Gå til innhold

Orm hos katt


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Hei, lurer på om noen har erfaringer her.

Oppdaget små hvite mark i pelsen på husets katt. Katten fikk øyeblikkelig ormkur, men nå har jeg noen spørsmål som dere kanskje har erfaring med.

Hvordan vet vi at en kur er nok? (Skal uansett ta turen på apoteket for å hente ut mer på resepten evt snakke med dyrlegen)

Og hva med oss mennesker? Vet jo ikke hvor lenge han har hatt mark, kan jo bare begrense det til forrige ormkur. Kan det smitte over til oss, han ferdes jo der vi ferdes, sover i sofaer, på tepper ol (ikke i sengene da). Kan egg overleve lenge utenfor katten?

Kjenner det klør nå, men det er vel bare det at jeg vet at han har mark... (Blir nok uansett en liten telefon til legen imorgen).

Anonym poster: dc22c28bff67cad48371669acd5ea2f4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Legemiddelbruken her er avhengig av hvilken orm det er og hvilket preparat som er skrevet ut. For eksempel: hvis det hadde vært snakk om en hund med Fransk hjerteorm, som bl. a. finnes i danmark og deler av sør-sverige, og det var foreskrevet milbemax, så skulle man behandlet 4 ganger med en ukes mellomrom. Denne ormen er en av hovedårsakene til de strenge reglene med ormekur både innen de siste 10 dagene før innreise til Norge, samt en ormekur i løpet av første uke etter hjemkomst

Her er noen av de vanligste legemidlene mot orm hos katt:

Banminth

Drontal vet

Droncit vet

Milbemax

Panacur

Advocate

Profender

Stronghold

Litt avhengig av hvilket preparat du har fått foreskrivet kan du via linkene lese om bruksmåte og hvilke ormer de skal fungere mot, og de fleste av disse er engangsbehandlinger. Dette burde du uansett ha fått beskjed om på veterinærkontoret, med mindre du har kjøpt i sverige på apotek. Man doserer etter kilo, og du burde være sikker på at du ikke gir et middel som kun virker mot Bendelorm(som droncit), hvis det er Spolorm katten har. Det er ellers viktig å ikke underdosere. Dette er hovedgrunnen til at ormekurer til hund og katt er blitt reseptpliktige. Dette ble bestemt av Statens Legemiddelverk som et tiltak for å redusere unødvendig medisinbruk og forebygge at det utvikler seg resistens mot de vanlig brukte legemidlene mot innvollsorm. Hvis katten din skal ha en hel tablett eller viss mengde legemiddelpasta og du kun har halvparten så må du dra inn til veterinær og få en ny resept.

Kattunger og valper behandles ofte når de er små, med noen ukers mellomrom i tilfelle smitte fra mor, ellers behandles hund ved symptomer og katter enten ved symptom eller regelmessig(3-4 ganger i året) hvis de er ivrige jegere.

De fleste ormene er ganske artsspesifikke, veldig få av de er zoonotiske(smitter mellom dyr og menneske), da er det heller snakk om parasitter som toxoplasma gondii som har katt som hovedvert og en drøss av andre dyr inklusive menneske som mellomvert. Men du har for eksempel spolormen toxocara cati som kan gi smitte hos mennesker. Men uansett så er det snakk om egg som skilles ut via avføring og ofte må disse også klekkes til larver for å kunne bli infektive.

Håper dette hjalp!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Takk for infoene, er litt usikker på hva slags orm katten har, ikke lett å artsfeste den.

Men den er behandlet med profender og det ser ut til å ta det meste. Fant ingen nye ormer idag tidlg, bare to inntørkete. Får følge med katten de neste dagene, den har uansett innearrest og "lampeskjerm" grunnet et sår som krever behandling så lett å få inspisert pelsen.

Blir en telefon til dyrlegen, trenger ny resept, ser ut til å gå greit dette, men litt ekkelt er det jo.

Anonym poster: dc22c28bff67cad48371669acd5ea2f4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...