Gå til innhold

Spørsmål ang fyring i peis...


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg synes veden brenner så fort opp... skjønner ikke helt hvordan jeg kan bruke spjelet og den andre luftesaken.. (vet ikke hva det heter)...

Kan spjelet være helt lukket? eller må den stå litt åpen?

Og hva med den andre, må den også være litt åpen?

Bruker å ha begge på halvveis åpen/lukket...

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Spjeldet må være åpent når du fyrer i ovnen. Det skal stenges når peisen ikke er i bruk.

Er det peisovn du har, så skal kan du regulere trekken. Åpner du helt får du mer luft til, og det vil brenne bedre. I ovnen vi hadde før satte jeg alltid ovnsdøra litt på gløtt for å få ordentlig fyr.

Skrevet

ja, det er peisovn.. kan trekken være helt igjen da? eller må den også være åpen?

hva skjer hvis man har spjelet helt igjen?

Skrevet

hva skjer hvis man har spjelet helt igjen?

Da risikerer dere å dø av kullosforgiftning.

Skrevet

Hvis du lukker spjeldet har du ikke luft ut, og da vil røyken slå inn i rommet, så det må du ikke gjøre.

Hvis du lukker trekken i ovnen helt vil flammen dø ut. Flammer må ha oksygen for å "leve". Jo mer luft (trekk), jo bedre flamme. Du må finne en balanse når du har fått god fyr i ovnen.

Stenger du igjen trekken for mye kan du i verste fall få pipebrann.

Skrevet

Spjeldet stenger pipa, sånn at det ikke skal komme trekk og kaldras inn, når ovnen ikke fyres. Tenk på spjeldet som en av/på-bryter.

Trekken kan du regulere. Du starter med åpen trekk, for å få god fyr, og kan deretter dempe oksygentilførselen og få en tregere, men også kaldere og "skitnere" forbrenning. Du får best effekt av veden om du fyrer med god trekk. Og pipa blir renere, med redusert risiko for soting og pipebrann. Bruk heller hardere ved, som rogn, for å få kubbene til å vare lengre.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...