Gå til innhold

Munkejern?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hvor kan man få tak i et slikt munkejern? inbiller meg om at det kan være vanskelig å få tak i.. :roll:

Skrevet

Tror de har det på de fleste større el-butikker....

Vet jeg har sett det et sted. Jernia i Torggata her i oslo er jeg nesten helt sikker på at har det.

Gjest Fia Ferrari
Skrevet

HEI!

Jeg kjøpte munke-jernet mitt hos EXPERT-kjeden. Lette overalt, mange steder visste de ikke hva et munke-jern var engang,men hos Expert hadde de altså.

  • 2 uker senere...
Skrevet

Jeg kjøpte på jernvarehandelen, men vil tippe at du finner på de fleste steder som selger gryter og stekepanner av jern. Men..har du oppskrift på munker? Det har nemlig ikke jeg.

Skrevet
Men..har du oppskrift på munker?

Munker (20 stk)

2 egg

½ dl sukker

2 dl hvetemel

1 ts bakepulver

½ ts kardemomme

25 g smeltet smør

1 dl fløte

Pynt:

sukker

Visp egg og sukker. Tilsett hvetemel, bakepulver og kardemomme. Rør inn smeltet, avkjølt smør og fløte. Stekes i stekepanne eller munkejern. Når de er ferdige, rulles de i sukker.

Gjærmunker (ca. 40 stk)

100 g smør

3 dl melk

50 g gjær

1 liter hvetemel

1 dl sukker

2 ts kardemomme

Smelt smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Tilsett alt det tørre og rør til deigen er jevn. La deigen heve på et lunt sted i ca.1 time. Varm munkejernet og ha litt smør i hullene. Rør deigen opp igjen og legg en skje deig i hvert hull. Bruk svak varme så munkene blir gjennomstekt. Snu med en gaffel eller strikkepinne så kakene blir jevnt lysebrune.

Takk for tips alle sammen, jeg skal se etter om jeg finner. noen som vet ca. pris på et slikt jern?

Skrevet

Tuuuuusen takk :)

Når det gjelder pris husker jeg ikke hva jeg betalte, men det var ikke dyrt i alle fall. Tipper det var mellom hundre og tohundre kroner.

  • 5 år senere...
Skrevet

Har verdens beste munkeoppskift.

3 egg

2 (vanlige kaffekopper) kopper sukker

dette piskes nesten til eggedosis

2 kopper surmelk (kultur ikke kefir)

4 kopper mel

5 ts bakepulver

stekes med kvitseidsmør eller setersmør

bruk godt med smør når di stekes

  • 2 måneder senere...
Gjest Gjest_Marie_*
Skrevet

Hei!

Jeg har lært å lage munker av ei gammel dame i høst. Hun sier at elektriske jern ikke er noe å samle på, fordi man ikke kan regulere varmen like lett som om man har et gammeldags jern på plata.

Jeg har også blitt overøst med råd og vink fra andre gamle damer... De var veldig imponert over de store, fine hullene i jernet mitt. Selv hadde de kjøpt jern på butikken "Og dæi e jo mest som klinkekulær å regne!" :gjeiper:

Mitt jern er, iallefall, kjøpt på Nes jernverksmuseum, litt oppforbi Fianesvingen. Det kostet 350,- kr. :)

Forresten, oppskriften til den første gamle dama (ca 70 stk):

9 egg

1 kg sukker

1 l surmelk

1183 g mel

9 ts bakepulver

-Visp egg og sukker. Det trenger ikke å bli eggedosis.

-Ha i melka.

-Ha i alt melet og alt bakepulveret (bland pulveret litt i melet).

-Rør det litt sammen med en slikkepott før du lar maskinen ta seg av resten.. La det stå å surre til det er klumpefritt.

Denne røra kan du begynne å steike med en gang. Hvis du blir lei er det ingenting i veien for å sette den i kjøleskapet til over natta.

Munkene er geie å fryse. Når du skal ha dem opp igjen, gjør som følger: varm opp ovnen til 200 grader, skau av ovnen og sett dem inn til de er lunka.

God appetitt!

Gjest Gjest_Marie_*
Skrevet

Huff.. Jeg glemte jo å skrive at de skal stekes i rikelig med melange (det blir så godt med saltet, vettu). Du kan gjerne ha smør i både før og etter du snur. Og, før du steker den første runda bør du ha litt smør på kantene rundt hullene også. -De hever jo over sine bredder, og da er det greit at de ikke henger fast.

De første gangene du steker i et nytt jern (eller et gammelt jern som ikke har vært brukt på lenge) må du virkelig være raus med smøret. Da jernet mitt var nytt, smurte jeg inn hele greia (ikke under, altså, men både i og rundt hullene) flere ganger, før jeg i det hele tatt hedde i røra. Allikevel ble de 50 første munkene lite vellykkede. ;P Dette gjentok seg faktisk noen ganger, til jernet liksom var "innstekt".

Lykke til!

Hei!

Jeg har lært å lage munker av ei gammel dame i høst. Hun sier at elektriske jern ikke er noe å samle på, fordi man ikke kan regulere varmen like lett som om man har et gammeldags jern på plata.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...