Gå til innhold

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Jeg ser det er noen som sier de ønsker at barna deres skal vokse opp med LCHF-kosthold.

Nå er ikke jeg motstander av dette kostholdet, jeg ser jo at mange fungerer godt på det, selv om jeg personlig føler meg mer komfortabel med et noe høyere karbohydratinntak, men å sette barn på et LCHF-kosthold synes jeg er merkelig.

1. All forskning viser at protein og fett metter mer enn karbohydrater, og at mange som spiser LCHF spiser ca 400-500 kcal mindre enn de med et høyere karboinntak.

Barn har et høyt energibehov, og det blir på grunn av dette anbefalt at barn skal ha et lavere fiberinntak, for ikke å bli mette før energibehovet er dekket.

LCHF kan da på grunn av dette ikke være gunstig for barn?

2. Barns kropp, hjerne og nervestystem behøver mat som raskt kan omsettes til energi for vekst og utvikling. Til dette behøves karbohydrater, og fra de mindre ekstreme lavkarbomiljøer (eks Fedon) anbefales det at barn og ungdom i utvikling spiser minst 100 g karbohydrater pr dag av denne grunn.

Dette er ikke forenelig med LCHF-kostholdet, men er fremdeles karborestriktivt.

100 g utelukker høyt inntak av sukker, brødmat og andre stivelsesrike matvarer, men gir rom for et høyt inntak av grønnsaker, frukt og bær.

Jeg forstår at foreldre ønsker å være karbohydratrestriktive ved å kutte ut/ned på sukker og raske karbyhydrater.

Jeg har også stor forståelse for at de velger å gi barna rene, gode matvarer, men at de velger LCHF har jeg vanskeligheter med å forstå.

Kanskje andre kan forklare meg det på en forståelig måte?



Anonymous poster hash: c0030...bab
Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Når jeg en gang får barn kommer jeg selvfølgelig til å fokusere på ren, naturlig mat og ikke gi dem mat som jeg vet er usunt. Det betyr at jeg kommer til å gi dem LCHF-mat. Jeg vil jo det beste for barnet og vil gi god forutsetning for et sunt liv. LCHF reduserer risikoen for en haug med livsstilssykdommer. Men det er jo en livsstil og ikke en diett, så jeg bryr meg ikke om barnet er på besøk hos andre og spiser brød. Jeg skal ikke nekte barnet å spise slik mat, men jeg kommer ikke til å ha det hjemme.

Angående punkt 1 så har du kanskje ikke fått med deg at LCHF er vektregulerende? Undervektige bruker også LCHF og blir normalvektige. En østerrisk lege (Dr. Wolfgang Lutz) brukte LCHF i behandlingen av pasientene sine og opplevde god effekt av LCHF på undervektige.

Angående punkt 2 så får barnet alt den trenger gjennom LCHF. Vi har flere eksempler med stammer rundt om i verden som lever på tilnærmet nullkarbo og barna vokser opp og blir sunne de også. ;) Inuittene spiste slik før, men de har et tilnærmet vestlig kosthold nå (med mye alkohol). Masaiiene lever slik nå. Og mange epilepsi-barn spiser vLCHF.

Karbohydrater er ikke essensielt, som betyr at vi ikke må tilføre dem gjennom kosten. Kroppene våre produserer den glukosen som trengs, og en god del av glukose-"behovet" kan dekkes av ketoner. Ketoner er faktisk foretrukkent energi for de fleste organene våre. Ketoner kan fint erstatte ca 50% av energien til hjernen. Hjertet jobber ca 25% mer effektivt på ketoner enn glukose.

Det at mange av lavkarboguruene sier at barn og gravide skal ha mer karbohydrater tror jeg nok bare er de som ikke vil bli saksøkt siden vi ikke har skikkelige studier på barn og gravide. Det er jo bare forsvarlig å ha observasjonsstudier og de kan vise så mangt.



Anonymous poster hash: 5b1a4...69b
  • Liker 7
Skrevet

Jeg kommer også til å gi mine barn "lavkarbo" mat, men for meg, og det vil det for de også, heter det bare mat. Jeg spiser naturlige råvarer, som ikke er behandlet og når jeg gjør det vet jeg akkurat hvordan og hva som er i det, og det vil mine fremtidige barn også spise. Det ligger i mine gener å gå opp i vekt fort, jeg er selv overvektig og har vært det fra jeg var i barneskole-alder. Hele min familie på farssiden er overvektige, og jeg har de meste fra den siden. Jeg hadde et usunt forhold til mat frem til for et år siden, spiste en gang om dagen og klarte da ikke å stoppe. Jeg ønsker ikke det for mine barn. De skal ha et sunt forhold til mat, de skal vite at tomater ikke vokster på Rema og de skal vite hvordan stangselleri ser ut. Måltider skal være en hyggelig stund sammen, slik jeg hadde det i min familie, og vi skal spise sunt for å leve godt og lenge.

Om de vil spise brød, så får de absolutt det, det har ingenting å si. Man skal prøve det meste her i livet. Men de skal også vite forskjell på hverdag og fest. Mat er bensin for kroppen vår, det som holder oss i gang. Jeg vil derfor velge å gi mine barn mat som gir dem energi over tid, holder blodsukkeret stabilt og sørger for at de får i seg fiber, vitaminer og næring til å vokse.

100 gr karbohydrater om dagen er fortsatt "lavkarbo" i disse tider, jeg er overbevist helt inni sjela at de 100 grammene gjør mer for seg i en liten barnekropp hvis de kommer fra frukt, grønnsaker, nøtter og melkeprodukter enn brus, boller og is.

  • Liker 4
Skrevet

Jeg har også stor forståelse for at de velger å gi barna rene, gode matvarer, men at de velger LCHF har jeg vanskeligheter med å forstå.

LCHF ER rene, gode matvarer. Grønnsaker, fisk, kjøtt/kylling, nøtter, olivenolje kaller jeg gode råvarer. Det er det et LCHF kosthold primært består av. Ingen kødd. Jeg kan vise deg kjøleskapet mitt (vel, en annen dag, akkurat nå er der helt tomt). Jeg håper virkelig at andre skjønner den delen snart, for jeg har aldri spist så mye grønnsaker og fisk som jeg gjør nå.

Det eneste du finner der som ikke passer inn er et glass ferdig tacosaus, men det er bare fordi av og til er jeg veldig lat, og den er ihvertfall uten sukker.

Det er navnet som "skremmer", og gjør at folk automatisk får ut pekefingeren, og det synes jeg er skikkelig synd. For grønnsaker er vel fortsatt sett på som sunt, er det ikke?

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Mitt barn lever på "lavkarbo". Hun er altetende, og spiser masse grønnsaker, en del frukt, bær, kjøtt, fet yoghurt, fisk, ost osv. Hun er utrolig sunn og energisk, og jeg er på ingen måte bekymret for kostholdet hennes. Hun spiser brød til ett måltid de dagene hun er i barnehagen, og det synes jeg også er greit. Siden hun spiser så sunt ellers så tror jeg ikke det har noe å si.

Jeg vil påstå at hun spiser sunnere enn 90% av andre norske barn. Hun har knapt smakt ferdigmat og sukker (uten av vi hopper i taket om vi er på besøk og det blir noe usunt, det er hverdagen som gjelder).



Anonymous poster hash: e5879...248
  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Mine barn spiser også lavkarbo, men de spiser mere karbohydrater enn meg. Jeg lager f.eks yndlingsretten deres som er spaghetti, men da bruker jeg fullkornpasta.

De spiser og brødmat av og til, men de foretrekker heller omelett, gode salater, og middagsrester i matpakken sin på skolen.

Er vi på besøk, eller de er i bursdag så får de absolutt forsyne seg av det som blir servert, selv om det er sukker i det.

Begge barna er sunne og friske, ikke overvektige og de gjør det bra på skolen. Masse energi og overskudd har de også, og de gjør det bra på de de fritidsaktivitetene de er med på.



Anonymous poster hash: 97f5c...943
  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

100 gr karbohydrater om dagen er fortsatt "lavkarbo" i disse tider, jeg er overbevist helt inni sjela at de 100 grammene gjør mer for seg i en liten barnekropp hvis de kommer fra frukt, grønnsaker, nøtter og melkeprodukter enn brus, boller og is.

Hvis du mener alternativet til lavkarbo er brus, boller og is, så er det ikke så rart om du mener lavkarbo er bedre. Jeg er overbevist om at barn har godt av karbohydrater i form av f.eks. brød, fullkornspasta/ris og havregryn. Det går ann å holde seg unna godteri selv om man ikke spiser LCHF.

Anonymous poster hash: 7bee0...ec7

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Hvis du mener alternativet til lavkarbo er brus, boller og is, så er det ikke så rart om du mener lavkarbo er bedre. Jeg er overbevist om at barn har godt av karbohydrater i form av f.eks. brød, fullkornspasta/ris og havregryn. Det går ann å holde seg unna godteri selv om man ikke spiser LCHF.

Anonymous poster hash: 7bee0...ec7

Vet du at små barn faktisk ikke skal ha noe særlig fiber? De tåler det ikke. Dermed er ikke helgrovt brød eller fullkornspasta noe alternativ (om min snart-toåring spiser det kommer det ut igjen som en tynn suppe). Og ingen mener vel at loff, vanlig pasta og hvit ris er noe man egentlig trenger å putte i kroppen?

Dermed: lavkarbo/paleo.

Anonymous poster hash: e5879...248

  • Liker 2
Skrevet

Hvis du mener alternativet til lavkarbo er brus, boller og is, så er det ikke så rart om du mener lavkarbo er bedre. Jeg er overbevist om at barn har godt av karbohydrater i form av f.eks. brød, fullkornspasta/ris og havregryn. Det går ann å holde seg unna godteri selv om man ikke spiser LCHF.

Anonymous poster hash: 7bee0...ec7

Jeg er overbevist om at korn ikke er spesielt bra for kroppen, og at fett er et bedre alternativ til energi, uten at jeg driver med lavkarbo selv.

Grunnen til dette, er at korn inneholder antibeitestoffer, som gjør at kroppen din ikke tar imot næringen som finnes i kornet.

Det er den grove delen av kornet som inneholder dette, i tillegg til lektiner. Det er mye forskning som viser at lektiner kan være en stor synder når det kommer til en god del av våre moderne autoimmune sykdommer... Lektiner ligner kroppens egne proteiner, men oppfører seg som fremmelegmer i kroppen. Dette fører til at kroppen angriper lektinene... Problemet er at den blir forvirret av denne likheten, og begynner derfor å angripe sine egne proteiner også, og det fører til en del problemer...

Man kan være overbevist om hva man vil, men jeg vil nå tro at moderne forskning er litt bedre enn den søpla vi har fra 1960.

  • Liker 4
Skrevet

Hvis du mener alternativet til lavkarbo er brus, boller og is, så er det ikke så rart om du mener lavkarbo er bedre. Jeg er overbevist om at barn har godt av karbohydrater i form av f.eks. brød, fullkornspasta/ris og havregryn. Det går ann å holde seg unna godteri selv om man ikke spiser LCHF.

Anonymous poster hash: 7bee0...ec7

Om det er din overbevisning, så finnes det mye nyere forskning du kanskje vil være interessert i å oppdatere deg på. Jeg har ingenting imot karbohydrater i prinsipp, men jeg har mye imot mat som potensielt bryter ned kroppen, skaper inflammasjon, ødelegger tarmen, ikke bidrar med næring og øker sukker- og karbosuget.

Så for all del, la barna spise karbohydrater, men minst mulig fra korn og brød, og la det i såfall for guds skyld være glutenfritt.

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Når jeg en gang får barn kommer jeg selvfølgelig til å fokusere på ren, naturlig mat og ikke gi dem mat som jeg vet er usunt. Det betyr at jeg kommer til å gi dem LCHF-mat. Jeg vil jo det beste for barnet og vil gi god forutsetning for et sunt liv. LCHF reduserer risikoen for en haug med livsstilssykdommer. Men det er jo en livsstil og ikke en diett, så jeg bryr meg ikke om barnet er på besøk hos andre og spiser brød. Jeg skal ikke nekte barnet å spise slik mat, men jeg kommer ikke til å ha det hjemme.

Angående punkt 1 så har du kanskje ikke fått med deg at LCHF er vektregulerende? Undervektige bruker også LCHF og blir normalvektige. En østerrisk lege (Dr. Wolfgang Lutz) brukte LCHF i behandlingen av pasientene sine og opplevde god effekt av LCHF på undervektige.

Jo, jeg har fått med meg påstanden om vektregulering, men jeg trodde denne myten var avkreftet for lenge siden!

Angående punkt 2 så får barnet alt den trenger gjennom LCHF. Vi har flere eksempler med stammer rundt om i verden som lever på tilnærmet nullkarbo og barna vokser opp og blir sunne de også. ;) Inuittene spiste slik før, men de har et tilnærmet vestlig kosthold nå (med mye alkohol). Masaiiene lever slik nå. Og mange epilepsi-barn spiser vLCHF.

Karbohydrater er ikke essensielt, som betyr at vi ikke må tilføre dem gjennom kosten. Kroppene våre produserer den glukosen som trengs, og en god del av glukose-"behovet" kan dekkes av ketoner. Ketoner er faktisk foretrukkent energi for de fleste organene våre. Ketoner kan fint erstatte ca 50% av energien til hjernen. Hjertet jobber ca 25% mer effektivt på ketoner enn glukose.

Det at mange av lavkarboguruene sier at barn og gravide skal ha mer karbohydrater tror jeg nok bare er de som ikke vil bli saksøkt siden vi ikke har skikkelige studier på barn og gravide. Det er jo bare forsvarlig å ha observasjonsstudier og de kan vise så mangt.

Anonymous poster hash: 5b1a4...69b

Så det du sier, er at ditt barn kan leve liberalt lavkarbo ved å kunne spise karbohydrater borte, og LCHF hjemme.

Jeg kommer også til å gi mine barn "lavkarbo" mat, men for meg, og det vil det for de også, heter det bare mat. Jeg spiser naturlige råvarer, som ikke er behandlet og når jeg gjør det vet jeg akkurat hvordan og hva som er i det, og det vil mine fremtidige barn også spise. Det ligger i mine gener å gå opp i vekt fort, jeg er selv overvektig og har vært det fra jeg var i barneskole-alder. Hele min familie på farssiden er overvektige, og jeg har de meste fra den siden. Jeg hadde et usunt forhold til mat frem til for et år siden, spiste en gang om dagen og klarte da ikke å stoppe. Jeg ønsker ikke det for mine barn. De skal ha et sunt forhold til mat, de skal vite at tomater ikke vokster på Rema og de skal vite hvordan stangselleri ser ut. Måltider skal være en hyggelig stund sammen, slik jeg hadde det i min familie, og vi skal spise sunt for å leve godt og lenge.

Om de vil spise brød, så får de absolutt det, det har ingenting å si. Man skal prøve det meste her i livet. Men de skal også vite forskjell på hverdag og fest. Mat er bensin for kroppen vår, det som holder oss i gang. Jeg vil derfor velge å gi mine barn mat som gir dem energi over tid, holder blodsukkeret stabilt og sørger for at de får i seg fiber, vitaminer og næring til å vokse.

100 gr karbohydrater om dagen er fortsatt "lavkarbo" i disse tider, jeg er overbevist helt inni sjela at de 100 grammene gjør mer for seg i en liten barnekropp hvis de kommer fra frukt, grønnsaker, nøtter og melkeprodukter enn brus, boller og is.

Dette skrev da jeg også i mitt åpningsinnlegg, og du beskriver da heller ikke et strengt LCHF kosthold.

LCHF ER rene, gode matvarer. Grønnsaker, fisk, kjøtt/kylling, nøtter, olivenolje kaller jeg gode råvarer. Det er det et LCHF kosthold primært består av. Ingen kødd. Jeg kan vise deg kjøleskapet mitt (vel, en annen dag, akkurat nå er der helt tomt). Jeg håper virkelig at andre skjønner den delen snart, for jeg har aldri spist så mye grønnsaker og fisk som jeg gjør nå.

Det eneste du finner der som ikke passer inn er et glass ferdig tacosaus, men det er bare fordi av og til er jeg veldig lat, og den er ihvertfall uten sukker.

Det er navnet som "skremmer", og gjør at folk automatisk får ut pekefingeren, og det synes jeg er skikkelig synd. For grønnsaker er vel fortsatt sett på som sunt, er det ikke?

Jeg stilte et spørsmål, og synes det er synd om det oppfattes som om jeg kommer med pekefingeren!

Jeg er ikke motstander av et lavkarbo-kosthold, men jeg stilte spørsmål om hvorfor noen så det som viktig at barna deres spiste LCHF.

Mitt barn lever på "lavkarbo". Hun er altetende, og spiser masse grønnsaker, en del frukt, bær, kjøtt, fet yoghurt, fisk, ost osv. Hun er utrolig sunn og energisk, og jeg er på ingen måte bekymret for kostholdet hennes. Hun spiser brød til ett måltid de dagene hun er i barnehagen, og det synes jeg også er greit. Siden hun spiser så sunt ellers så tror jeg ikke det har noe å si.

Jeg vil påstå at hun spiser sunnere enn 90% av andre norske barn. Hun har knapt smakt ferdigmat og sukker (uten av vi hopper i taket om vi er på besøk og det blir noe usunt, det er hverdagen som gjelder).

Anonymous poster hash: e5879...248

Mine barn spiser også lavkarbo, men de spiser mere karbohydrater enn meg. Jeg lager f.eks yndlingsretten deres som er spaghetti, men da bruker jeg fullkornpasta.

De spiser og brødmat av og til, men de foretrekker heller omelett, gode salater, og middagsrester i matpakken sin på skolen.

Er vi på besøk, eller de er i bursdag så får de absolutt forsyne seg av det som blir servert, selv om det er sukker i det.

Begge barna er sunne og friske, ikke overvektige og de gjør det bra på skolen. Masse energi og overskudd har de også, og de gjør det bra på de de fritidsaktivitetene de er med på.

Anonymous poster hash: 97f5c...943

Dette beskriver heller ikke et LCHF-kosthold, så ingen har klart å fortelle meg hvorfor de ønsker at barna deres skal spise strengt LCHF, og hvorfor det er viktig for dem.

Og jeg sier igjen:

Fra de mindre ekstreme lavkarbomiljøer (eks Fedon) anbefales det at barn og ungdom i utvikling spiser minst 100 g karbohydrater pr dag.

Dette er ikke forenelig med LCHF-kostholdet, men er fremdeles karborestriktivt (Lavkarbo)

100 g utelukker høyt inntak av sukker, brødmat og andre stivelsesrike matvarer, men gir rom for et høyt inntak av grønnsaker, frukt og bær.

Jeg forstår at foreldre ønsker å være karbohydratrestriktive ved å kutte ut/ned på sukker og raske karbyhydrater.

Jeg har også stor forståelse for at de velger å gi barna rene, gode matvarer, men at de velger LCHF har jeg vanskeligheter med å forstå.

Anonymous poster hash: c0030...bab

AnonymBruker
Skrevet

Så det du sier, er at ditt barn kan leve liberalt lavkarbo ved å kunne spise karbohydrater borte, og LCHF hjemme.

Anonymous poster hash: c0030...bab

Jeg ser ikke på det som liberal lavkarbo. Jeg ser på det som LCHF. Bare fordi man ikke spiser LCHF 100% av tiden er det fortsatt LCHF. Men som siden det er en livsstil og ikke en diett blir det nok flere "utskeielser" enn en som skal ned/opp i vekt. Så lengde det ikke er noen sterke matintoleranser så kan de få lov til å spise slik. Å nekte dem å spise brød hos andre bare fordi det er usunt vil bare ødelegge mer enn det hjelper. Helse er ikke kun fysisk helse. Man kan ikke spise 100% sunt 100% av tiden.

ingen har klart å fortelle meg hvorfor de ønsker at barna deres skal spise strengt LCHF, og hvorfor det er viktig for dem.

Og jeg sier igjen:

Fra de mindre ekstreme lavkarbomiljøer (eks Fedon) anbefales det at barn og ungdom i utvikling spiser minst 100 g karbohydrater pr dag.

Dette er ikke forenelig med LCHF-kostholdet, men er fremdeles karborestriktivt (Lavkarbo)

100 g utelukker høyt inntak av sukker, brødmat og andre stivelsesrike matvarer, men gir rom for et høyt inntak av grønnsaker, frukt og bær.

Jeg forstår at foreldre ønsker å være karbohydratrestriktive ved å kutte ut/ned på sukker og raske karbyhydrater.

Jeg har også stor forståelse for at de velger å gi barna rene, gode matvarer, men at de velger LCHF har jeg vanskeligheter med å forstå.

Anonymous poster hash: c0030...bab

Og jeg sier igjen:

Når jeg en gang får barn kommer jeg selvfølgelig til å fokusere på ren, naturlig mat og ikke gi dem mat som jeg vet er usunt. Det betyr at jeg kommer til å gi dem LCHF-mat. Jeg vil jo det beste for barnet og vil gi god forutsetning for et sunt liv. LCHF reduserer risikoen for en haug med livsstilssykdommer.

Det at mange av lavkarboguruene sier at barn og gravide skal ha mer karbohydrater tror jeg nok bare er de som ikke vil bli saksøkt siden vi ikke har skikkelige studier på barn og gravide. Det er jo bare forsvarlig å ha observasjonsstudier og de kan vise så mangt.

Hvorfor er det vanskelig å forstå at man vil det beste for barna og vil gi dem sunn mat i hverdagen? :klo:

Anonymous poster hash: 5b1a4...69b

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Og jeg sier igjen:

Hvorfor er det vanskelig å forstå at man vil det beste for barna og vil gi dem sunn mat i hverdagen? :klo:

Anonymous poster hash: 5b1a4...69b

Maten er jo den samme, det er energifordelingen som er ulik.

100 g karbohydrater fra grønnsaker og frukt er et lavkarbo-kosthold. For et barn på 6 år, vil dette utgjøre ca 20 % av daglig energibehov. For et barn på 10 år er det i underkant av ca 20% av daglig energibehov.

Anonymous poster hash: c0030...bab

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...