Gå til innhold

Oppskrift på ett andreledes brød


Anbefalte innlegg

Gjest agurk
Skrevet

Er det noen som har oppskrift på ett anderledes brød? Må være litt grovt og helst inneholde masse morsomt!

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Høstbrød

50 g gjær

3 dl vann

2 ½ egg

200 g revet ost (gjerne nøkkelost)

1 ts salt

150 g sammalt hvete, grov

400 g hvetemel

2 finsnittede purrer

2 røde paprika i strimler

2 grønne paprika i strimler

50 g hvetemel

½ egg til pensling

revet ost til toppen

Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett egg, revet ost, salt og sammalt hvete. Rør videre inn hvetemel til deigen “slipper bollen”. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Bland grønnsakene med 50 g hvetemel og elt dette inn i den forhevede deigen. Legg deigen i godt smurt form og la den etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø på ekstra ost. Stek brødet ved 175 grader i ca 1 time.

Grovbit m/gulrot

¾ dl finrevet rå potet

1¼ dl finrevet gulrot

2 ts salt

50 g gjær

4 dl lunken melk

1 dl knuste helkorn

2 dl sammalt rug, grov

75 g smør

7-9 dl hvetemel

Bland revne røtter med salt og la stå en stund. Løs gjæren i lunken melk og elt inn helkorn og rugmel, og så røttene. Tilsett halvparten av hvetemelet. Bland inn smøret og tilsett mer mel til en fast og smidig deig. La heve et kvarter. Kna godt og form til 6-8 runde brød. Kjevle ut brødene til flate leiver og sett på stekebrett. La heve til dobbel størrelse. Stek ved 250 grader i 9-10 minutter. Pensle med melk og la bli kalde under klede.

Gjest gjest1
Skrevet

Masse morsomt!!????

Sånn som at når jeg og mannen står og flirer over brød deigen så blir brødene morsomme?

Oppskrift til tre brød

1 1/2 liter væske (vann, potetvann, melk, surmelk)

1 pk fersk gjær

1 ss mørk sirup

litt salt

ca 1 kg grovt mel halvt om halvt rug og hvete.

Og fyller på med fint hvetemel til passe deig

Har i litt forskjellig fra gang til gang.

Noen never havregryn, eller litt solsikke frø, gresskarfrø, valnøtter andre nøtter, reven gulrot, kokte moste poteter, urter.

Ikke alt på en gang, men lager aldri samme brødene to ganger.

Gjest agurk
Skrevet
Masse morsomt!!????

Sånn som at når jeg og mannen står og flirer over brød deigen så blir brødene morsomme?  

.

Jepp.. :wink:

Gjest agurk
Skrevet
Høstbrød

50 g gjær

3 dl vann

2 ½ egg

200 g revet ost (gjerne nøkkelost)

1 ts salt

150 g sammalt hvete, grov

400 g hvetemel

2 finsnittede purrer

2 røde paprika i strimler

2 grønne paprika i strimler

50 g hvetemel

½ egg til pensling

revet ost til toppen

Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett egg, revet ost, salt og sammalt hvete. Rør videre inn hvetemel til deigen “slipper bollen”. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.  

Bland grønnsakene med 50 g hvetemel og elt dette inn i den forhevede deigen. Legg deigen i godt smurt form og la den etterheve i ca. 30 minutter.  

Pensle med sammenvispet egg og strø på ekstra ost. Stek brødet ved 175 grader i ca 1 time.  

Grovbit m/gulrot

¾ dl finrevet rå potet

1¼ dl finrevet gulrot

2 ts salt

50 g gjær

4 dl lunken melk

1 dl knuste helkorn

2 dl sammalt rug, grov

75 g smør

7-9 dl hvetemel

Bland revne røtter med salt og la stå en stund. Løs gjæren i lunken melk og elt inn helkorn og rugmel, og så røttene. Tilsett halvparten av hvetemelet. Bland inn smøret og tilsett mer mel til en fast og smidig deig. La heve et kvarter. Kna godt og form til 6-8 runde brød. Kjevle ut brødene til flate leiver og sett på stekebrett. La heve til dobbel størrelse. Stek ved 250 grader i 9-10 minutter. Pensle med melk og la bli kalde under klede.

Perfekt! Takk takk!

Gjerne flere og dersom noen har!

Skrevet

Disse er ikke fullt så grove, men det kan du jo endre på selv ved å bytte ut deler av hvetemelet med ønsket grovt mel.

Chèvre, løk og potetbrød

110 g chèvre

4 finsnittede vårløk

175 g poteter

1 ts hakket timian

175 g hvetemel

3 ts bakepulver

1 ts salt

½ ts cayennepepper

1 stort egg

2 ss melk

1 ts sennep

Skjær av "skallet" på osten og skjær i 1 cm terninger. Sikt det tørre sammen. Grovriv poteten i melet, tilsett vårløk, timian og 2/3 av osten. Bland forsiktig sammen. Visp egget med melk og sennep og bland det inn i melet. Legg rett på stekebrett og form til et 15 cm rundt brød, trykk resten av osten oppå brødet. Dryss litt mel på og pynt med små kvister av timian. Stek ved 190 grader i 45-50 minutter. Smaker best varm/lunken.

Gresk brød

50 g gjær

5 dl yoghurt naturell

1-2 ts honning

2 ss smeltet smør

2 dl valnøtter

1,5 dl sesamfrø

600 g hvetemel

2-3 dl oliven, gjerne både grønn og sort, delt i biter

Rør gjæren ut i lunken yoghurt. Ha i salt, honning, smeltet smør, knuste valnøtt og sesamfrø. Bland godt sammen og ha i så mye hvetemel at du får en passe fast deig. La deigen heve under plast på lunt sted til ca. dobbel størrelse. Elt inn oliven, del deigen i to, og trill hvert emne til brød. Snitt i brødene for å få en fin fasong. La brødene etterheve på smurt stekeplate eller bakepapir på lunt sted under plast. Pensles med sammenvispet egg eller vann. Stek brødene nederst i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter. Avkjøl dem på rist. (Terninger av fetaost og frisk hakket oregano er også kjempegodt i dette brødet.)

Skrevet

Grovbit m/gulrot

¾ dl finrevet rå potet

1¼ dl finrevet gulrot

2 ts salt

50 g gjær

4 dl lunken melk

1 dl knuste helkorn

2 dl sammalt rug, grov

75 g smør

7-9 dl hvetemel

Bland revne røtter med salt og la stå en stund. Løs gjæren i lunken melk og elt inn helkorn og rugmel, og så røttene. Tilsett halvparten av hvetemelet. Bland inn smøret og tilsett mer mel til en fast og smidig deig. La heve et kvarter. Kna godt og form til 6-8 runde brød. Kjevle ut brødene til flate leiver og sett på stekebrett. La heve til dobbel størrelse. Stek ved 250 grader i 9-10 minutter. Pensle med melk og la bli kalde under klede.

Hvor flate leiver? Ca 1 cm? Tynnere/tykkere?

Skrevet

Hvor flate leiver? Ca 1 cm? Tynnere/tykkere?

Ja, 1-2 cm.

Skrevet

Slik lager jeg brød:

1 pk gjær

1 liter melk + litt vann som jeg skyller i melkekartongen

En liten smørklump som jeg smelter

1 pk grovbakst

Bittelitt rugmel

Resten hvetemel til deigen blir passende

Dette er nok til 4 STORE brød som jeg lager i langpannen.

Steker dem først ca 25 min på 250 grader, deretter skrur jeg ovnen ned til 200 og lar dem stå 20 min til.

Er ikke så mye spennende ndi da, men de er hvertfall gode :-)

Skrevet

Disse Brunchbollene er veldig gode, og inneholder mye rart:

1 pk gjær

7 dl lunkent vann

3 dl speltmel

2 revne epler

100 g rosiner

50 g havregryn

salt

olje

hvetemel

egg til pensling

Løs opp gjæren i vannet. Tilsett rosiner, epler, havregryn, salt og olje. Rør inn spelt mel. (Finnes det i Norge? Det er en "gammel" meltype som gjør brødet mere ferskt og spennede. Hvis ikke det finnes i Norge kan det sikkert erstattes med en litt grov meltype eller bare mere hvetemel.) Tilsett hvetemel til passende konsistens. Hev. Form til boller. Hev. Pensele med egg og strø over havregryn. Stek ved 200 grader i 15 til 20 min.

De er veldig gode!

Piglet

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...