Gå til innhold

Tung julekake med gjær


Anbefalte innlegg

Skrevet

Er det noen som har oppskrift på de "gammeldagse" julekakene, stappet med sukat og rosin?

Har lest over en del oppskrifter, men så å si alle er av den lette typen som hveteboller. Ikke det jeg vil bake.

Noen som har å dele bort?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Kan det være det vi kaller julebrød du tenker på? Litt kraftig, litt søt hvetebakst med sukat og rosiner, bakt som ei litt stor leiv? Veldig god skjært i skiver som brød og med godt smør til?

I så fall kan jeg kanskje hjelpe :)



Anonymous poster hash: 9e410...753
  • Liker 2
Skrevet

Kan det være det vi kaller julebrød du tenker på? Litt kraftig, litt søt hvetebakst med sukat og rosiner, bakt som ei litt stor leiv? Veldig god skjært i skiver som brød og med godt smør til?

I så fall kan jeg kanskje hjelpe :)

Anonymous poster hash: 9e410...753

Det vil ihvertfall jeg ha oppskrift på!

Gjest Eurodice
Skrevet

En oppskrift fra "gamle dager", fra Gyldendals store kokebok 1958:

Fin julekake i form

2 kaker

2 1/2 dl fløte eller melk

30 g gjær

1 egg

2 eggeplommer

100-125 gsmør

2 dl sukker

1/4 ts salt

1 ss vaniljesukker

revet skall av 1/3 sitron

1 dl rosiner

1 dl hakket sukat

1 dl hakket appelsinskall

1 dl mandler

ca. 550 g hvetemel (vel 1 liter)

Pensling og garnering

Eggeplomme, 10-15 mandler

Varm fløten (melken) til 30-37 grader. Rør ut gjæren med litt av fløten (melken). Hell resten av fløten (melken) i bakefatet. Tilsett så meget mel at det blir en blank, smidig deig som slipper fatet. Sett deigen til heving.

Rør imens de hele eggene og eggeplommene med smøret, sukkeret og saltet. Tilsett vaniljesukker, sitronskall, de skylte rosinene, sukat, appelsinskall og de skåldete, grovhakkede mandlene. Bland alt dette i den hevede deigen og tilsett mere mel. Arbeid deigen i fatet til den er smidig og sett den igjen til heving. Deigen er temmelig løs og helles direkte fra bakefatet i to smurte, melete stekepanner eller avlange brødformer som hver tar ca. 1 1/2 liter.

Obs! Alle godsakene gjør deigen tung, og den hever seg derfor langsomt. Formene skal bare fylles halvt. Dekk dem med bakeklede og sett dem til heving. Pensle dem med lett sammenvispet eggeplomme blandet med litt vann, og pynt med skåldete mandler som er skåret i grove strimler eller grovhakket. Stek kakene i svak-middels varm ovn (200-225 grader) ca. 20 min. La kakene avkjøles i formene før de hvelves.

Skrevet

Det vil ihvertfall jeg ha oppskrift på!

Skal se om jeg får knabba med meg mammas oppskriftsbok i morra ;)

Anonymous poster hash: 9e410...753

Skrevet

Kan også hete julebrød. Kjært barn har mange navn.

Jeg kan bake flere jeg, så takk Arabella, vil også prøve din.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...