AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #1 Skrevet 21. mai 2012 Hei. Jeg studerer noe innen samfunnsvitenskap, fikk D på eksamen og er ekstremt skuffet. Totalt sett var var karakterfordelingen slik: A= 2 B= 6/7 C= 16 D= 1 E= 1 Har veldig lyst til å klage. Spørsmålet mitt er: finnes det en regel for at hver karakter skal være representert på en eksamen? Altså at noen må ha fått A, B, C, D og E? For hvis dette er tilfellet, kan jeg vel ikke få en annen karakter enn D-en jeg allerede har fått, siden jeg er den eneste med den karakteren. Lurer også på om det er lurt å be om en begrunnelse for karakteren først, eller om jeg bare skal klage med en gang. Takker for svar.
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #2 Skrevet 21. mai 2012 Det er ingen regel som sier at hver karakter skal være representert, nei. Jeg har tatt mange fag med relativt få studenter, og det er ikke brått alltid at hele skalaen blir brukt. Jeg hadde bedt om begrunnelse hvis jeg var deg. Jeg vet ikke hvor du studerer, men ved UiO (i alle fall den humanistiske fakultetet) kan man begrunne klagen sin, og da kan det være fint å ha noe å vise til. Når det er sagt, synes jeg ikke du har så mye å tape på å klage på en D, dersom du selv synes du fortjener bedre. Det skal mye til at de skyver deg ned to karakterer slik at du stryker. Lykke til! :D 1
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #3 Skrevet 21. mai 2012 Be om begrunnelse først, så ser du om det er noen vits i å klage.
Måndagsbarn Skrevet 21. mai 2012 #4 Skrevet 21. mai 2012 Nå vet ikke jeg mye om hvordan "skolesystemet" fungerer per se, men det høres jo helt sjøvilt ut at "noen må få" en karakter; altså at alle karakterer skal være representert. Det kan umulig være slik, da kan man jo nesten vilkårlig velge ut noen til å få A og noen til å få D; og karakterene vil i praksis ikke bety noenting om det er slik. Jeg ville bedt om en begrunnelse og kanskje spurt en venn/klassekamerat som har tatt samme eksamen om å gå gjennom oppgaven sammen for å se hvor mye du har misset på den. Har du ingen å gå gjennom oppgaven kan kanskje den som har vurdert den finne frem en tidligere/annen anonym oppgave og gå gjennom dine svakheter ift denne? Jeg vet ikke, men jeg ville nok bedt om begrunnelse før jeg klagde:)
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #5 Skrevet 21. mai 2012 AB # 2 her. Jeg ser nå har du studerer på NTNU, jeg hadde bare ikke lest godt nok. Uansett, jeg vil nok tro at praksisen er ganske lik der. Så be om begrunnelse først, og ta det derfra.
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #6 Skrevet 21. mai 2012 Ts her. Takker for svar alle sammen. Da ber jeg om begunnelse først, og tar det derfra
cornflake_girl Skrevet 21. mai 2012 #7 Skrevet 21. mai 2012 Nå vet ikke jeg mye om hvordan "skolesystemet" fungerer per se, men det høres jo helt sjøvilt ut at "noen må få" en karakter; altså at alle karakterer skal være representert. Det kan umulig være slik, da kan man jo nesten vilkårlig velge ut noen til å få A og noen til å få D; og karakterene vil i praksis ikke bety noenting om det er slik. Jeg ville bedt om en begrunnelse og kanskje spurt en venn/klassekamerat som har tatt samme eksamen om å gå gjennom oppgaven sammen for å se hvor mye du har misset på den. Har du ingen å gå gjennom oppgaven kan kanskje den som har vurdert den finne frem en tidligere/annen anonym oppgave og gå gjennom dine svakheter ift denne? Jeg vet ikke, men jeg ville nok bedt om begrunnelse før jeg klagde:) Ja, det er temmelig sjøvilt, men mange utdanningsinstitusjoner benytter seg faktisk av normalfordeling som jo egentlig betyr at alle karakterer skal være representert (flest skal få C, litt færre B og D, og enda færre A og E. Såvidt jeg vet regnes ikke F med i dette). Vet at på UiO brukes det mye, men da tenker de at karakterene skal være normalfordelt over en lengre periode (si tre år), og ikke på hver eneste eksamen.
Gjest Offensive Pie Skrevet 21. mai 2012 #8 Skrevet 21. mai 2012 Ja, det er temmelig sjøvilt, men mange utdanningsinstitusjoner benytter seg faktisk av normalfordeling som jo egentlig betyr at alle karakterer skal være representert (flest skal få C, litt færre B og D, og enda færre A og E. Såvidt jeg vet regnes ikke F med i dette). Vet at på UiO brukes det mye, men da tenker de at karakterene skal være normalfordelt over en lengre periode (si tre år), og ikke på hver eneste eksamen. Det er også stort sett bare de største fagene, som ExPhil og ExFac, som bruker normalfordelingen. Slik er det iallefall på NTNU.
Zoë Castillo Skrevet 21. mai 2012 #9 Skrevet 21. mai 2012 Normalfordeling skal ikke forekomme på hver eksamen, nei. Det er noe som skal skje naturlig over flere år. Be om en begrunnelse, du. 1
Gjest Armule Skrevet 21. mai 2012 #10 Skrevet 21. mai 2012 Noen professorer/sensorer er ganske opphengt i Gausskurven (normalfordeling), og mener at karakterene skal settes med utgangspunkt i denne. Det er dog som cornflake_girl sier en kurve som skal vise fordeling av karakterer over tid, og at dette er "idealet" Men det burde du ikke tenke på. Be om tilbakemelding på oppgaven og vurder om du er enig/uenig i denne. Det er det viktigste! 1
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #11 Skrevet 21. mai 2012 Ts her. Jeg lurer på om det egentlig er vits i å be om begrunnelse, siden jeg ikke kan argumentere for hvorfor jeg ønsker å klage på karakteren. Det er bare et skjema der jeg krysser av for "ønsker å klage på karakter", uten rom for å utdype hva jeg er uenig med. Jeg tenker da også at den neste sensoren som skal bedømme oppgaven min får lese begrunnelsen som allerede er gitt (?), og dermed blir påvirket av denne.
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #12 Skrevet 21. mai 2012 Det er veldig lærerikt å lese karakterbegrunnelser, dersom sensoren gjør seg flid med den, vel å merke. Jeg har fått svært fyldige begrunnelser som har hjulpet meg stort i ettertid. 1
cornflake_girl Skrevet 21. mai 2012 #13 Skrevet 21. mai 2012 Det er veldig lærerikt å lese karakterbegrunnelser, dersom sensoren gjør seg flid med den, vel å merke. Jeg har fått svært fyldige begrunnelser som har hjulpet meg stort i ettertid. Enig. Jeg ber om begrunnelse uansett hvilken karakter jeg har fått, jeg! :gjeiper: Lærer masse av det, veldig nyttig å ta med seg videre!
Gjest Armule Skrevet 21. mai 2012 #14 Skrevet 21. mai 2012 Ts her. Jeg lurer på om det egentlig er vits i å be om begrunnelse, siden jeg ikke kan argumentere for hvorfor jeg ønsker å klage på karakteren. Det er bare et skjema der jeg krysser av for "ønsker å klage på karakter", uten rom for å utdype hva jeg er uenig med. Jeg tenker da også at den neste sensoren som skal bedømme oppgaven min får lese begrunnelsen som allerede er gitt (?), og dermed blir påvirket av denne. de nye sensorene skal gi karakter på uavhengig grunnlag, så de får ikke vite opprinnelig karakter eller begrunnelse. Bare klag du.
Gjest Armule Skrevet 21. mai 2012 #15 Skrevet 21. mai 2012 Enig. Jeg ber om begrunnelse uansett hvilken karakter jeg har fått, jeg! :gjeiper: Lærer masse av det, veldig nyttig å ta med seg videre! Jeg også! Det er vel spesielt ved A-besvarelser jeg har hatt mest nytte av tilbakemelding, så jeg får vite nøyaktig hvorfor den var så bra som den kunne bli.
Tracer Skrevet 21. mai 2012 #16 Skrevet 21. mai 2012 Ts her. Jeg lurer på om det egentlig er vits i å be om begrunnelse, siden jeg ikke kan argumentere for hvorfor jeg ønsker å klage på karakteren. Det er bare et skjema der jeg krysser av for "ønsker å klage på karakter", uten rom for å utdype hva jeg er uenig med. Jeg tenker da også at den neste sensoren som skal bedømme oppgaven min får lese begrunnelsen som allerede er gitt (?), og dermed blir påvirket av denne. Jeg har selv klaget på karakter, riktignok ved UiB. Ved UiB er det slik ( iallefall i enkelte fag) at en ikke klage før en får begrunnelse. Uansett anbefaler jeg deg å få en begrunnelse først - og så vurdere om du vil klage. Å få begrunnelse tar ikke lang tid, og en får vite om en har bommet helt på oppgaven , eller sensor har vært for streng. Sensor nr 2 skal ikke bli påvirket av begrunnelse eller tidligere sensur - men en generell advarsel er at en kan vippe opp eller ned i karakter. Så dette må du selv vurdere. Jeg klagde - gikk opp 2 karakterer ,men det skjer ikke alle Be om begrunnelse!!
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #17 Skrevet 21. mai 2012 Jeg også! Det er vel spesielt ved A-besvarelser jeg har hatt mest nytte av tilbakemelding, så jeg får vite nøyaktig hvorfor den var så bra som den kunne bli. Jeg har aldri turt å be om begrunnelse på A-ene mine. Men jeg kunne trengt rosen innimellom!
Måndagsbarn Skrevet 21. mai 2012 #18 Skrevet 21. mai 2012 Ja, det er temmelig sjøvilt, men mange utdanningsinstitusjoner benytter seg faktisk av normalfordeling som jo egentlig betyr at alle karakterer skal være representert (flest skal få C, litt færre B og D, og enda færre A og E. Såvidt jeg vet regnes ikke F med i dette). Vet at på UiO brukes det mye, men da tenker de at karakterene skal være normalfordelt over en lengre periode (si tre år), og ikke på hver eneste eksamen. Jøøøøøss! Dette har ikke uskolerte frøkenfryd fått meg seg ihvertfall! Jeg kan jo se logikken i at det over tid bør være en viss kontinuitet og jevnes ut karaktermessig; men å bevisst gå etter en kurve på denne måten vil jo i utgangspunktet være veldig urettferdig for elevene? Om jeg faglig sett ligger på en B, ville jeg blitt eitrende om jeg fikk tildelt en C fordi en som vanligvis fikk tildelt en C plutselig ramlet inn i en annen "kvote"/skrev en like god oppgave som meg - om en annen kommer opp på samme nivå skal da ikke jeg ramle ned fordi professoren "trenger" noen som får C. Jaja.. da forstår jeg jo at visse (som TS) lurer på om de har blitt "urettferdig" behandlet karaktermessig. Da er det jo godt grunnlag for å klage om man ramler ned en karakter med en følelse av at det er helt ubegrunnet!
Papilio Skrevet 21. mai 2012 #19 Skrevet 21. mai 2012 Ts her. Jeg lurer på om det egentlig er vits i å be om begrunnelse, siden jeg ikke kan argumentere for hvorfor jeg ønsker å klage på karakteren. Det er bare et skjema der jeg krysser av for "ønsker å klage på karakter", uten rom for å utdype hva jeg er uenig med. Jeg tenker da også at den neste sensoren som skal bedømme oppgaven min får lese begrunnelsen som allerede er gitt (?), og dermed blir påvirket av denne. Når du ber om begrunnelse eller klage trenger du ikke oppgi noen utdypet grunn. Gjør som de andre her sier; be om en begrunnelse først og så ser du ut i fra den om det er noen vits i å klage. Når du sender inn klage vil en ny sensor se over eksamnen din. Denne sensoren har verken fått oppgitt din forrige karakter eller begrunnelsen for den karakteren. Faren ved å klage er dermed at den nye sensoren både kan sette karakteren din opp og ned. MEN, istede for å bli forvirra av ulike svar her på KG. hvorfor ikke gå på NTNU sine sider og søk etter "klage på karakter" eller "begrunnelse" der. Du kan jo også eventuelt sende en mail/ringe veilederen ved instituttet eller eksamenskontoret og så får du sikre svar rett fra kilden
Gjest Iah Skrevet 21. mai 2012 #20 Skrevet 21. mai 2012 de nye sensorene skal gi karakter på uavhengig grunnlag, så de får ikke vite opprinnelig karakter eller begrunnelse. Bare klag du. Dette varierer fra institusjon til institusjon. Hvordan det er ved NTNU skal jeg ikke uttale meg om, men jeg vet det finnes skoler som oppgir opprinnelig karakter til nye sensorer. Hvorvidt dette er riktig å gjøre eller ikke er en annen diskusjon.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå