Tjorven Skrevet 29. oktober 2003 #1 Del Skrevet 29. oktober 2003 Noen som sitter med litt kunnskap om dette eller har noen nettside på området? Jeg kjenner veldig lite til ting knyttet til dette, men det kan bli en aktuell sak i vår familie etter hvert… Saken er slik at min mormor og morfar har en stor eiendom, så stor at det er odel på den. Min mor er eldst av barna, så hun har første-retten. Hun er nok ikke så interessert i å ta over der, men hun snakker stadig om at det kan være en mulighet for meg og mannen min. Hvordan må i så fall dette foregå? Må hun ta over eiendommen på våre vegne, eller kan vi ta den over om hun takker nei? Og hvordan er det med prising av eiendommer som det er odel på? Må de ”selges” til markedspris, eller er det kun en symbolsk sum som settes? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cawarra Skrevet 29. oktober 2003 #2 Del Skrevet 29. oktober 2003 Kanskje du blir litt klokere av å lese her; http://www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldsok?b...=alle&emne=odel Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Titti72 Skrevet 29. oktober 2003 #3 Del Skrevet 29. oktober 2003 Jeg tror det fungerer slik at den som er odelsberettiget trekker seg tilbake og neste med odelsrett overtar. Men har din mor en bror, så har han odelsretten hvis hun ikke er født etter 1965 (noe jeg skjønner hun ikke er). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 29. oktober 2003 #4 Del Skrevet 29. oktober 2003 odelsloven har ingenting med vanlig eiendomssalg å gjøre. det er kun en rett til å kjøpe tilbake en eiendom som er solgt "ut av slekten" (dvs til noen med lavere odel enn deg) dersom dere kjøper den, kan alle som har høyere odel enn deg (dvs dine besteforeldres søsken og dine foreldres søsken) kjøpe denne av deg igjen denne "gjennkjøpsretten" gjelder bare innen et år etter kjøpsdato. pris er noe dere står ganske fritt til å avtale mellom kjøper og selger (som ved vanlig einedomsoverdragelse), så lenge dere ikke kommer alt for høyt (et vist pristak finnes; einedommen skal ikke selge så dyrt at det er åpenbart at den ikke er så mye verd som jordbrukseiendom) dersom dere derimot kjøper eiendommen tilbake på odel, har dere rett til å få den til "åsetestakst" som er ca 80% av "verditakst" Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fru Fomle Skrevet 29. oktober 2003 #5 Del Skrevet 29. oktober 2003 Det pågår ganske mye på dette området på Stortinget, bla. er det kommet forslag om å heve størrelses-grensen på eiendommer fra 20 til 100 dekar. Dette kommer mest sannsynlig til å bli godkjent. Vet ikke om det gjør at dere kommer utenfor kravet? I tillegg kan den boplikten som Norge har være i strid med EU-reglene. Det er kommet en dom i EU, Norge vil derfor se nærmere på disse reglene. Må også legge til at det er veldig stor forskjell fra kommune til kommune hvordan de håndhever dette, noen er veldig strenge mens andre steder er det veldig enkelt å få fritak. Jeg går ut fra at dere skal bo der selv? Det bør ikke være noe problem for dere å få overtatt denne eiendommen, du har fortrinn foran din mors yngre søsken hvis hun har første odelsretten. Men dere må selvfølgelig kjøpe ut arvingene. Vanligvis vil da en takstmann sette en takst på eiendommen. Denne taksten må så godkjennes av kommunen (rådmann og landbruksnemd) og fylkesmannen. Hvis eiendommen er konsesjonsbelagt (bo- og driveplikt) må dere også søke om å få konsesjon (hos kommunen, deretter godkjenning hos fylkesmannen). Dette med at kommunen skal godkjenne prisen på eiendommen synes jeg er noe stort tull. I landbruksnemda sitter det helt vanlige politikere som ikke har noe som helst faglig grunnlag for sine uttalelser. Da mine svigerforeldre solgte en gård for noen måneder siden hadde de takstmann til å sette takst (mannen var anbefalt av kommunen). Eiendommen gikk for 100 000 under takst, likevel foreslo landbruksnemda at prisen skulle senkes med enda 150 000. Heldigvis godtok ikke fylkeskommunen dette. Håper dette var litt utfyllende info. Lykke til. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tjorven Skrevet 29. oktober 2003 Forfatter #6 Del Skrevet 29. oktober 2003 Takk for svar. Skal prøve å lese litt + finne ut mer om dette andre steder også, men jeg tror jeg forstår litt mer. Om vi skal overta dette stedet, så kommer vi uansett til å bo der. Noe av spørsmålet mitt var om jeg som datter av min mor med odel har rett på eiendommen før f.eks hennes søster/min tante. Fler søsken er de ikke. En annen ting er naturligvis det økonomiske. Vi har ikke ubegrenset med midler, og kan ikke overta eiendommen for enhver pris... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fru Fomle Skrevet 29. oktober 2003 #7 Del Skrevet 29. oktober 2003 Landbrukseiendommer er vanligvis ganske "rimelige", ihvertfall hvis de ligger i sentrale strøk. Regelverket er lagt opp slik at det ikke skal være kun kapitalen som bestemmer hvem som overtar en eiendom. Hvis dere allerede nå ønsker å få vite hvor mye dere må betale for eiendommen, kan dere kontakte kommunen og høre om de har takstmann eller kan anbefale noen. Jeg går ut fra at din mors søsters side ikke er interessert i å la dere overta til "spottpris", og at det derfor kan være greit og få en profesjonell til å vurdere verdien. Men taksten er jo på ingen måte bindende, kan godt være dere kan diskutere overtakelsessummen likevel. Vær da oppmerksom på at kommune/fylkeskommune har siste ordet på pris, de kan protestere hvis de mener prisen er urimelig lav. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Embla s Skrevet 29. oktober 2003 #8 Del Skrevet 29. oktober 2003 Ser du har fått mange svar og noen linker, her er mitt bidrag: Hvis moren din er den med sterkest odel, har hennes barn (dvs deg) sterkere odel enn hennes søsken. Når det gjelder overtagelse av odelseiendommer, har den med sterkere odel 1 år (skal gjøres om til 1/2) på seg til å kreve hevd på eiendommen. (Men hvis noen gjør dette, stilles det veldig strenge krav til umiddelbar bo/driveplikt). Tidligere sto odelsloven veldig sterkt og var temmelig ufravikelig. I de senere årene er det flere eksempler på at common sense har overkjørt loven (rettsaker hvor en med dårligere odel har vunnet fram). Når det gjelder takst av eiendommen er det noe som heter odelstakst. Dette er "gangbar takst i egnen". Dvs det eiendommen ellers kunne blitt solgt for. Hvis selger og kjøper er enige, kan man benytte åsete-takst. Åsetetakst settes 20 % lavere enn normal takst, men ny eier får avskriving av full takst. (eks hvis takst er 5 mill betaler ny eier 4 mill men får avskriving av 5 mill). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tjorven Skrevet 29. oktober 2003 Forfatter #9 Del Skrevet 29. oktober 2003 Takk for fler svar! Dette høres ålreit ut. Jeg vet at det nok ikke er aktuelt å skulle overta eiendommen med en gang, men jeg synes det er greit å sjekke ut litt om dette en dag skulle bli til en diskusjon i familien. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 29. oktober 2003 #10 Del Skrevet 29. oktober 2003 hovedpoenget med et slik kjøp er jo det sammen som med et vanlig eiendomskjøp: at selger vil selge til deg.. og at dere blir enige om en pris.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 29. oktober 2003 #11 Del Skrevet 29. oktober 2003 jeg synes det er greit å sjekke ut litt om dette en dag skulle bli til en diskusjon i familien. dersom det blir "diskusjon i familien" må du huske på at du IKKE har en rett til å få kjøpe eiendommen.. du har kun en rett til å kjøpe den tilbake dersom den selges til noen med dårligere odel enn deg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 29. oktober 2003 #12 Del Skrevet 29. oktober 2003 En annen ting er naturligvis det økonomiske. Vi har ikke ubegrenset med midler, og kan ikke overta eiendommen for enhver pris... Dette har som sagt ingenting med odel å gjøre.. odel har med rett til å kjøpe tilbake.. og prisen er en helt annen sak.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Dixie Skrevet 29. oktober 2003 #13 Del Skrevet 29. oktober 2003 Prisen bestemmes av landbruksdirektoratet, såkalt landbrukstakst. Overtar du eiendommen ved odelsløysning må du flytte ditt innen ett år og bo og dive i minst ti. Overtar du uten å benytte odelen din er bo og driveplikt 5 år. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 30. oktober 2003 #14 Del Skrevet 30. oktober 2003 Prisen bestemmes av landbruksdirektoratet' date=' såkalt landbrukstakst. [/quote'] nei! så enkelt er det ikke.. dere kan selv velge pris, innenfor et vist tak... budauksjoner på landbrukseinedommer er svært vanlig.. min far kjøpte for få år siden en einendom til langt over "landbrukstakst" (fordi det var det han måtte opp i for å vinne auksjonen). landbruksmyndigheter var så inne og så på saken, men vedtok at kjøpesummen var "innenfor akseptabelt avvik" (ca 30% over tror jeg) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå