Gjest Surrehodet Skrevet 21. mai 2012 #2 Skrevet 21. mai 2012 Datteren min fikk en, den ble ikke passet. Jeg kastet den i søpla, hvem spiser slikt da? Som har stått i ukesvis
Gjest foremma Skrevet 21. mai 2012 #3 Skrevet 21. mai 2012 Ja, da jeg var liten hadde jeg en herman, og nå nylig hadde broren min en, jeg var hjemme på besøk for å smake (; Minner, minner
EliseK Skrevet 21. mai 2012 #4 Skrevet 21. mai 2012 Gjorde det når jeg var liten. Og fy fabian hvor det luktet. Ikke turte jeg smake på den heller, husker jeg rett så gikk den rett i søpla.
Gjest *Paige Skrevet 21. mai 2012 #5 Skrevet 21. mai 2012 Haha, sånne husker jeg fra barneskolen på slutten av nittitallet! Herlige Herman.
Gjest foremma Skrevet 21. mai 2012 #6 Skrevet 21. mai 2012 Datteren min fikk en, den ble ikke passet. Jeg kastet den i søpla, hvem spiser slikt da? Som har stått i ukesvis Haha, ser den! er veldig ekkelt å tenke på synes jeg, men det er jo surdeig.
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #7 Skrevet 21. mai 2012 Ja, jeg passet på en herman når jeg var mindre. Utrolig morsomt, men syns ikke den lukta så godt :gjeiper:
Wombat Skrevet 21. mai 2012 #8 Skrevet 21. mai 2012 Kan noen være så snill å forklare hva en Hermann er? 3
Gjest Lisbeth Salander Skrevet 21. mai 2012 #9 Skrevet 21. mai 2012 Hahahahahaha den husker jeg:D Min Herman ble ganske god husker jeg:) Smakte litt sånn krydderkake om jeg ikke husker feil? Noen som har oppskrifta?!
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #10 Skrevet 21. mai 2012 Kan noen være så snill å forklare hva en Hermann er? Fant denne teksetn på detoteliv.no: "Herman Vennskapskake" er en superpopulær kake, som finnes i mange varianter over hele verden. Kaken kjennetegnes av at kakedeigen inneholder surdeig, som skal "dyrkes" frem i 10 dager. Deretter beholdes en del av surdeigen selv for å bake kaken, mens resten av surdeigen fordeles ut til venner sammen med en kopi av kakeoppskriften. Dermed får man en slags "kjedekake" ("Herman" betyr "Vandreren")"
AnonymBruker Skrevet 30. mai #12 Skrevet 30. mai AnonymBruker skrev (14 timer siden): God? Anonymkode: 4e4fb...762 Kjære deg… tråden er over 13 år gammel 🙃 Anonymkode: d521e...bea 1
AnonymBruker Skrevet 30. mai #13 Skrevet 30. mai Ja kaken er god. Smaker krydderkake. Den er saftig. Den er ikke «ekkel», konseptet er surdeig før surdeig var mote. Anonymkode: 94605...fc1 1
AnonymBruker Skrevet 30. mai #14 Skrevet 30. mai "Herman oppstartsdeig": (kun nødvendig hvis du er den første som starter opp Herman kake-kjeden) 50 g gjær 5 dl vann 5 dl hvetemel <B>Fremdyrking av "Herman surdeig": (gjelder alle, enten du har laget oppstartsdeig, eller har fått en porsjon surdeig av en venn) Dag 1: 2,5 dl sukker 5 dl melk 5 dl hvetemel Dag 5: 2,5 dl sukker 5 dl melk 5 dl hvetemel Dag 10: "Herman surdeig" deles opp i 4 deler på ca 5 dl hver. Gi bort 3 deler. Behold 1 del selv for å bake "Herman Vennskapskake". <B>"Herman Vennskapskake": oppskrift videre 5 dl Herman surdeig (se over) 2,5 dl sukker 2 store egg 1,5 dl matolje 2 ts bakepulver 0,5 ts natron 0,5 ts muskat 0,5 ts ingefær 1,5 ts kanel 5 dl hvetemel 2 dl hasselnøtter (kan droppes) 2 dl rosiner (kan droppes) Topping: 100 g smør 2 dl brunt sukker 1 ss hvetemel 2 ts kanel 1,5 dl hasselnøtter (kan droppes) Glasur: 75 g smør 2 dl brunt sukker 0,5 dl melk Fremgangsmåte "Herman oppstartsdeig": Oppstartsdeigen er kun nødvendig å lage dersom du er den første som lager kaken. NB! VIKTIG: Bruk en nokså stor bakebolle laget av plastik og en tresleiv. Ikke bruk redskaper av metall! Løs opp gjær i lunkent vann (37°C). Tilsett hvetemelet og rør kraftig til alle klumper er fjernet (konsistensen blir omtrent som en tykk vaffelrøre). Legg et kjøkkenhånkle over bakebollen og la stå og gjære i romtemperatur i 48 timer. Deigen vil da være litt boblete og lukte noe surt (og det er meningen!). Dyrking av "Herman surdeig": Her starter 10-dagers tellingen for dyrking og stell av Herman, slik at Herman vokser og blir stor og sterk. Dag 1: Du har fått Herman surdeig (ca 5 dl) fra en venn eller du har laget oppstartsdeigen selv, som beskrevet ovenfor. Herman er sulten. Gi ham sukker, melk og hvetemel. Rør godt med tresleiven, slik at deigen blir glatt og jevn. Dekk til med et kjøkkenhånkle og sett bakebollen i kjøleskapet. Dag 2: Rør godt med tresleiven (pass på å skrape kantene på bakebollen). Sett bakebollen tilbake i kjøleskapet. Dag 3: Som i går. Dag 4: Som i går. Dag 5: Herman er sulten igjen. Gi ham sukker, melk og hvetemel. Rør godt med tresleiven, slik at deigen blir glatt og jevn. Dekk til med et kjøkkenhånkle og sett bakebollen i kjøleskapet. Dag 6: Som dag 2. Dag 7: Som i går. Dag 8: Som i går. Dag 9: Som i går. Dag 10: "Herman surdeig" deles i 4 deler (hver del skal være på ca 5 dl). 1 del beholder du selv for å bake "Herman Vennskapskake". Gi de 3 andre deler bort til 3 gode venner sammen med en utskrift av denne oppskriften. Vennene dine begynner da på dag 1 i fremgangsmåten ovenfor. "Herman Vennskapskake": oppskriften man gir videre til venner sammen med en boks med deig Du har 5 dl med Herman surdeig. Herman er kjempesulten!!! Gi ham sukker, sammenpiskede egg og matolje. Rør godt. Hakk nøttene. Bland nøtter og rosiner med 2 ss av hvetemelet (dette forhindrer at nøtter og rosiner synker til bunnen av kaken under stekingen). Sikt resten av hvetemelet sammen med bakepulver, natron og krydder. Ha det tørre i deigen og bland til deigen er jevn og klumpfri. Rør til slutt inn de melete nøttene og rosinene. Ha Herman deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca 20X30 cm). Til toppingen smeltes smør og brunt sukker i en liten kjele. Rør inn hvetemelet, kanel og fint hakkede nøtter. Fordel (drypp) toppingen over deigen i langpannen ved hjelp av en spiseskje. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 180°C i ca 40 min (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt). Lag imens glasuren: Smelt smør, melk og brunt sukker i en liten kjele. Rør glasuren jevn. Hell glasuren over den varme kaken straks etter at den er tatt ut av ovnen. La kaken stå i formen til den er helt avkjølt. Løft kaken ut av formen og del opp i firkanter. Tips Merk at "Herman surdeig" skal virke "levende" hver dag, dvs at den skal boble og gjære litt mellom hver gang du rører i ham. For å få til det er det viktig at oppstartsdeigen står i romtemperatur de første to døgnene. Selve surdeigen kan imidlertid stå i kjøleskapet i de 10 dagene den dyrkes frem. Det er også veldig viktig at du kun bruker redskaper av plast eller tre. Dersom "Herman surdeig" slutter å boble, er han død. I stedet for å gi 3 deler "Herman surdeig" bort til venner, kan du selvsagt gi bort bare 2 deler, og beholde en del ekstra for å dyrke frem en ny runde med "Herman surdeig" selv. Men det er IKKE LOV å bruke all "Herman surdeig" selv og derved bryte vennskapskjeden! Av en del "Herman surdeig" (ca 5 dl) kan du også lage andre typer "Herman kaker", "Herman boller", "Herman vafler" osv. Se f.eks. oppskrift på "Herman Muffins" og "Herman Cookies". "Herman Vennskapskake" er kjempefin å fryse! Anonymkode: 94605...fc1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå