AnonymBruker Skrevet 19. mai 2012 #1 Del Skrevet 19. mai 2012 Jeg jobber pr i dag på SFO/skole og vurderer å ta førskolelærerutdanning! Synes det virker som en veldig artig og givende jobb.. Men p.g.a barn og familie er det ikke bare bare å kaste seg inn i utdanning (mtp økonomi først og fremst). Har sett at enkelte studieplasser tilbyr desentralisert utdanning over nett, på deltid.. og lurer på om dette kunne la seg kombinere! Er det noen med erfaring rundt dette?? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mai 2012 #2 Del Skrevet 19. mai 2012 jeg kan ikke svare på økonomi og tidsbruk ang studiet. men vil bare si at førskolelærer er et veldig givende og utfordrende yrke. jeg gikk fulltidstudie, og er så glad for at jeg valgte nettopp dette yrket. verdens beste jobb! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mai 2012 #3 Del Skrevet 19. mai 2012 Slenger meg på her! Vurderer også og ta førskolelærerutdanningen, men har noen økonomiske forpliktelser som gjør det vansklig å bli fulltidsstudent.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eld Skrevet 19. mai 2012 #4 Del Skrevet 19. mai 2012 Jeg kjenner ei som tar førskolelærerutdanning, og hun har fått oppleve yrkets "mørkeside": At man går ut i en stilling som har et stort ansvar, men som i mange tilfeller er lite verdsatt. Kommunene har store innsparinger slik at man ikke har budsjett til vikarer ved sykdom. Det skaper også utfordring at "alle" kan få jobb i barnehage siden det har vært stor utbygging av barnehage for å prøve å dekke løftet om barnehageplass. På den andre siden synes hun at fagene er utrolig kjekke, og at det nok finnes plasser der det ikke er slik som beskrevet over. Jeg kan ikke uttale meg personlig om dette da jeg ikke har erfaring innen førskolelærerutdanning/yrket, men det er absolutt verdt å sjekke ut flere sider av yrket. Ønsker deg lykke til Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mai 2012 #5 Del Skrevet 19. mai 2012 Noen få studenter får hvert år "sponset" førskolelærerutdanningen sin av arbeidgiveren. Det jeg hører er ofte at man får 70-90% av full lønn, mot at man studerer deltid. Hva deltid innebærer er jeg noe usikker på, men jeg tror det er å være på skolen 2-3 ganger i uka. Man jobber altså mindre enn man får betalt for. Haken ved dette er at man da binder seg til den daværende arbeidgiveren i x-antall år etter endt utdannelse. La oss si jeg jobber i en barnehage underlagt Oslo Kommune. Da vil jeg være forpliktet til å jobbe i Oslo kommune i rundt 5 år etter endt utdannelse. Dersom jeg bryter avtalen tror jeg man må tilbakebetale pengene det har kostet oslo Kommune å utdanne deg. Kanskje også med renter(?). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. mai 2012 #6 Del Skrevet 20. mai 2012 den "mørke" siden av yrket kan være som beskrevet. enkelte dager er helt pyton. to på an avdeling ringer og er syk, man er alene med 15 barn til det kommer vikarer. vikarene er av varierende grad hjelpsomme. foreldre klager på at man har mistet en sokk eller et hårstrikk i barnehagen, og forlanger at man bruker tiden på å lete. barnehagen er gammel, og trenger sårt vedlikehold. man låner kaseroller og bestikk mellom avdelingene fordi man ikke har resurser til å kjøpe nytt. man koker febrilsk egg, fordi det ikke er nok pålegg.....osv... men det finnes så mange fler fantastiske dager i barnehagen. dager med sol ute og utelek hele dagen. dager med by turer, skogs turer, og andre aktiviteter. fantastiske voksne, med stor fantasi. velkomsten når man kommer inn på en avdeling og alle barna roper ditt navn og vil ha klem, og når man drar hjem sier barna : hvor skal du? kommer du i morgen? gir deg en stoor klem. morsomme kommentarer fra barna, man undere seg over ting sammen med dem og man får høre at man er såååå fantastisk pen fordi barna vil leke med noe du har sagt nei til. hehe... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Porcelain Skrevet 20. mai 2012 #7 Del Skrevet 20. mai 2012 Jeg har flere bekjente som har tatt førskolelærer på deltid og jobbet fulltid ved siden av. Det har gått helt fint. På Høgskulen i Hedmark har de en modell der det er samling hver 6(?) uke, det må naturligvis avklares med arbeidsgiver slik at du får fri til dette. Det kan også lønne seg å ta en prat med kommunen du jobber i , dersom de sliter med å få nok førskolelærere bør de være interesserte i å tilrettelegge noe for deg. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #8 Del Skrevet 21. mai 2012 Mørke sider til tross, så høres førskolelærer givende ut! Er ikke helt ukjent med lignende mørke sider fra før av på SFO. men har mye glede i min nåværende jobb. Ønsker mer faglig tyngde og muligheter.. Anser meg selv for å være en person som elsker å legge tilrette, organisere osv. Og dermed er pedagogisk leder kanskje tingen. Takk så mye for gode svar! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. mai 2012 #9 Del Skrevet 21. mai 2012 I Oslo kan du ta ABF (arbeidsbasert førskolelærerutdanning, om jeg ikke husker feil ) Da tror jeg man jobber 70%, studerer 30% og får 90% lønn mot at man binder seg til kommunen i to år. Praksis bakes inn i dette. (Om man får noe støtte fra Lånekassa vet jeg ikke) Kan jo tenkes det finnes tilsvarende andre steder? Har snakket med folk som har fulgt en samlingsbasert-modell, de jobber 80-90% tror jeg. Og studerer på kvelder/i helger. Samlinger et par ganger i semesteret, og ellers innleveringer og kollokvier på nett. Har selv gått deltid i Oslo. Jeg jobbet stort sett 50% de årene jeg studerte. Mange jeg studerte sammen med jobbet 60% fast og jobbet mye ekstra (ble nærmere 100%) i perioder. Det avhenger vel av arbeidsstedet, og deg som person, hvor mye man kan og vil ta på seg. Jeg er godt fornøyd med yrkesvalget mitt, men ser absolutt det som sies om negative tendenser. Kravene til de ansatte endres, og tar i stadig større grad form av "skolsk" forståelse av læring og utvikling. Samtidig krymper bemanning og tilskudd pga nye tolkninger og pressede kommunebudsjetter. Det sliter på de ansatte, og til syvende og sist går ut over barna. Verdier som tradisjonelt har stått sterkt innenfor barnehagetradisjon må vike for en ny type forståelse av bla læringsbegrepet. Dessverre Men både utdannelsen og yrket har gitt meg utrolig mye og jeg mener at det er en av de beste, og viktigste, jobbene man kan ha! Lykke til Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. mai 2012 #10 Del Skrevet 22. mai 2012 Takk for utfyllende svar! Kan du utdype litt mer rundt dette med "skolsk" forståelse av læring og utvikling? Mindre frihet? Mere tøyler ifht til innhold/aktiviteter i barnehagen? Må påpeke at jeg har veldig liten erfaring med jobbing i barnehage generelt.. men har erfaring fra barneskole hovedsakelig... Så jeg er nyskjerrig på alt som har med hvordan ting fungerer i barnehage i praksis! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. mai 2012 #11 Del Skrevet 22. mai 2012 jeg sier meg enig i den "skoleske" utviklingen. denne seg vi mer å mer. det er ikke tid til hverdagsaktiviteter mer. feks før var barna med på å kutte opp grønnsaker, og lagde mat. nå har man nesten ikke tid til dette. voksne lager maten mens barna har "førskoleklubb" eller allidrett. det er hele tiden aktiviteter som skal gjøres. de voksne rydder avdelingen slik at barna kan få tid til tumlegruppe osv. hver dag er det mange aktiviteter som skal gjennomføres. i vår bhg har vi ikke en eneste dag av uka, der det ikke er minst to tre ulike aktiviteter/ting barna må ha gjennomført. så vi ser nå at utviklingen tyder på at det er viktigere at barna er med i lære settinger, enn at de er med på hverdagsaktivitetene. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. mai 2012 #12 Del Skrevet 22. mai 2012 Det høres ikke bra ut at barna ikke får tid lengre til å være med på hverdagsaktiviteter- som jo er svært viktig lærdom! Både å lage mat og rydde. Er det tid til fri lek i det hele tatt, eller er det opplegg hele dagen igjennom ofte? Kan det minne mer og mer om min hverdag i skolen isåfall? Hvor vi har hele tiden en plan å følge? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. mai 2012 #13 Del Skrevet 22. mai 2012 det er tid til frilek. altså vi planlegger frilek. ofte i tidsrommet hal 10 til 11 eller på ettermiddagen mellom 1 og 4. da er det også utetid, så de leker fritt ute. men det minner mer å mer om skole ja. og enormt fokus på planlegging og dokumentasjon. dette tar mye tid. og gir pedagogiske ledere en del møte tid. nå skal de også gjøre om på den ubundet tiden. dvs de 4 timene ped.ledere har i uka som de disponerer fritt til planlegging. nå vil kommunen/staten at ped.lederne skal ha krav om å dokumentere hva de gjør i denne tiden og at tiden må utføres på arbeidsted. dette medfører mye "ekstra jobb" for ped.lederne. men det skal sies at det er litt opp til de ulike ped.lederne, hvor mye en avdeling skal være med på ifht aktiviteter og prosjekter osv. men det er likevell et stort press fra ledelsen om at man skal være med på mest mulig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå