Gå til innhold

hvilken olje?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Jeg lurer rett og slett på hva slags olje dere anbefaler å steke i? Jeg er ikke så god på dette med kosthold, men har fått høre at man helst ikke skal steke i smør. Og at det er mange oljer som ikke er bra for kroppen..Lurer da på hvilken dere anbefaler som er uten altfor mye fett...

Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)

Olje er da olje, det finnes så vidt jeg vet ingen oljer med mindre fett enn andre? :klo:

Jeg steker i rapsolje, den er smaksnøytral og har mye enumettet og flerumettet fett, som er sunnere enn mettet fett (som man finner i smør). Til mat som ikke skal varmes for mye og til tomatretter bruker jeg extra virgin olivenolje.

Endret av Thorn
Skrevet (endret)

Kokosolje er helt klart det beste å steke i, da den tåler høy varme.

Rapsolje (som nevt over) og annen vegetabilsk olje kan også brukes, men de tåler ikke så høy temperatur og er best å bruke i retter som ikke skal varmes så mye opp. Problemet med disse vegetabilske oljene, er det høye innholdet av omega 6. I norge får vi i oss altfor mye omega 6 i forhold til omega 3 og bør redusere inntaket av kilder som bidrar til mer omega 6, som vegetabilske fettkilder.

Siden det er olje til STEKING du spør etter er kokosolje helt klart det beste. Du får kokosolje med og uten kokossmak. :) Alternativt er meierismør, IKKE margarin, et naturlig og sunt alternativ til kokosolje som egner seg bra til steking.

Velger du likevel vegetabilske oljer så pass på at de er kaldpresset, ellers er det stor faree for aat fettet du steker i er herdet, noe som er veldig uheldig for deg.

Edit:skrivefeil.

Endret av Mubba
AnonymBruker
Skrevet

Olje er jo mer eller mindre rent fett. Og det er liksom hele poenget... :P Man få i seg litt fett.

Mettet fett (dvs bl.a. smør) egner seg bedre til steking da det er mer stabilt, og dermed tåler høyere temperaturer enn umettet (dvs de fleste planteoljer). Selv foretrekker jeg meierismør til steking.

Gjest *Maja*
Skrevet

Jeg er veldig glad i solsikkeolje. Funker fint både til steking og baking.

Skrevet

Bruker Cocosa (helsekost) til det meste, men synes olivenolje er bedre til popcorn.

Skrevet

Kokosolje er helt klart det beste å steke i, da den tåler høy varme.

Rapsolje (som nevt over) og annen vegetabilsk olje kan også brukes, men de tåler ikke så høy temperatur og er best å bruke i retter som ikke skal varmes så mye opp. Problemet med disse vegetabilske oljene, er det høye innholdet av omega 6. I norge får vi i oss altfor mye omega 6 i forhold til omega 3 og bør redusere inntaket av kilder som bidrar til mer omega 6, som vegetabilske fettkilder.

Siden det er olje til STEKING du spør etter er kokosolje helt klart det beste. Du får kokosolje med og uten kokossmak. :) Alternativt er meierismør, IKKE margarin, et naturlig og sunt alternativ til kokosolje som egner seg bra til steking.

Velger du likevel vegetabilske oljer så pass på at de er kaldpresset, ellers er det stor faree for aat fettet du steker i er herdet, noe som er veldig uheldig for deg.

Edit:skrivefeil.

Oljer med mest umettet fett:

Rapsolje, valnøttolje og olivenolje er de oljene med minst omega6 og de to førstnevnte har et bra innhold av omega3. Disse oljene er de som har flest helsemessige effekter, i tillegg til blant annet linfrøolje. Problemet er at i kaldpresset versjon, der de inneholder alt det gode er de relativ smaksrike og ikke særlig varmestabile. De blir fort harske (må ikke forveksles med transfett!) og får dårlig smak.

Solsikkeolje er omtrent bare omega6 men er svært smaksnøytral, men tåler ikke noe særlig høyere temperatur enn rapsolje.

Oljer med mest mettet fett:

Kokosolje. I kaldpresset versjon er den svært dyr og smaker kraftig kokos, i varmpresset er den smaksløs og svært varmestabil. Fettsyrene som den består av regnes for å være relativt bra for kroppen, eller ikke farlig. I motsetning til mange andre mettede fettsyrer.

Meierismør egner seg også for matlagning. Smaken er god og passer til det meste. Rent smør er ikke veldig varmebestanding og vil brunes/svis og det kan være greit i enkelte sauser, men generelt er det ikke bra. Dersom en bruker klarnet smør tåler det høy varme og er utmerket å steke i. Det er faktisk omega3 i meierismør og derfor regnes det som relativt sunt. I forhold til andre mettede og overprosesserte fett som palmeolje.

Når det gjelder herdet fett er dette hardt eller fastere. Derav navnet "herdet". Det kalles også transfett eller (delvis) hydrogensiert fett (olje). Du klarer ikke å gjøre umettet fett til transfett på stekepannen. Bruker du for høy temperatur vil du harskne fettet og det vil smake rart og mesteparten av antioksidanter osv vil forsvinne.

Skrevet

Oljer med mest umettet fett:

Rapsolje, valnøttolje og olivenolje er de oljene med minst omega6 og de to førstnevnte har et bra innhold av omega3. Disse oljene er de som har flest helsemessige effekter, i tillegg til blant annet linfrøolje. Problemet er at i kaldpresset versjon, der de inneholder alt det gode er de relativ smaksrike og ikke særlig varmestabile. De blir fort harske (må ikke forveksles med transfett!) og får dårlig smak.

Solsikkeolje er omtrent bare omega6 men er svært smaksnøytral, men tåler ikke noe særlig høyere temperatur enn rapsolje.

Oljer med mest mettet fett:

Kokosolje. I kaldpresset versjon er den svært dyr og smaker kraftig kokos, i varmpresset er den smaksløs og svært varmestabil. Fettsyrene som den består av regnes for å være relativt bra for kroppen, eller ikke farlig. I motsetning til mange andre mettede fettsyrer.

Meierismør egner seg også for matlagning. Smaken er god og passer til det meste. Rent smør er ikke veldig varmebestanding og vil brunes/svis og det kan være greit i enkelte sauser, men generelt er det ikke bra. Dersom en bruker klarnet smør tåler det høy varme og er utmerket å steke i. Det er faktisk omega3 i meierismør og derfor regnes det som relativt sunt. I forhold til andre mettede og overprosesserte fett som palmeolje.

Når det gjelder herdet fett er dette hardt eller fastere. Derav navnet "herdet". Det kalles også transfett eller (delvis) hydrogensiert fett (olje). Du klarer ikke å gjøre umettet fett til transfett på stekepannen. Bruker du for høy temperatur vil du harskne fettet og det vil smake rart og mesteparten av antioksidanter osv vil forsvinne.

Flott du utdypet!

Nå har nok TS fått de svarene hun lette etter :)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...