Gjest mari kontrari Skrevet 24. september 2012 #1 Del Skrevet 24. september 2012 Ser at mange oppskrifter som involverer blomkål sier at du skal legge blomkålhodet i saltvann en liten stund før bruk. I en oppskrift sto det at det var for å rense ut urenheter. Hvordan er det dette virker? Er det bare at saltvannet skremmer smådyr ut (men skulle tro de druknet inni blomkålen uansett), eller endrer saltet på noe slik at ting "trekkes" ut? Har et vagt minne om osmose (??) og at vi eksprimenterte med saltvann eller noe sånt fra skolen, men det er mange år siden og kan like gjerne være assosiasjoner som surres sammen. Så, dere som ikke har vandret fra den naturvitenskaplige vei - hva er det egentlig som skjer når et blomkålhode legges i saltvann? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Chloe- Skrevet 24. september 2012 #2 Del Skrevet 24. september 2012 Nå ble jeg nyskjerrig selv. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest mari kontrari Skrevet 27. september 2012 #3 Del Skrevet 27. september 2012 ...og jeg lurer fortsatt. Nesten så jeg skulle gamblet på å putte dette på matforumet, kanskje noen der vet hvorfor det blir gjort. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Aska Skrevet 27. september 2012 #4 Del Skrevet 27. september 2012 Såvidt jeg husker fra naturfagen, vil en levende celle prøve å få samme saltnivå på innsiden som på utsiden. (Husker ikke helt hvorfor dette skjedde, men virket som om det var en naturlig ting for celler å gjøre.) Sterke saltløsninger dehydrerer dermed cellene (alt vannet inni dem kommer ut), og dette tar livet av dem, da de trenger vann for å overleve. Det er muligens et instinkt for flercellede vesener å komme seg kjapt vekk fra altfor salte miljøer, så de ikke tørker ut, så når det kommer saltvann inn i blomkålen, stikker de av. Leeenge siden naturfagtimene, vel å merke ... 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Agathe Skrevet 27. september 2012 #5 Del Skrevet 27. september 2012 Jeg _tror_ insektene ganske enkelt ikke liker saltvann :gjeiper: Men det har nok mye med det at salt i for store doser er giftig og instinkt å gjøre. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurodice Skrevet 2. oktober 2012 #6 Del Skrevet 2. oktober 2012 Jeg _tror_ insektene ganske enkelt ikke liker saltvann :gjeiper: Men det har nok mye med det at salt i for store doser er giftig og instinkt å gjøre. Insekter? Det er vel heller mark, kålorm og den slags ufyseligheter. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Agathe Skrevet 2. oktober 2012 #7 Del Skrevet 2. oktober 2012 Insekter? Det er vel heller mark, kålorm og den slags ufyseligheter. Interessant nok har jeg opplevd at en masse fluer kom krypende ut av et blomkålhodet en gang. Men uansett trodde jeg mark og kålorm var insekter. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
lurine Skrevet 4. oktober 2012 #8 Del Skrevet 4. oktober 2012 Å legge grønnsaker i saltvann er for å få ut småkryp. Vi selvplukker mais hver høst, og da alt går i balje med saltvann i et kvarters tid, skylles og hives rett i fryseren. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. oktober 2012 #9 Del Skrevet 7. oktober 2012 Jepp, det er for å få ut larver Larvene er insektbabyer. Anonym poster: 6569b30154ea73029702660b1836bbd6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vulpes Skrevet 5. november 2012 #10 Del Skrevet 5. november 2012 Må man få ut larvene og andre insekter, da? Hvis blomkålen kokes eller stekes dør de vel uansett, og blir harmløse for oss å spise? Jeg vil helst ikke spise synlige insekter, men om det er noen usynlige og harmløse insektsrester i maten min så driter jeg egentlig litt i det, så lenge jeg slipper å se dem. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Chloe- Skrevet 5. november 2012 #11 Del Skrevet 5. november 2012 (endret) Jeg la blomkålen min i saltvann og ingenting skjedde. Var bare bittelitt sand i bunnen av bollen. Så da satser jeg på å skylle vanlig fremover, slik jeg alltid har gjort. Endret 5. november 2012 av Chloe- Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. november 2012 #12 Del Skrevet 15. november 2012 Skjønte plutselig hvorfor jeg klør sånn i ræva. Jeg har aldri lagt blomkålen i saltvann... Anonym poster: ddda64bd2f36aee481c1e75c1601afa3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Midgard Skrevet 22. november 2012 #13 Del Skrevet 22. november 2012 Skjønte plutselig hvorfor jeg klør sånn i ræva. Jeg har aldri lagt blomkålen i saltvann... Anonym poster: ddda64bd2f36aee481c1e75c1601afa3 Da bruker du blomkålen feil 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. desember 2012 #14 Del Skrevet 10. desember 2012 Insekter? Det er vel heller mark, kålorm og den slags ufyseligheter. Kålorm er insekter. Ikke så mye vits å kverulere når man tar feil selv. Anonym poster: 2ddcebd74bad0d85e2a815aa0798e118 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå