Gjest TomKrus Skrevet 28. mai 2004 #1 Del Skrevet 28. mai 2004 Ville gjerne fortsette på en liten rød tråd jeg syntes å skimte i debatten "Jeg er så sinna..." Er det ikke slik at det er blant samfunnets "tapere", blant de som er nederst på samfunnets sosiale stige, vi tradisjonelt sett har funnet flest kriminelle, iallfall utøvere av lett synlig kriminalitet? Er det ikke slik at det er de som har lite, de som føler seg urettferdig behandlet, de som vil ha en del av den velferden de ser andre har overflod av, som ønsker å ta en snarvei for å oppnå dette? Hvem er det i dagens Norge som er en del av denne underklassen? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Poirot Skrevet 28. mai 2004 #2 Del Skrevet 28. mai 2004 En kriminell er i dag i hht kriminalstatisitkken en ung mann uten utdannelse. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Moonshadow Skrevet 28. mai 2004 #3 Del Skrevet 28. mai 2004 Jeg er en del av den klassen tror jeg :roll:' Driver ikke med så mye kriminelt, men jeg er nok en av taperene ja.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest TomKrus Skrevet 28. mai 2004 #4 Del Skrevet 28. mai 2004 En kriminell er i dag i hht kriminalstatisitkken en ung mann uten utdannelse. Og sånn har det vel egentlig alltid vært, ikke sant? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 28. mai 2004 #5 Del Skrevet 28. mai 2004 Ressurssterke personer er flinkere til å skjule sine kriminelle handlinger. De har også råd til dyktige advokater som kan forsvare dem. De skjuler eller vinner saker som ellers ville blitt en del av kriminalstatistikken. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Poirot Skrevet 28. mai 2004 #6 Del Skrevet 28. mai 2004 Og sånn har det vel egentlig alltid vært, ikke sant? Mulig. Men det er litt forskejll på type kriminalitet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest TomKrus Skrevet 28. mai 2004 #7 Del Skrevet 28. mai 2004 Mulig. Men det er litt forskejll på type kriminalitet. Joa, vet det. Det var derfor jeg nevnte synlig kriminalitet (vold, narkotika, ran etc) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest lurven Skrevet 29. mai 2004 #8 Del Skrevet 29. mai 2004 jeg er en ung mann uten utdannelse pass dere for meg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Lizbet Skrevet 29. mai 2004 #9 Del Skrevet 29. mai 2004 Om man med kriminalitet mene vinnings- og voldsforbrytelser er det vel det skiktet om man kan finne dem i. Forbryterene altså. Men jeg mener at begrepet kriminalitet per i dag omfatter ganske mye mer. Man har for eksempel dette med økonomist kriminalitet og miljøkriminalitet. Og her tror jeg man vil finne andre enn unge menn uten utdannelse... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Baardsen Skrevet 29. mai 2004 #10 Del Skrevet 29. mai 2004 Er det ikke slik at det er blant samfunnets "tapere", blant de som er nederst på samfunnets sosiale stige, vi tradisjonelt sett har funnet flest kriminelle, iallfall utøvere av lett synlig kriminalitet? (...) Hvem er det i dagens Norge som er en del av denne underklassen? Ker kan det jo være et spørsmål om høna og egget. Hva kom først. Ble du en kriminell fordi du var en taper, eller ble du en taper fordi du slo inn på en kriminell løpebane? En paralell debatt har vi hatt i den forskning på mobbing som er drevet gjennom de senere år. I den tradisjonelle (sosialdemokratiske og rousseauiansk-inspirerte) pedagogikken har man trodd at mobbing skyldes samfunnet. Det er visse sosiale skjevheter i samfunnet, som skaper slike fenomener. De som mobber, de er selv offre for disse skjeve samfunnsforholdene, og det ligger vel også tjukt utenpå denne teorien at de som blir mobbet på en eller annen måte har gjort seg fortjent til det. Enslags naiv tro på at mennesket er godt på bunnen, at verden i bunn og grunn er rettferdig, men at det som korrumperer oss, det er samfunnet, kulturen, omgivelsene, de andre. Det man imidlertid har kommet fram til som forklaringen i den omfattende forskning på mobbing som er drevert gjennom de senere år (Dan Ulvæus), det er at mobbing ikke kommer av sosiale eller økonomiske skjevheter, eller andre slike ting. Det kommer rett og slett av at noen mennesker blir stimulert av å plage og ydmyke andre. Med andre ord, det er ikke noen annet enn alminnelig menneskelig ondskap. På samme måte har du det i diskusjonen om kvinner som blir voldtatt. Noen tror altså at verden skulle være et rettferdig sted, slik at de som blir utsatt for voldtekt på en måte har gjort seg fortjent til det selv, eller at de i det minste har seg selv å takke. For eksempel henviser en til at kvinner kler seg utfordrende, er uforsiktige osv. For å trekke dette enda litt lenger, hadde man diskusjonen etter den annen verdenskrig, om de som hadde begått forbrytelser, men som var påvirket av et sykt samfunn til å gjøre det, om de hadde ansvaret for de forbrytelser de selv hadde begått. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest TomKrus Skrevet 1. juni 2004 #11 Del Skrevet 1. juni 2004 Tar opp denne tråden igjen. Følgende utklipp er fra ssb-rapporten "Innvandrere og nordmenn som offer og gjerningsmenn" og gjelder overrepresentajonen av ikke-vestlige invandrere i kriminalstatistikken. "Statistikken bør også leses på bakgrunn av den kunnskap vi har om levekår blant ikke- vestlige innvandrere. Innvandrere fra ikke-vestlige land har lavere utdanning enn nordmenn. De har en langt lavere andel sysselsatte, selv blant høyt utdannede. Husholdsinntekten per forbruksenhet er knapt to tredjedeler av nordmenns inntekt, og de bor billigere og trangere enn nordmenn. Flere ikke-vestlige innvandrere enn nordmenn forteller at de er ensomme. Dårlig kontakt med det norske samfunnet og svakt familienettverk bidrar til isolasjon og ensomhet. Nervøse lidelser er mer utbredt enn blant nordmenn. Dette er noen av hovedresultatene fra undersøkelsen Levekår blant ikke-vestlige innvandrere fra 1996 (Blom 1998). Med dårlige levekår følger ofte kriminalitet. I Danmark er det påvist samvariasjon mellom sosioøkonomisk status og kriminalitet, også for innvandrere, noe som fremheves som en vesentlig del av forklaringen på at innvandrere i Danmark relativt ofte ble registrert for kriminalitet i 1995 (Danmarks Statistik 1998). I tillegg til at det er påvist sammenhenger mellom sosioøkonomisk status og kriminalitet, er også sosioøkonomiske variabler nær knyttet til høyere oppdagelsesrisiko (Balvig og Høigård 1988). Muligens er både dårligere levekår og høyere oppdagelsesrisiko med på å forklare noe av forskjellen i registrert kriminalitet blant ikke-vestlige innvandrere og blant nordmenn." Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå