretter, i salater, i supper, mos dem med krydder o.l. til en dip eller bare server det som tilbehør til andre retter.

Bønne- og pastasuppe (4 pers.)

250 g tørkede aspargesbønner, bløtlagt over natten, skylt og avsilt

4 ss olivenolje

2 store skivede løk

3 hakkede hvitløksfedd

1 boks hakkede tomater

1 ts tørket oregano

1 ts tomatpuré

9 dl vann

90 g pastaskjell, eller lignende

125 g soltørkede tomater, i tynne skiver

1 ss hakket koriander, eller bladpersille

2 ss revet parmesan

salt/pepper

Legg bønnene i en kjele, dekk med kaldt vann og kok opp. La koke kraftig 15 minutter, og la renne av. Fres løken myk i olje, rør inn hvitløk og la frese 1 minutter. Rør inn tomater, oregano, tomatpuré og vann. Tilsett bønner, kok opp og la småkoke under lokk ca 45 minutter. Tilsett pasta, smak til med salt og pepper og rør inn de soltørkede tomatene. Kok opp suppen og la småkoke med lokket delvis over i 10 minutter, eller til pastaen er al dente. Rør inn hakkede urter og server med et dryss av parmesan.

Bønnedip

2 dl svarte bønner, lagt i bløt over natten

1,5 liter hønsebuljong

1 løk

2 laurbærblad

4 hvitløksbåter

saften av det som er skåret vekk av appelsinenen til garnityren

1 dl grovhakket koriander

2 ss søt chilisaus

1 ts spisskummen

salt/pepper

Skyll bønnene og ha dem i en gryte sammen med buljong, løk, laurbærblad og hvitløk. La koke opp og skum av. La småkoke til de er møre, ca 1 - 1,5 timer. Ta opp bønnene og kjør dem grovt sammen i hurtigmikser. Juster konsistensen med kokevannet, dippen skal være lekkert kremet. Ha i en skål og smak til med appelsinsaft, koriander, chilisaus, spisskummen, salt og pepper.

Chili con carne (4 pers.)

300 g kjøttdeig

2-3 fedd hvitløk

1 liten rød chilipepper

1 ts oregano

2 ss hvetemel

1 boks hermetiske tomater

3 dl hvite bønner

2 løk

100 g bacon

1 ss paprikapulver

1,5 dl buljong

½ ts cayennepepper

Legg bønnene i bløt natten over. Kok dem i en time. Hakk løk og hvitløk og surr i panne. Tilsett kjøttdeig og bacon og stek det brunt. Finhakk chili og tilsett i kjøttet sammen med krydder og hvetemel. Tilsett tomater og buljong. Kok opp og la småkoke 6-8 minutter. Bland i bønner og la alt putre 10 minutter (sjekk at bønnene er møre).

Gryterett fra Toscana (4-6 porsj.)

4 nakkekoteletter

200 g røde eller hvite bønner

4 skiver bacon

3 gulrøtter

2-3 løk

2 skiver sellerirot

2 skiver kålrot

¾ ts timian

1 laurbærblad

5 hele pepperkorn

2-3 fedd hvitløk

kraft/vann

6 poteter

150 g grønne bønner eller sukkererter

Legg bønnene i bløt over natta. Hell av bløtevannet og kok opp bønnene i nytt vann. Sett til side. Del kotelettene i to og bacon i biter og stek i panne. Ta opp og surr grønnsaker i biter, krydder og hvitløk. Tilsett kjøttet og bønner. Tilsett nok væske til alt er dekket. Kok opp og la trekke 30 minutter. Tilsett poteter i båter og la trekke til potetene er møre. Sukkererter tilsettes de siste 5-6 minuttene.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...