Gå til innhold

Komler/raspeball


mon_nom

Anbefalte innlegg

Lurer på hva er best å bruke når man skal lage komler/radpeball, bør potetene være gamle eller går det greit å kjøpe potetene i butikken den dagens det skal lages.

Vet det går ann å kjøpe ferdig blanding i butikken, men har lyst å prøve å lsge frea bunnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg bruker ferske poteter.

De som er laget ifra bunnen av er veldig mye bedre enn de ifra pose. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker også ferske. First price poteter funker helt fint.

Anonymous poster hash: fd7b1...e2d

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går an å bruke nypoteter, men det heter seg at man skal bruke gamle poteter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir suverent hvis man bruker f.eks. Beate eller pimpernell. Men prinsippet er å koke halvparten av potetene og raspe den andre halvparten og blande med egg, og det andre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Blir suverent hvis man bruker f.eks. Beate eller pimpernell. Men prinsippet er å koke halvparten av potetene og raspe den andre halvparten og blande med egg, og det andre.

Egg?

Jeg lager alltid av rå poteter. Og jeg foretrekker å lage på høsten når ikke potetene er helt nye lenger.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egg?

Jeg lager alltid av rå poteter. Og jeg foretrekker å lage på høsten når ikke potetene er helt nye lenger.

Nei selvsagt ikke egg, skrev feil og mente gryn/mel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei selvsagt ikke egg, skrev feil og mente gryn/mel.

Fort gjort, men du fikk meg til å lure der, gitt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter farmors oppskrift bruker jeg 1/3 til 1/4 kokte poteter, resten rå. Det er ikke så farlig hvor gamle potetene er, men noen poteter er vanskelige å få til passe konsistens. Jeg har ikke helt kommet helt til det nivået der jeg trenger å bekymre meg for det, for jeg bommer alltid på konsistensen uansett.

Hvis du skal ha gamle poteter må du enten lagre poteter lenge selv eller kjøpe gammelpotet om våren. Potet har så lang holdbarhet at en uke fra eller til ikke spiller så stor rolle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir veldig godt å blande inn bredbladet persille og finhakket løk og bruke kavring/strøkavring i stedet for byggmel. Og halvparten rå og kokte poteter. Smaker godt til vilt når bollene får trekke i kjøttkrafta. Jeg har ikke oppskrifta foran meg, men fikk den av en i familien og skal prøve å finne den frem. Oppskrifta var selvkomponert, og resultatet veldig godt. Husker jeg kunne spise bollene uten tilbehør når de lå lunken på benken etter middag, men jeg husker ikke i farta om det var flere ingredienser, er noen år siden jeg har laget det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tips alle sammen. Ble en kombi mellom rå og kokte. Og de smakte godt. :)

Lurer på en liten ting til, er det noen av dere som har forsøkt å lage komler med å brukte den grove siden av rivjernet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takk for tips alle sammen. Ble en kombi mellom rå og kokte. Og de smakte godt. :)

Lurer på en liten ting til, er det noen av dere som har forsøkt å lage komler med å brukte den grove siden av rivjernet?

Jeg tror det blir litt feil konsistens, for potetene blir for grove. Oldemor hadde noe som var ligner på den siden av rivgjernet som brukes til å male krydder eller rive appelsinskall, det det er tagger som stikker opp med små hull i midten. Farmor sa de brukte den til å raspe poteter på når de skulle lage ball. Det virket ikke som om det var noe hun savnet. Gammeldags kjøttkvern med håndsveiv fungerer greit, selv om det er litt tungt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjører rå poteter til mos i foodprocessor, med litt vann i slik at det blir litt fart i sakene.

Og så over i sikt over en bolle slik at en god del av fuktigheten får renne fra. Må tas i omganger hvis man lager stor porsjon, men uansett blir det mye mindre arbeidskrevende enn å raspe for hånd.

Vil ellers tipse om at mandelpoteter overhodet ikke fungerer i komler iflg min erfaring. Bare så andre slipper å gjenta samme tabbe. :ler:



Anonymous poster hash: 3c522...d91
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du blander halvt med kokt potet går det helt fint å rive med det grove siden av jernet. Ellers vet jeg ikke, fordi jeg ikke har prøvd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg kjører rå poteter til mos i foodprocessor, med litt vann i slik at det blir litt fart i sakene.

Og så over i sikt over en bolle slik at en god del av fuktigheten får renne fra. Må tas i omganger hvis man lager stor porsjon, men uansett blir det mye mindre arbeidskrevende enn å raspe for hånd.

Vil ellers tipse om at mandelpoteter overhodet ikke fungerer i komler iflg min erfaring. Bare så andre slipper å gjenta samme tabbe. :ler:

Anonymous poster hash: 3c522...d91

Ok. Brukte du slik ekstra tilbehør, eller delte du potetene oppi litt mindre biter å la rett oppi sammen med vann?

Ante meg at mandelpotet ikke er det beste å bruke til komler, brukte ny poteter, men hvor nye de var aner jeg ikke. :fnise: Men min far ble fornøyd da jeg disket opp med komler fra bånd av :) :-p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. Brukte du slik ekstra tilbehør, eller delte du potetene oppi litt mindre biter å la rett oppi sammen med vann?

Jeg skjærer potetene i store biter og kjører dem med kniven i foodprocessoren. :)

Anonymous poster hash: 3c522...d91

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid lært at nypoteter om sommeren er håpløse å lage komle av, mens nye høst/vinterpoteter går greit.

Jeg er vandt med at komlene blir laget av kun rå potet. Raspet fint og blandes opp med byggmel og kraft til passe konsistens. Dott i midten hører også selvfølgelig med :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...