Gå til innhold

Müsli-''ingrendienser'' - sunt?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Er typiske Müsli-ingredienser som korn, havre, tørket frukt, og lignende, sunt?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Det må ses i en større sammenheng. Som del av en sammensatt og balansert diett for en som ikke er allergisk mot noe av det, er det helt utmerket.

Skrevet

Enig med Pringle, men hvis man skal se på det fra perspektivet hva som er sunt for folk flest så er ikke kornblanding noe særlig sunt. Det består ofte av melprodukter, eller grove korn. Mye fiber og antinæringstoffer da de færreste kornblandinger er spiret/bløtet.

Tørket frukt er så og si rent sukker. Totalt inneholder det så og si bare karbohydrater. Til frokost er det mye bedre å få i seg et måltid med mye proteiner og fett. Da unngår man en energiboost rett etter frokost som ender i rumlende mage og mangel på energi rett før lunsj.

Ser man det f.eks. i perspektivet aktiv idrettsutøver så kommer det ganske annerledes ut. Forutsatt at vedkommende tåler korn. Og det er det langt i fra alle som gjør godt.

  • Liker 2
Skrevet

hva er symptomer på å ikke tåle korn. trodde alle tålte det.

fiber er jo sunt

Skrevet

hva er symptomer på å ikke tåle korn. trodde alle tålte det.

fiber er jo sunt

Oppblåsthet, luft i magen, uregelmessig avføring/avføringstrang, utmattelse, og en rekke andre mer uspesifikke symptomer. Det er ofte veldig vanskelig å vite om det er kornet som gjør det. Siden du ikke har alvorlige plager er det ikke sannsynlig at du har cøliaki.

Den greieste måten å teste om du tåler korn er å ekskludere det fra kosten i minst 4 uker og så innføre det igjen og se om du merker forskjell.

De fleste tåler litt korn, men å basere kosten sin på kornprodukter er nok ikke lurt uansett.

"Fiber er sunt". Det er det myndighetene sier, men det er en grov forenkling. Cellulose (trefiber) er også fiber, men man blir sjelden anbefalt å spise planker eller gress. Fiber kommer i mange varianter og litt av hver er nok ikke noe problem.

Problemet er når du får så mye fiber at magen nærmest konstant kverner og bryter ned fiberet for å mate bakteriene i tarmen. Noe fiber mater de gode bakteriene, noe passerer ufordøyd og noe mater mindre gunstige bakterier.

Generelt kan man si at fiber fra grønnsaker og kjøtt (ja, kjøtt inneholder litt fiber!) og enkelte typer aminosyrer som særlig finnes i gelatin er bra for bakteriene i tarmen.

  • Liker 2
Skrevet

men litt musli i smoothien drper ingen?

spiser vanligvis ikke korn, men tenkte å starte å spise jevnlig med økologisk havre. jeg har også hørt at hvis du vanner kornene. så blåser de seg ikke opp i magen.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...