mirrmurr Skrevet 8. januar 2011 #1 Skrevet 8. januar 2011 Hei! Kan noen peke meg i ca riktig retning om hvor jeg finner lister med mat og hvilken GI verdi de har? Og hvor går grensen på lav/høy gi?
bergans Skrevet 8. januar 2011 #2 Skrevet 8. januar 2011 Det finnes utallige tabeller, men dette http://www.glycemicindex.com/ er pdd den mest omfattende jeg har sett. Du søker etter matvarer vede å klikke på "GI Database" i menyen til venstre, og taster inn f.eks porridge oats (havregryn), hvorpå den gir deg x antall treff. Ikke bry deg om å fylle ut alle søkefeltene, det holder å bare skrive inn matvaren. Fordi dette er en internasjonal tabell, så må du bruke engelske søkeord, og ta det som ligner mest på en norsk variant av matvaren. Det gir deg likevel god oversikt, og er mer komprehensiv enn den mange andre utgaver. Det er en helt grei wikipedia-artikkel om GI også, som i tillegg gir deg grensene for hva som anses som lav gi (under 55), middels (fra 55-70) og høy (over 70), og eksempler p mat som typisk går inn under de tre klassene. Cornflakes er f.eks rangert som høy GI, mens det meste av frukt og grønt er lav GI. Du vil se at denne tabellen ikke bare gir deg GI, men også GL (glycaemic load, dvs glykemisk belastning, GB), som egentlig er det avgjørende. GB tar i betraktning hvor mange gram av varen du skal spise, og det er jo mengden mat som er viktig. Hvis du klikker på menyen til venstre på "about GI" så får du en grei oversikt over hvordan GI beregnes. Fordi dette er en kommersiell side, så prøver de også å selge bøker om GI fra Brand-Miller, en av de ledende forskerne innen GI og GB. Hun er anerkjent og har fått publisert respekterte studier i velrenommerte tidsskrift, det skal hun ha, men her bruker hun navnet sitt til å tjene noen ekstra kronasjer. Likevel så er ikke GI og GB om en ekstakt diett eller type kosthold, men en bevisstgjøring på kvalitetsforskjellen mellom de ulike typene av karbohydrater, og hva mengde samt type karbohydrat gjør i kroppen postprandialt (etter måltidet).
mirrmurr Skrevet 9. januar 2011 Forfatter #3 Skrevet 9. januar 2011 Takker! Er ikke allverdens stø i engelsk, men jeg har skjønnt det riktig at (som en slags tommelregel) at grønnsaker som vokser under jorda har høyere GI enn det som er over jorda, søt frukt har høy GI (DUH! ) mens "surere" frukt har lav GI?
bergans Skrevet 9. januar 2011 #4 Skrevet 9. januar 2011 Tja, det kommer mye an på tilberedelsesmåten. All frukt og grønt som spises hel med skallet intakt, har en lavere GI fordi fiberinnholdet er høyere og fordi magen må jobbe mer for å få tak i innholdet. Det er derfor der er bedre å koke gulrot med skall på, og ikke i for små biter (da har den en GI på ca 35-45). Det forklarer også hvorfor potetmos har en svært høy GI (ren stivelse som kroppen ikke trenger å jobbe med forå få tak i). Bønner, linser, kikerter etc er het suverene som kilder til nesten alt; masse fiber, lite fett og godt med protein. Eple har en GI på 32-42, rosiner ligger på ca 55, banan ca 50, pastinakk ca 45, mango ca 40-50, appelsin 35-50, grapefrukt ca 30, bønnespirer ca 25, vannmelon ca 70, linser/kikerter/bønner ca 25.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå