Gå til innhold

Lussekatter


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har fått i oppdrag å bake lussekatter til Luciafeiringen på Veslemors skole. Har aldri bakt det før.

Er det noen som kan hjelpe meg med en grei, god oppskrift? Søt gjærbakst er ikke min sterkeste side, resultatet blir gjerne tørt uansett hva jeg gjør.

Hjelp..? :roll:

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Lussekatter (30stk)

150 g smør

5 dl melk

1 pk gjær

1 g safran/ 1/2 ts gurkemeie (aner ikke hvorfor det står i gram.. men,en men)

150 g sukker

1/2 ts salt

2 ts kardemomme

ca. 13 dl hvetemel

Egg til pensling

Evnt. rosiner til pynt

Lag vanlig gjærdeig og pensl før steking (evnt pynt med rosiner)

Lykke til!

Skrevet

Det står i gram fordi safran er svindyrt og selges i poser på et halvt gram. Pleier å spandere det på meg, siden det kun er en gang i året jeg bruker det.

Skrevet

Hvor får man egentlig kjøpt safran? På vanlig matbutikker?

Gjest Bjørnsdatter
Skrevet

Jupp, se etter krydderglasset (black boy) som det er en liten pose oppi, for eksempel. Ellers tror jeg at du får bedre safran om du har en innvandrerforretning i nærheten, men da skal du se etter de hele trådene, og ikke pulveret. Pulveret kan visstnok være utblanda med gurkemeie.

Skrevet

Enkle og knallgode lussekatter

7 dl lunken helmelk

rør inn 100 gram gjær (IKKE TØRRGJÆR)

350 g smeltet Tine smør

300 gram sukker

1 1/2 kilo hvetemel

3 ss gurkemeie (krydderhyllen i butiken)

Bland alt, la heve minst en time i ovn på 40 grader.

Trill ut lussekatter og la etterheve i minst en time i ovn 40 grader

Pensle m egg og pynt m rosiner rett før steking,

225 grader i ti minutter.

Skrevet

Tusen takk! Da er det bare å brette opp ermene! :D

Safran fås forresten også på apoteket.

  • 1 år senere...
Skrevet

hva er egentlig safranens hensikt? å gi farge? oppdaget nå at jeg har kjøpt forlite safran og lurer på om jeg kan snike nedi litt gurkemeie istedet for.

Skrevet

safranen gir både farge og smak. Gurkemeien gir kun farge.I år har jeg husket (!) å kjøpe safran, så nå blir det "ordentlige" lussekatter. Skal bake til skolen, begge jenten må ha med minst 12 hver. Og så skal jo vi gå lucia i nabolget, så det blir tredobbel porsjon i år.

Skrevet

Her er min oppskrift (mamma sin). Dette er virkelig verdens beste lussekatter!

Lussekatter (ca 30 stk)

50 g gjær

6-7 dl melk

170 g sukker

½ ts salt

1 kg hvetemel

2-3 g safranpulver

150-200 g smør/margarin

1 egg

Smuldre gjæren i lunken melk. Smelt smøret. Bland sukker, salt, mel og safran i en bolle. Hell i melk, smeltet smør og egg. Arbeid deigen smidig og glatt. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen, del i emner som formes. La etterheve på plate. Pensle med egg og stek ved 200 grader i 20-25 minutter for fletter/kranser og 250 grader i 5-6 minutter for små boller.

Skrevet

Jeg kjøpte 1 gram safran i går, og betalte 85 kroner. :o Glad det bare er lucia en dag i året (men så er det bursdagen min også :kul: ).

Skrevet
Jeg kjøpte 1 gram safran i går, og betalte 85 kroner.  :o  Glad det bare er lucia en dag i året (men så er det bursdagen min også  :kul: ).

Det var jo utrolig dyrt! Hvordan går det an? Jeg har aldri betalt mer enn 25 kroner per gram. Jeg bruker 2-3 gram i lussekatten (synes 1 gram er altfor lite) så det hadde jo blitt gruelig dyrt med din pris.

Skrevet

Jeg kjøpte safranen på apoteket (vitus?). Det er første gang jeg har kjøpt det, så jeg ante ikke hva det ville koste. Jeg har alltid hørt at safran er verdens dyreste krydder, men visste ikke hvor dyrt.

Hvor ellers kan man få kjøpt safran? Jeg var innom flere matbutikker først, men ingen hadde. (kan være greit å vite til neste år...)

Skrevet

Jeg kjøper stort sett alltid på innvandrerforretninger. Koster 20-25 pr gram. SmartClub selger 4 x 1 gramspakninger for ca 80 kr.

Skrevet

Bakte Arkanas lussekatter i dag, og de ble gode selv om jeg bare hadde gurkemeie i huset. Kjøper vanligvis safran på invandrerforetninger, og velger da ikke pulver, men den man får i små esker. Ser ut som røde tråder, og knuses i morter sammen med sukker før man har det i deigen.

Gjest Ninakanin
Skrevet

Grunnen til at det ser ut som røde tråder er fordi safran er støvbærerne og/eller arret (husker ikke helt) på en spesiell type krokus, og de er røde :) Så grunnen til at safran er så dyrt er fordi det faktisk plukkes for hånd ut fra hver eneste blomst..

Gjest Anonymous
Skrevet
Jeg kjøper stort sett alltid på innvandrerforretninger. Koster 20-25 pr gram. SmartClub selger 4 x 1 gramspakninger for ca 80 kr.

OK. Da må jeg skaffe meg medlemskort på SmartClub :)

Skrevet
Her er min oppskrift (mamma sin). Dette er virkelig verdens beste lussekatter!

Lussekatter (ca 30 stk)

50 g gjær

6-7 dl melk

170 g sukker

½ ts salt

1 kg hvetemel

2-3 g safranpulver

150-200 g smør/margarin

1 egg

Smuldre gjæren i lunken melk. Smelt smøret. Bland sukker, salt, mel og safran i en bolle. Hell i melk, smeltet smør og egg. Arbeid deigen smidig og glatt. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen, del i emner som formes. La etterheve på plate. Pensle med egg og stek ved 200 grader i 20-25 minutter for fletter/kranser og 250 grader i 5-6 minutter for små boller.

Bakte disse i går og de var ordentlig gode!!!! Hadde bare 1 gram safran(sånne røde tråder) som jeg knuste. Spedde på meg litt gurkemeie for fargens skyld. Også hadde jeg bare 1 egg, så jeg måtte bruke 1/4 av egget til pensling. de ble veldig gode likevel!!!! :-)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...