privatist89 Skrevet 16. april 2012 #1 Del Skrevet 16. april 2012 Hei:) Jeg tar vg3 påbygg som privatist i Oslo, leser hjemme etter jobb. Nå skal jeg ha Norsk Muntlig 18april, altså om 2dager. Jeg er super nervøs!! :s Er det noen der ute som har hatt norsk muntlig de siste årene og kan komme med noen tips? Jeg aner ikke hvordan eksamen er og hva det blir lagt mest vekt på, er straks ferdig med "studieboka"(signatur 3)(har ikke lest no særlig i tekstsamlingen). Hadde vært supert om noen kunne fortalt litt hvordan eksamen legges opp/hva det legges vekt på, så jeg kan bruke de siste dagene på å "fin pusse" alle fakta. Tusen takk for svar! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. april 2012 #2 Del Skrevet 16. april 2012 Jeg hadde den eksamenen for et par år siden. Min eksamen var tredelt; først fikk jeg spørsmål om det emnet jeg trakk før forberedelsen, og som jeg hadde brukt en halvtime på å forberede meg på. Deretter fikk jeg et spørsmål som jeg ikke hadde forberedt meg på, og det var fra den ene boken som sto på leselisten min. Siste del av eksamen var å fortelle om særemnet mitt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. april 2012 #3 Del Skrevet 16. april 2012 Hva er særemne? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
privatist89 Skrevet 16. april 2012 Forfatter #4 Del Skrevet 16. april 2012 Takk for svar. Tok du eksamen som privatist? Jeg har lest flere steder at man skal levere "leseliste", men det har ikke jeg fått beskjed om? Det står ikke i noen av brevene jeg har fått eller på privatistweb. Blir usikker på om dette er noe jeg skulle ha gjort eller ikke? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
privatist89 Skrevet 16. april 2012 Forfatter #5 Del Skrevet 16. april 2012 Er det ingen som har vært oppe i norsk muntlig i Oslo de siste årene? Jeg har prøvd å finne info på nett, var så dum at jeg søkte på "stryk Norsk muntlig", er innmari mange som stryker... Jeg er så redd for å stryke, har lest masse, men ikke rukket å lest noen bøker fra forskjellige tidsepoker, har bare lest litt i tekstsamlingen... Noen som kan komme med noen tips, hva som helst? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
liliana_sun Skrevet 16. april 2012 #6 Del Skrevet 16. april 2012 Jeg skal opp i to andre fag nå i mai, og måtte sende inn leseliste over hvilke bøker jeg har brukt, til godkjenning for eksamen. Jeg måtte sende inn før 1. april.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. april 2012 #7 Del Skrevet 16. april 2012 Jeg tok norsk muntlig privatisteksamen i Telemark i fjor, og da var eksamen tredelt. Del 1: Språkhistorie. (Jeg fikk norrøn språkhistorie, mange fikk dette, så jeg anbefaler å øve litt på særtrekkene (kasus, thorne, osv.) Det man ellers kan komme opp i ut fra hva jeg fikk beskjed om, var 1800-talls og 1900-talls språkhistorie. MYE fokus på reformer, ha disse klart. Dansketida er lite aktuell på denne delen. Del 2: Litteraturhistorie. Her fikk vi en tekst som vi skulle analysere + si så mye som mulig om tidsepoken. (Hva som karakteriserer den, hovedfokus, evt. brytninger, osv.) Jeg fikk da om naturalismen, med teksten "Karens jul". Del 3: Særemnet. Snakke om tre bøker innenfor samme sjanger. (sensorer elsker komposisjon og tema). Ikke vær redd for å stryke, jeg fikk en soleklar sekser, og de fleste andre gjorde det også bra. Snakk mest mulig selvstendig, og sier du noe feil er det bedre å rette opp selv enn å la det gå. 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
privatist89 Skrevet 16. april 2012 Forfatter #8 Del Skrevet 16. april 2012 (endret) ok, men skal du opp i Oslo? Jeg har ikke fått noe beskjed fra privatistkontoret om dette(leselister), regner med de hadde gitt beskjed om dette skulle vært levert. Ihvertfall om det er en frist for levering. Endret 16. april 2012 av privatist89 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
privatist89 Skrevet 16. april 2012 Forfatter #9 Del Skrevet 16. april 2012 Jeg tok norsk muntlig privatisteksamen i Telemark i fjor, og da var eksamen tredelt. Del 1: Språkhistorie. (Jeg fikk norrøn språkhistorie, mange fikk dette, så jeg anbefaler å øve litt på særtrekkene (kasus, thorne, osv.) Det man ellers kan komme opp i ut fra hva jeg fikk beskjed om, var 1800-talls og 1900-talls språkhistorie. MYE fokus på reformer, ha disse klart. Dansketida er lite aktuell på denne delen. Del 2: Litteraturhistorie. Her fikk vi en tekst som vi skulle analysere + si så mye som mulig om tidsepoken. (Hva som karakteriserer den, hovedfokus, evt. brytninger, osv.) Jeg fikk da om naturalismen, med teksten "Karens jul". Del 3: Særemnet. Snakke om tre bøker innenfor samme sjanger. (sensorer elsker komposisjon og tema). Ikke vær redd for å stryke, jeg fikk en soleklar sekser, og de fleste andre gjorde det også bra. Snakk mest mulig selvstendig, og sier du noe feil er det bedre å rette opp selv enn å la det gå. Tusen takk for svar:) håper det er lik "oppbygging" i Oslo. Jeg gruer meg ekstremt mye nå, har egentlig vært helt rolig, men nå kjenner jeg nervene bygger seg opp! Innså plutselig hvor mye jeg ikke kan godt nok, har bare lest siden slutten av februar, da jeg har hatt mye å gjøre på jobb.. Har naturfag muntlig neste uke også er det tre eksamener til i Mai.. puh.. Håper bare jeg står!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. april 2012 #10 Del Skrevet 16. april 2012 Jeg tok norsk muntlig privatisteksamen i Telemark i fjor, og da var eksamen tredelt. Del 1: Språkhistorie. (Jeg fikk norrøn språkhistorie, mange fikk dette, så jeg anbefaler å øve litt på særtrekkene (kasus, thorne, osv.) Det man ellers kan komme opp i ut fra hva jeg fikk beskjed om, var 1800-talls og 1900-talls språkhistorie. MYE fokus på reformer, ha disse klart. Dansketida er lite aktuell på denne delen. Del 2: Litteraturhistorie. Her fikk vi en tekst som vi skulle analysere + si så mye som mulig om tidsepoken. (Hva som karakteriserer den, hovedfokus, evt. brytninger, osv.) Jeg fikk da om naturalismen, med teksten "Karens jul". Del 3: Særemnet. Snakke om tre bøker innenfor samme sjanger. (sensorer elsker komposisjon og tema). Ikke vær redd for å stryke, jeg fikk en soleklar sekser, og de fleste andre gjorde det også bra. Snakk mest mulig selvstendig, og sier du noe feil er det bedre å rette opp selv enn å la det gå. Men hva er komposisjon og tema? Hva slags tre bøker leste du? Takk for at du delte dette! Jeg skal nemlig også ha norsk muntlig, og jeg føler jeg sliter veldig fordi jeg visste ikke at man skulle ha særemne???? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
privatist89 Skrevet 18. april 2012 Forfatter #11 Del Skrevet 18. april 2012 Hei Da er eksamen ferdig, jeg fikk en veldig sterk4(ikke at det spiller noen rolle, en 4 er en 4, men jeg vippet veldig mot en 5) Grunnen til at jeg ikke fikk 5, var fordi jeg ikke hadde gjort god nok jobb med fordypningsoppgaven. Til andre som skal opp i Norsk muntlig, her er oppgavene jeg fikk: 1. Fordypningsemne 2. Det moderne prosjektet. Snakk om utviklingen i det moderne prosjektet og Snakk om Forfattere/ tekster du har lest. 3. Norsk språkhistorie fra 1830tallet, hvordan har det seg at vi har to skriftspråk i dag? Sensorene var kjempe hyggelige å snille! (I motsetning til de jeg hadde i historie muntlig før jul..) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. april 2012 #12 Del Skrevet 18. april 2012 Men hva er komposisjon og tema? Hva slags tre bøker leste du? Takk for at du delte dette! Jeg skal nemlig også ha norsk muntlig, og jeg føler jeg sliter veldig fordi jeg visste ikke at man skulle ha særemne???? Skjønner! Det er ikke alle steder de krever særemne, men det er tross alt en del av læreplanmålene. Jeg valgte tre bøker av en dansk forfatter, husker desverre ikke titlene.(Thereses tilstand, og to til, fortsettelse.) Men tre valgfrie bøker, mange liker jo krim, så man kan jo feks bruke tre krimbøker en har lest før, og analysere disse.:-) Komposisjon betyr oppbygning. Dvs spenningstopp, virkemidler, er den delt opp i deler?, osv. Typiske tema er kjærlighet, svik, sjalusi, hevn, osv. Litt vanskelig å forklare, men håper du skjønner. Og lykke til! ^^, Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Meridian Skrevet 19. april 2012 #13 Del Skrevet 19. april 2012 Hei Da er eksamen ferdig, jeg fikk en veldig sterk4(ikke at det spiller noen rolle, en 4 er en 4, men jeg vippet veldig mot en 5) Grunnen til at jeg ikke fikk 5, var fordi jeg ikke hadde gjort god nok jobb med fordypningsoppgaven. Til andre som skal opp i Norsk muntlig, her er oppgavene jeg fikk: 1. Fordypningsemne 2. Det moderne prosjektet. Snakk om utviklingen i det moderne prosjektet og Snakk om Forfattere/ tekster du har lest. 3. Norsk språkhistorie fra 1830tallet, hvordan har det seg at vi har to skriftspråk i dag? Sensorene var kjempe hyggelige å snille! (I motsetning til de jeg hadde i historie muntlig før jul..) Ååå... jaja, 4 er jo bra det også, selv om det hadde vært gøy å få en 5.er? Gratulerer iallfall! Jeg skal ha muntlig i norsk og historie i Oslo i begynnelsen av mai, og gruer meg!!! Skal begynne å lese fra mandag av, for jeg har et par eksamener nå som jeg må bli ferdig med først. Ligger veldig dårlig an i forhold til fordypningsemne ... har ikke begynt å lese det enda. Kunne du fortalt litt om fordypningsemne? Jeg skjønner ikke helt hva jeg skal. Skal jeg lese 3 bøker og sammenligne? Om det er flere eksamener du skal opp i, så kanskje jeg kan være behjelpelig der? Jeg har vært oppe i naturfag(6) og fysikk1(5) og biologi1(5) og nynorsk skriftlig(4) og kjemi1(4) og kjemi2(3). 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. april 2012 #14 Del Skrevet 19. april 2012 Skjønner! Det er ikke alle steder de krever særemne, men det er tross alt en del av læreplanmålene. Jeg valgte tre bøker av en dansk forfatter, husker desverre ikke titlene.(Thereses tilstand, og to til, fortsettelse.) Men tre valgfrie bøker, mange liker jo krim, så man kan jo feks bruke tre krimbøker en har lest før, og analysere disse.:-) Komposisjon betyr oppbygning. Dvs spenningstopp, virkemidler, er den delt opp i deler?, osv. Typiske tema er kjærlighet, svik, sjalusi, hevn, osv. Litt vanskelig å forklare, men håper du skjønner. Og lykke til! ^^, Huff, jeg skjønner ikke dette helt ... Hva sammenlignet du i bøkene dine da? Sammenlignet du f.eks kjærlighet i alle tre bøker? Eller sammenlignet du oppbyggingne i alle tre bøker? Herregud, så vanskelig!!! :dåne: Noen som vil mate meg med teskje? Jeg har lest de fleste bøkene til Paulo Coelho, kunne jeg brukt de? Zahir, Alkymisten, Veronica vil dø og Ved elven Piedro satt jeg å gråt? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
privatist89 Skrevet 19. april 2012 Forfatter #15 Del Skrevet 19. april 2012 Ååå... jaja, 4 er jo bra det også, selv om det hadde vært gøy å få en 5.er? Gratulerer iallfall! Jeg skal ha muntlig i norsk og historie i Oslo i begynnelsen av mai, og gruer meg!!! Skal begynne å lese fra mandag av, for jeg har et par eksamener nå som jeg må bli ferdig med først. Ligger veldig dårlig an i forhold til fordypningsemne ... har ikke begynt å lese det enda. Kunne du fortalt litt om fordypningsemne? Jeg skjønner ikke helt hva jeg skal. Skal jeg lese 3 bøker og sammenligne? Om det er flere eksamener du skal opp i, så kanskje jeg kan være behjelpelig der? Jeg har vært oppe i naturfag(6) og fysikk1(5) og biologi1(5) og nynorsk skriftlig(4) og kjemi1(4) og kjemi2(3). Jeg har Naturfag muntlig-praktisk på tirsdag, begynte å lese i går.... men har en god plan for å komme meg gjennom boka, er ganske flink til å huske slike ting pluss at jeg synes det er interessant. Om du har noen tips å komme med tar jeg imot alt! Er veldig usikker på hvordan selve eksamen foregår(hvilke oppgaver man får) og den praktiske delen (jeg leser jo hjemme, så har ikke hatt noen forsøk). Når det gjelder Norsk og fordypningsemne. Sensoren min spurte meg om jeg hadde skrevet fordypningsemne (siden han så at jeg ikke fulgte noe skoleopplegg) å da sa jeg at jeg hadde forberedt meg på å snakke muntlig om det, men ikke skrevet noe skriftlig. Sensoren syntes dette var greit, og sa at han ikke ville legge mye vekt på fordypningsoppgaven, men at han gjerne ville høre det jeg hadde å komme med. Jeg snakket om "Facebook" og hvordan det norske skriftspråket brukes i dette mediet. -Bruk av dialekter (hvem bruker dialekt, unge/voksene, identitet. -muntlig skriftspråk (bruk av smileansikter osv) -Når facebook kom på norsk (oversettingen foregikk på "dugnad" initiativ av bruker --> hvilket språk har de valgt: Bokmål-mye lånord fra engelsk, nynorsk-oversatt alt sær ord i nynorsk.. Osv osv (ligger noen artikler på språkrådet.no og på forskning.no) Sensoren syntes jeg hadde et veldig bra fordypningsemne, men jeg rota veldig mye når jeg skulle legge det frem (var så innmari nervøs) Så han sa at han merket at jeg ikke hadde brukt nok tid på det (hadde funnet ut av det dagen før eksamen, så det hadde han jo helt rett i ) Så man må ikke velge tre bøker å sammenligne, det er veldig bra å tenke litt "nytt" Så lenge du snakker om norsk som skriftspråk. Her er noen blogger (skrevet av norsklærere) der du kan lese om fordypningsoppgaven http://tanketraader-ingunn.blogspot.com/2009/02/fordypningsoppgaver-i-vg3.html http://leifh.blogspot.com/2009/01/forslag-til-fordypningsemner.html Håper dette kan hjelpe 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. april 2012 #16 Del Skrevet 19. april 2012 Huff, jeg skjønner ikke dette helt ... Hva sammenlignet du i bøkene dine da? Sammenlignet du f.eks kjærlighet i alle tre bøker? Eller sammenlignet du oppbyggingne i alle tre bøker? Herregud, så vanskelig!!! :dåne: Noen som vil mate meg med teskje? Jeg har lest de fleste bøkene til Paulo Coelho, kunne jeg brukt de? Zahir, Alkymisten, Veronica vil dø og Ved elven Piedro satt jeg å gråt? Det du kan gjøre først er å skrive en analyse av hver enkelt bok (ca 2 datasider på hver), for deretter å se om det finnes noen likhetstrekk. Er temaene de samme? Evt hva skiller dem? Min første bok handlet om forholdsetablering, bok 2 om barn og bok tre om utroskap og ut av livet man hadde valgt, altså nye valg. Kjærlighet er en parallell i alle tre. Du kan godt velge bøker av Paulo Coelho, fordelen med å bruke bøker av samme forfatter er at språket, skivemåten og deler av komposisjonen er nokså lik. Start også gjerne med å si litt om forfatteren. (navn, opprinnelse, typiske sjangre forfatteren bruker, osv.) Snakk først kort om hva bøkene handler om, deretter tar du for deg hvert tema. Er et av dem sjalusi, henviser du til den gangen Ola slo ned Jens fordi Jens hadde flørtet vilt med Kari. Da får du med mer av det som skjer, samtidig som du får vist hvorfor du syns det er et sentralt tema. Btw, har du lært å skrive analyse av skjønnlitterære tekster? Hvis ja, gjør som du pleier med skriftlige noveller, romaner, etc. Hvis ikke; Lag en innledning med forfatterfakta og kort om handling, legg deretter vekt på tema og komposisjon (komposisjon kan dog være litt vanskelig om det ikke er noe som skiller seg ut, men spenningstopper finnes det alltid!) Også kan du godt sammenlikne de tre bøkene underveis eller til slutt, det ser du selv. Slike analyser er egentlig ganske frie, det finnes ingen fasitsvar på hvilke temaer som er aktuelle, siden folk tolker forskjellig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. april 2012 #17 Del Skrevet 19. april 2012 Jeg har Naturfag muntlig-praktisk på tirsdag, begynte å lese i går.... men har en god plan for å komme meg gjennom boka, er ganske flink til å huske slike ting pluss at jeg synes det er interessant. Om du har noen tips å komme med tar jeg imot alt! Er veldig usikker på hvordan selve eksamen foregår(hvilke oppgaver man får) og den praktiske delen (jeg leser jo hjemme, så har ikke hatt noen forsøk). Når det gjelder Norsk og fordypningsemne. Sensoren min spurte meg om jeg hadde skrevet fordypningsemne (siden han så at jeg ikke fulgte noe skoleopplegg) å da sa jeg at jeg hadde forberedt meg på å snakke muntlig om det, men ikke skrevet noe skriftlig. Sensoren syntes dette var greit, og sa at han ikke ville legge mye vekt på fordypningsoppgaven, men at han gjerne ville høre det jeg hadde å komme med. Jeg snakket om "Facebook" og hvordan det norske skriftspråket brukes i dette mediet. -Bruk av dialekter (hvem bruker dialekt, unge/voksene, identitet. -muntlig skriftspråk (bruk av smileansikter osv) -Når facebook kom på norsk (oversettingen foregikk på "dugnad" initiativ av bruker --> hvilket språk har de valgt: Bokmål-mye lånord fra engelsk, nynorsk-oversatt alt sær ord i nynorsk.. Osv osv (ligger noen artikler på språkrådet.no og på forskning.no) Sensoren syntes jeg hadde et veldig bra fordypningsemne, men jeg rota veldig mye når jeg skulle legge det frem (var så innmari nervøs) Så han sa at han merket at jeg ikke hadde brukt nok tid på det (hadde funnet ut av det dagen før eksamen, så det hadde han jo helt rett i ) Så man må ikke velge tre bøker å sammenligne, det er veldig bra å tenke litt "nytt" Så lenge du snakker om norsk som skriftspråk. Her er noen blogger (skrevet av norsklærere) der du kan lese om fordypningsoppgaven http://tanketraader-ingunn.blogspot.com/2009/02/fordypningsoppgaver-i-vg3.html http://leifh.blogspot.com/2009/01/forslag-til-fordypningsemner.html Håper dette kan hjelpe Uff, det synes jeg virket veldig rotete. Vil absolutt anbefale å bruke tre bøker heller, med god struktur og ferdigskrevet mal, man blir så mye roligere når praktiske ting som det er i orden. Å snakke om smilefjes og "lol" vil holde folk på et lavt nivå sammenliknet med en som har lest William Shakespear eller Ibsens verk feks. Hva slags karakter fikk du på denne? 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Porcelain Skrevet 19. april 2012 #18 Del Skrevet 19. april 2012 Ulike måter å bruke språket er med i kompetansemålene, det er ingen automatikk i at det beste er å lese Ibsen*3. Det å klare å gjennomføre et prosjekt med et norskfaglig fokus er det sentrale, å kunne lage en problemstilling, drøfte rundt problemstilling, vise til mange relevante kilder og avslutte med en god oppsummering/konklusjon. Det er ingen føringer på at særemnet (eller fordypningsemne, som det nå heter) må være litterært, det kan være språkhistorisk eller språkpolitisk f.eks. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
privatist89 Skrevet 19. april 2012 Forfatter #19 Del Skrevet 19. april 2012 Uff, det synes jeg virket veldig rotete. Vil absolutt anbefale å bruke tre bøker heller, med god struktur og ferdigskrevet mal, man blir så mye roligere når praktiske ting som det er i orden. Å snakke om smilefjes og "lol" vil holde folk på et lavt nivå sammenliknet med en som har lest William Shakespear eller Ibsens verk feks. Hva slags karakter fikk du på denne? Jeg fikk skryt av sensor for originalt valg av fordypningsoppgave, han syntes det var spennende. Nå ble ikke jeg vurdert utifra dette, da sensor ikke ville legge vekt på det siden jeg ikke har fulgt noe undervisning. Jeg var veldig nervøs og hadde ikke forberedt meg særlig mye på denne biten (begynte kvelden før eksamen)så for meg ble det litt "stotrete" og rotete, og sensor sa at det lyste gjennom at jeg ikke hadde forberedt meg godt nok på dette. Men han mente at hvis jeg hadde jobbet mere med det så ville jeg hatt et god utgangspunkt for en interessant fordypningsoppgave. Jeg tror ikke dette er noe dumt valg, sensoren er vel lei av å bare høre om Ibsen og amalie skram, som elever har brukt som tema i særemne/fordypningsemne siden 90tallet... Og at noen tenker litt "utenfor boksen" er vel bare bra! hvis ikke blir norskfaget ganske kjedelig. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. april 2012 #20 Del Skrevet 19. april 2012 Jeg fikk skryt av sensor for originalt valg av fordypningsoppgave, han syntes det var spennende. Nå ble ikke jeg vurdert utifra dette, da sensor ikke ville legge vekt på det siden jeg ikke har fulgt noe undervisning. Jeg var veldig nervøs og hadde ikke forberedt meg særlig mye på denne biten (begynte kvelden før eksamen)så for meg ble det litt "stotrete" og rotete, og sensor sa at det lyste gjennom at jeg ikke hadde forberedt meg godt nok på dette. Men han mente at hvis jeg hadde jobbet mere med det så ville jeg hatt et god utgangspunkt for en interessant fordypningsoppgave. Jeg tror ikke dette er noe dumt valg, sensoren er vel lei av å bare høre om Ibsen og amalie skram, som elever har brukt som tema i særemne/fordypningsemne siden 90tallet... Og at noen tenker litt "utenfor boksen" er vel bare bra! hvis ikke blir norskfaget ganske kjedelig. Interessant er jo noe ganske annet enn suveren (6-er). Sensor brukte antakelig ordet for å ha noe positivt å si. Men hva ble karakteren i alt? Å snakke om smilefjes og lol-begreper ville for meg bli ganske amatørmessig i en eksamenssituasjon. Tradisjoner og klassiske, suverene valg dominerer naturligvis over "nytenkende, interessante". De som ikke forstår det, bør ta seg en realitysjekk. Norsklærere vanligvis har en passion for Ibsen, Skram og de kjente gigaforfatterne, og vil aldri få nok av dette.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå