Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

Hvorfor er kalkun/ribbe/medisterkake og de greiene der "typisk julemat"? Er det noe kristent opplegg, mon tro? Vet at i følge norrønt jul (jòlablòt) skal man spise fet mat, og at gris var veldig viktig (i og med at det var Frøys hellige dyr?). Men det andre, hvor stammer det fra?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Kalkun er vel egentlig ikke typisk norsk julemat? Er de senere årene vi har importert den skikken :)

Typisk julemat er også nokså forskjellig fra landsdel til landsdel. Noen steder er det pinnekjøtt (lam), juletorsk eller lutefisk f.eks.

Men ja, tradisjonene med vinterblot og feiring av at vinteren er på sitt mørkeste og går mot sommer igjen er langt eldre enn kristendommen i Norge.

Anonym poster: 2db1d3c21a3e839b92fd396fee0260c9

Skrevet

Nei, det er da ikke noe som helst kristent med julematen. Det varierer jo voldsomt fra land til land, og til og med mellom steder i Norge. Noen har fisk, noen har gris, noen har sævv. I andre land har de helt andre ting, som and, kalkun, kenguru, osv.

Juletradisjonene oppsto vel etter det man hadde tilgjengelig. Her til lands er det ikke mye and, og salt eller røyket kjøtt/fisk er noe av det man hadde best tilgang på.

Anonym poster: 9f38f7040bdb87da1f3d37ece552541a

  • Liker 1
Skrevet

Det blir ikke jul uten pinnekjøtt.

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...