Gå til innhold

Feilernæring pga ensigid kost


Anbefalte innlegg

Skrevet

Har lest litt om dette på nettet, at man kan får mangel av diverse næringsstoffer pga ensidig kosthold, men det står aldri hva det innebærer. Hvor ensidig må det være for at det blir helseskadelig?

Videoannonse
Annonse
Gjest Gjest_sunglasses
Skrevet

Ensidig kosthold: ikke spise variert, dvs få i seg nok frukt/grønt og grove kornprodukter samt proteiner fra kjøtt/melk/tofu. De som har et ensidig kosthold spiser gjerne kun ett eller to produkter, og da er det ofte ikke noe særlig sunt. F.eks hvit loff med smør og en bestemt type ost, døgnet rundt, og brus/annet til drikke (The Farm of Fuzzy Eaters - TV2 Zebra, gikk tidligere i høst).

Kan nevne flere eksempler på dette, men får holde meg til en: så tidligere på en dokumentar på TV3 (Supersize vs. Superskinny) om en tidligere jockey som levde kun på energiddrikker og sjokolade. Han var langt undervektig og huden var nærmest gulaktig og ødelagt pga manglende vitaminer. Men det er ikke bare fysisk man kan se noe slikt - psykisk er det hardt å leve ensidig mht kostholdet. Man kan få dype depresjoner, lav selvfølelse og liknende.

Det står dessverre svært lite om følgene av å følge et ensidig kosthold på nettet, noe som er en stor skam. Hadde samfunnet vært mer åpen om dette, ville det kanskje ha fått folk til å skjønne hva kroppen faktisk trenger.

Skrevet

Jeg er ingen spesialist, men jeg tror at du skal spise bra dårlig for å det skal bli et ensidig kosthold.

Det er viktig å få i seg blndt annet disse.

Kostfiber gjennom grovt brød

Vitaminene A, E, D, K, B og C. Fås gjennom grønnsaker, bær og frukt og ellers vanlig mat.

Calsium gjennom meieriprodukter.

Proteiner som er i det meste av mat.

Umettet fett.

Kjøtt og fisk.

Skrevet
:) NUTRILETT!!!!!!!!!! da får ensidig kost og får i deg alle vitaminer og miniraler
Skrevet

Anbefaler spirulina. Helt klart i tillegg til et sunt og variert kosthold. Variert kosthold går ut på å ikke spise det samme til hvert måltid/og eller hver dag. Variere mellom brød, havregryn, knekkebrød, hjemmelaga rundstykker. Salater i alle varianter. Fisk i forskjellig sorter og varianter. Prøv å innkluderer 5 om dagen av forskjellig frukt, grønt og bær. Tørket frukt og nøtter som mellommåltid, mye å velge mellom :)

Spirulina er en ferskvannsalge som i tørket form har den rikeste forekomsten av protein og betakaroten vi kjenner til. Spirulina-proteinet er av eksepsjonell kvalitet pga at det inneholder 8 essensielle – og i tillegg 9 øvrige – aminosyrer i riktig sammensetningsforhold til hverandre. Spirulina inneholder blant annet alle vitaminene i det viktige B-komplekset. På grunn av den positive effekten på nervesystemet blir disse vitaminene også kalt antistressvitaminer. Den store mengden av B12 er spesielt viktig for vegetarianere, særlig på grunn av at det knapt finnes B12 ellers i vegetabilsk næring. Den er også rik på E-vitamin. Disse vitaminene hjelper den fysiske og psykiske prestasjonsevnen, og sørger for vitalitet.

Generelt er spirulina nærende og styrkende og nyttig for å overkomme svakhet og problemer med næringsopptak. Fordøyeligheten av proteinet i spirulina er 85%, mens det i biff kun er 20%. Samtidig er spirulina også rensende ved sitt høye klorofyllinnhold.

Selv om vitaminer er viktige, ville de ikke betydd noe for oss dersom ikke mineralene hadde vært der. Vitaminer kan ikke fungere uten hjelp fra mineraler. Og selv om kroppen vår er i stand til å produsere enkelte vitaminer selv, kan den ikke produsere mineraler. Spirulina inneholder alle mineralene som er essensielle for oss: Jern, magnesium, mangan, kalium, kalsium, fosfor, sink, og det sjeldne mineralet selen. På tross av det salte vannet der Spirulina vokser, har det et svært lavt natriuminnhold. Og i motsetning til sjøalger inneholder Spirulina ingen jodium.

Ved daglig å spise 10-15 gram av denne form for protein blir kroppen vanligvis tilfreds og krever mindre animalsk protein og sukker. I tillegg er spirulina gunstig ved alvorlige leverskader som følge av alkoholmisbruk, underernæring, og langvarig rus- og medikamentbruk. Spirulina beskytter også nyrene fra skadevirkningene som kan oppstå fra sterke medisiner.

Betakaroteninnholdet er 10 ganger mer konsentrert i spirulina enn i gulrøtter. Betakaroten regnes som den kraftigste anti-oksydanten og motvirker frie radikaler. De hemmer immunforsvaret og regnes som kreftfremkallende.

Spirulina har en svakt salt smak, er næringsrik og har en avgiftende effekt på lever og nyrer. I tillegg bygger og fornyer spirulina blodet, renser blodårene, øker bakteriefloraen i tarmsystemet, og demper veksten av sopp, bakterier og gjæring.

Spirulina brukes i behandling av blodmangel, gulsot, sukkersyke, bulemi, underernæring og kroniske hudproblemer. Egner seg bra for eldre og personer som er fysisk aktive.

Spirulina er lett og sikkert å kultivere, og er med hensyn til ressurser et viktig næringsmiddel. Arealmessig gir spirulina 20 ganger mer protein enn soyabønner, og 200 ganger mer enn kjøtt.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...