Gå til innhold

Ostekake med Bailey`s


Rannva

Anbefalte innlegg

Har aldri laget denne selv, men smakt en gang. Kjempegod.

Fikk oppskriften på svensk, så jeg gidder ikke oversette:

Botten:

40g osaltat smör / margarin

150g digestive kex

Fyllning:

2 ägg gulor

40g socker

250g Philiadelphia ost

100ml Baileys

2 gelantinblad

30 ml vatten

rivet skal av en apelsin (om man vill)

225 ml visp grädde

50 g chocklad 70% mörk

Gör så här:

Smält margarin i en panna. Smula sönder kexen och blanda i det smälta margarinet. Jag brukar även blanda i lite socker. i andra recept jag sett så rekomenderar de 1 tsk kanel men i detta fall kanske kanel och Baileys inte smakar så gott tillsammans.

Tryck ut smulorna i en form med löstagbara kanter ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt medans du gör fyllningen.

Vispa gulorna och sockret med en visp tills du fått en sabayon, dvs att gulorna ändrat färg till vitt och sockret är upplöst.

Rör Philadelphia osten smidig och tillsätt skedvis i äggblandningen. Vispa med en elvisp för bästa resultat, en smidig kräm. Tillsätt Baileys och rör om så att allt har blandats in i ostkrämen.

Vispa grädden men inte allt för mycket, mitt emellan som till tårta är en bra konsistens. Om du vispar grädden för mycket försvinner "fluff" effekten.

Följ anvisningarna på gelantinförpackningen. Blötlägg i 5 min och smält gelantinbladen över vattenbad. Låt kallna lite innan du rör ned det i ostkrämen. Om du får klumpar i smeten går det bra att fiska upp dem med en sked och smälta de på nytt med lite vatten.

Rör ned gelantinet i ostkrämen och tillsätt apelsinskalet. Vänd försiktigt ned vispgrädden i ostkrämen.

Häll över fyllningen i formen och låt stå kallt i ca 1 1/2 timme eller tills fyllningen har stelnat. Garnera med rivet choklad spån.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...