AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #1 Skrevet 14. juni 2014 Jeg er ikke noe flink på kjøkkenet, men har noen ting som jeg får til. Gjærbakst er en ting jeg ikke får til, jeg får bare ikke ting til å heve Jeg syns jeg gjør alt som står i oppskriften, setter deigen lunt osv., men de få gangene jeg prøver meg er omtrent 70 % mislykket Nå har jeg begitt meg ut på å prøve å lage grove horn som jeg hadde tenkt å fylle med ost og skinke og ha til familiebursdag i morgen. Men deigen vil IKKE heve, den har ikke rørt seg en millimeter på en time... Litt oppgitt, ja! All den jobben. Må jeg bare kaste den? Er det noen som har råd, pliiis?! Anonymous poster hash: fb68c...caa
Snowblind Skrevet 14. juni 2014 #2 Skrevet 14. juni 2014 Passer du på at blandingen mellom melk og smeltet smør er ca 37 grader før du har i gjær?
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #3 Skrevet 14. juni 2014 Den deigen jeg har laget nå er til horn, og den er med tørrgjær. Lager bare ting med tørrgjær Men det kan godt tenkes at det var litt varmere enn 37 grader (det sto at den skulle være varmere). Er det derfor den ikke hever? Må jeg bare kaste den? Anonymous poster hash: fb68c...caa
bippo Skrevet 14. juni 2014 #4 Skrevet 14. juni 2014 Du må kna det MYE, deigen skal være fin og elastisk, og ikke hard, heller bittelitt klissete (men ikke mye). Det mange gjør feil er at de bruker alt for mye mel når de skal kna det, og for mye mel gjør ofte deigen litt stein-aktig. Både sukker og salt hjelper til med å få gjæret til å fungere som det skal, det jo være et tips til neste gang. Du trenger ikke mye i det hele tatt. En halv teskje bør være nok. Det er ikke alltid forhevingen har så mye for seg, så det jeg pleier å gjøre når jeg skal bake f.eks. boller, er å etterheve de i stekeovnen på ca 45C i 30 minutter. Det funker HVER gang! 2
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #5 Skrevet 14. juni 2014 Hm, neste gang skal jeg spørre om råd før jeg begir meg ut på et så stort prosjekt (jeg har jo selvfølgelig satt dobbel deig... ). Jeg tror jeg prøver å bake ut noen av dem og etterheve i ovnen. Tror ikke det er noe som kan få deigen til å heve nå... den er ganske tung, enda jeg hadde den i maskinen i fem minutter og så eltet i fem minutter. Tusen takk for råd! *sukk* Anonymous poster hash: fb68c...caa
Gjest Violetta Skrevet 14. juni 2014 #7 Skrevet 14. juni 2014 (endret) Jeg slår et slag for langtidsheving. Da bruker du bare bittelitt gjær (gjerne tørrgjær), og lar deigen heve lenge. For eksempel i åtte timer. Da er det ingen fare for feil temperatur på væsken heller. Jeg bruker ca en teskje med tørrgjær til en brøddeig. Endret 14. juni 2014 av Violetta
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #8 Skrevet 14. juni 2014 Den deigen jeg har laget nå er til horn, og den er med tørrgjær. Lager bare ting med tørrgjær Men det kan godt tenkes at det var litt varmere enn 37 grader (det sto at den skulle være varmere). Er det derfor den ikke hever? Må jeg bare kaste den? Anonymous poster hash: fb68c...caa Hvor varmt hadde du vannet da? Gjæren dør om du har for varmt vann..Anonymous poster hash: c21e0...f6b
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #9 Skrevet 14. juni 2014 Lykke til! Håper det blir bra Tusen takk! Det ble ikke det. Jeg tok en liten del av deigen, nok til seks horn, og knadde i vel fem minutter før jeg satte dem i ovnen på forheving. De rørte seg ikke en millimeter... Jeg prøvde allikevel å steke dem, just in case, men det gikk ikke. Så nå har jeg kastet hele skiten og er relativt oppgitt og lei :( Jeg slår et slag for langtidsheving. Da bruker du bare bittelitt gjær (gjerne tørrgjær), og lar deigen heve lenge. For eksempel i åtte timer. Da er det ingen fare for feil temperatur på væsken heller. Jeg bruker ca en teskje med tørrgjær til en brøddeig. Det kunne jeg tenke meg å prøve. Det er bare det at jeg må ha oppskrift med alt beskrevet ned til minste detalj, det er ingenting som er naturlig for meg... Anonymous poster hash: fb68c...caa
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #10 Skrevet 14. juni 2014 Hvor varmt hadde du vannet da? Gjæren dør om du har for varmt vann..Anonymous poster hash: c21e0...f6b Det er nok mulig at det er dette som har ødelagt for meg. Anonymous poster hash: fb68c...caa
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #11 Skrevet 14. juni 2014 Melken skal ikke være varmere enn når du dupper lillefingeren i, så har melken samme temperatur som fingeren, alså 37,5 grader. Anonymous poster hash: b6f8c...bea
Ariel* Skrevet 14. juni 2014 #12 Skrevet 14. juni 2014 Hadde du oppi bare grovt mel kan deigen bli for "tung". Da hever den dårlig.
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #13 Skrevet 14. juni 2014 Grovt mel hever dårligere enn fint mel. I tillegg er det viktig at væsken har riktig temperatur, er væsken for kald trenger gjæren mye lengre tid på å heve og er væsken for varm dør gjæren og deigen hever ikke. Anonymous poster hash: 92bd2...761
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #14 Skrevet 14. juni 2014 - Pass på at temperaturen er riktig. - Bytt ut hornsalt i steden for salt. Deigen blir utrolig luftig av det! Anonymous poster hash: 626f5...1d1
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #15 Skrevet 14. juni 2014 Melken skal ikke være varmere enn når du dupper lillefingeren i, så har melken samme temperatur som fingeren, alså 37,5 grader. Anonymous poster hash: b6f8c...bea Når man bruker tørrgjær så skal det være varmere enn 37 grader. Anonymous poster hash: 9ff28...c49 1
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #16 Skrevet 14. juni 2014 - Bytt ut hornsalt i steden for salt. Deigen blir utrolig luftig av det! Forvirrende setning. Mener du "Bytt ut vanlig salt med hornsalt" eller "bruk hornsalt i stedet for salt"? Bytte bort hornsalt i stedet for å bytte bort salt, sier du, men hva bytter man da med? Anonymous poster hash: facc1...76b
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #17 Skrevet 14. juni 2014 Når man bruker tørrgjær så skal det være varmere enn 37 grader. Anonymous poster hash: 9ff28...c49 Jeg har alltid fingervarmt væske når jeg bruker tørrgjær hever alltid uansett. Har ikke hatt problem med kun grovt mel heller. Anonymous poster hash: c21e0...f6b
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #18 Skrevet 14. juni 2014 Tørrgjær tåler varmere væske enn fersk gjær, men det betyr ikke at væsken MÅ være varmere av den grunn. Opp til ca 40 grader går fint med tørrgjær. Husk også på at ikke alle har temperatur på 37,5 grader, jeg har lav kroppstemperatur og har alltid væsken litt varmere enn fingervarm, fordi min fingervarme blir for kald. Anonymous poster hash: 92bd2...761
AnonymBruker Skrevet 14. juni 2014 #19 Skrevet 14. juni 2014 Forvirrende setning. Mener du "Bytt ut vanlig salt med hornsalt" eller "bruk hornsalt i stedet for salt"? Bytte bort hornsalt i stedet for å bytte bort salt, sier du, men hva bytter man da med? Anonymous poster hash: facc1...76b Oi jeg kan se at den setningen så litt rotete ut. Jeg mener; Bruk hornsalt i steden for vanlig salt. Anonymous poster hash: 626f5...1d1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå