Gå til innhold

Hva er forskjellen?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hva er forskjellen mellom vaniljeekstrakt og vaniljeessense?

Er de så forskjellige at man ikke bør bruke dem istedet for den andre?

Tenkte å kjøpe begge deler hvis de er veldig forskjellige.

Skrevet

Tror det ene er framstillt fra frøkapslene til arten Vanilla planifola mens den andre er fremstilt syntetisk. Men dette er nok vanillin-molekylene tilstede i begge produkter lykkelig uvitende om.

Gjest navnelapp
Skrevet

Smaken i vaniljeessens er mykje meir intens, og eg opplever den også som meir syntetisk, men det kan vere mitt matjåleri. :fnise: Eg brukar vaniljesukker frå tørslefs med ekte vanilje, det er like bra som ekstrakt.

Gjest navnelapp
Skrevet

Og vaniljeekstrakt får du vel ikkje tak i i Norge, pga. alkoholinnhaldet?

Skrevet

Vaniljeessens er i all hovedsak konsentrert vanilin, trukket ut av belgen, ikke frøene. Vanilin er bare ett av MANGE (hundre? To hundre? Husker ikke nøyaktig, men tresifret) smaksstoffer i vanilje. Derfor er smaken mye flatere enn ordentlig vanilje. Det handler ikke om jåleri, det handler om at mennesker er i stand til å oppfatte komplekse smaker og vaniljeessens er alt annet enn komplekst.

Vaniljeekstrakt er et uttrekk av vaniljebelger og -frø i alkohol og fås ikke kjøpt i Norge, men jeg synes huske Systembolaget har. Smaksstoffene er bevart og smaken er kompleks og rik, noe helt annet enn essens. Lett å lage selv er det også.

Jeg bruker aldri vaniljeessens, ser ingen grunn til det når vaniljestang, vaniljeekstrakt og vaniljesukker laget på frø og belg er mulig å få tak i.

Skrevet (endret)

Vaniljeextract er laget av ekte vare, alså vaniljestenger. (sprit og vaniljestenger som står over laaaang tid)

Men vanilje essens er falsk vanilje, Alså imitasjon av vanilje.

Vaniljesukker er laget av tømmer, så det er alså falsk vanilje det også.

Det finnes mange typer ekte vanilje også som man kan kjøpe.

Du har vaniljeexstract, vaniljesirup (vaniljestenger, vann og sukker som kokes opp og lagres over lang tid)

Også har du malt vanilje. Etter du har brukt vaniljestangen til noe kan man ha vaniljestengene i en food prosessor og få malt vanilje.

Du kan også lage eget vaniljesukker, alså ha vanilje i sukkeret.

Endret av SusanneGullet
Skrevet

Det er lett å lage ekstrakt selv. Sjekk på nett. Men, det tar tid. Gjerne seks måneder. Jeg har hatt bønner og frø liggende i over ett år i nøytral vodka. Ble utmerket.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...