Gå til innhold

Uåpnet vinflaske


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Hvor lenge kan rød- og hvitvin stå i mørkt skap i romtemperatur før de blir dårlige? Får med jevne mellomrom vin i gave fra jobb eller kontakter, men har hatt to svangerskap og amming de tre siste årene og dermed få muligheter til å ta et glass.. Er 1 år for mye? 6 mnd? Tviler på at jeg har fått lagringsvin i gave, det er nok i alle fall ikke noe giverne har tenkt på fra eller til..



Anonymous poster hash: 6a672...97f
AnonymBruker
Skrevet

PS: I skapet står blant annet (med fare for ufullstendige navn, jeg er overhodet ingen vinkjenner)

The Stump Jump Vintage 2010

Gentil Hugel 2010

Casal Garcia 2011

Riondo Pink Spago Argento

Cote du Rhone 2010

Soler-Jove Cava

Guy Charlemagne Reserve Brut Champagne Grand Cru

Marques de Monistrol Cava Rose brut



Anonymous poster hash: 6a672...97f
Skrevet

samme lurer jeg på... fant ut at mamma og pappa har kjelleren full av vin. helt fra 1980..........

Hyggelig for meg om de kan drikkes !

Skrevet

Vin skal ikke stå, den skal ligge!! Men da kan den stå seg lenge, hvis det ikke er lagringsvin vil den bli "dårlig" i smaken, men etter hva jeg vet, ikke farlig å drikke. Å med mange flasker, så er det jo bare å åpne-smake-drikke/helle ut

AnonymBruker
Skrevet

Om vinen har årgangsbetegnelse på etiketten kan den lagres i mange år. Her er det også store forskjeller, men alle slike viner bør klare minimum 4-5 år. Noen viner tåler ekstremt lang lagringstid (f. eks. kan en god Tokay tåle lagringstider opp mot 200 år), mens andre begynder å miste smak og karakter etter 4-5 år. De færreste "normale" viner holder mer enn 10-20 år, mens noen viner som er beregnet for lagring kan ligge i 30-50 år.

Gamle viner blir veldig ustabile, og må behandles forsiktig. Da kan ofte den første slurken være guddommelig (hvis flasken er forsiktig behandlet under henting og åpning), mens den siste slurken i glasset er eddik.

Viner uten årgangsbetegnelse er beregnet for å drikkes 6-12 måneder etter produksjon, men kan nok tåle 2-3 års lagring.

Vin med skru- eller plastkork bør ikke lagres.

Vin bør oppbevares i kjellertemperatur, med flasken liggende. Viner som er beregnet for langvarig lagring bør med tiden korkes om ca. hvert 5. år når de har nådd en viss alder.

Anonymous poster hash: 8470f...7c1

AnonymBruker
Skrevet

Om vinen har årgangsbetegnelse på etiketten kan den lagres i mange år. Her er det også store forskjeller, men alle slike viner bør klare minimum 4-5 år. Noen viner tåler ekstremt lang lagringstid (f. eks. kan en god Tokay tåle lagringstider opp mot 200 år), mens andre begynder å miste smak og karakter etter 4-5 år. De færreste "normale" viner holder mer enn 10-20 år, mens noen viner som er beregnet for lagring kan ligge i 30-50 år.

Gamle viner blir veldig ustabile, og må behandles forsiktig. Da kan ofte den første slurken være guddommelig (hvis flasken er forsiktig behandlet under henting og åpning), mens den siste slurken i glasset er eddik.

Viner uten årgangsbetegnelse er beregnet for å drikkes 6-12 måneder etter produksjon, men kan nok tåle 2-3 års lagring.

Vin med skru- eller plastkork bør ikke lagres.

Vin bør oppbevares i kjellertemperatur, med flasken liggende. Viner som er beregnet for langvarig lagring bør med tiden korkes om ca. hvert 5. år når de har nådd en viss alder.

Anonymous poster hash: 8470f...7c1

Tusen takk for utdypende svar! Nå gjelder det altså å invitere og tømme flaskene..!

Anonymous poster hash: 6a672...97f

AnonymBruker
Skrevet

Tusen takk for utdypende svar! Nå gjelder det altså å invitere og tømme flaskene..! Anonymous poster hash: 6a672...97f

De fire årgangsvinene kan fint ligge noen år til, men resten er ikke noe å lagre, selv om du neppe har dårlig tid.

Anonymous poster hash: 8470f...7c1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...