AnonymBruker Skrevet 17. oktober 2010 #1 Del Skrevet 17. oktober 2010 Hvordan skjer resyntesen av ATP? Enkelt forklart... Har prøvd google, men finner svært lite. Enten er det på engelsk eller for innviklet forklart. Er usikker på om jeg forstår spørsmålet og... Betyr det hvordan ATP "lages på nytt" slik at det alltid er i kroppen? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 17. oktober 2010 #2 Del Skrevet 17. oktober 2010 Hvordan skjer resyntesen av ATP? Enkelt forklart... Har prøvd google, men finner svært lite. Enten er det på engelsk eller for innviklet forklart. Er usikker på om jeg forstår spørsmålet og... Betyr det hvordan ATP "lages på nytt" slik at det alltid er i kroppen? Jeg har aldri hatt noen egentlig detaljert kunnskap om dette, ut over gymnasbiologien, og en liten grann i et kurs jeg fulgte på universitetet. http://en.wikipedia.org/wiki/Adenosine_triphosphate Men Wiki kan kanskje svare på noen av spørsmålene. Det lille jeg husker, går ut på at ATP er en energirik forbindelse som fungerer som et enzym til å drive mange forskjellige reaksjoner i cellen, og i den forbindelsen reduseres den til ADP. ADP kan "lades" til ATP i mitokondriene. Menneskekroppen forbruker ATP tilsvarende sin egen vekt hver dag, men vi har ikke mer enn ca 250 gram av stoffet i kroppen. Det resyntetiseres fortløpende. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. oktober 2010 #3 Del Skrevet 18. oktober 2010 Hvis jeg ikke husker feil gjendannes ATP fra ADP ved hjelp av ATP-syntase (et enzym). Reaksjonen/aktiviseringen av enzymet drives av en protongradient over en membran (f eks mellom intermembranrom til matrix av mitokondriene). ATP-syntasen, som er et stort enzym som stikker ut på begge sider av membranen og minner litt om en karusell på den siden syntesen foregår, fungerer som protonpumpe og energien utnyttes til å "sette på" inorganisk P (fosfat) på ADP. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. oktober 2010 #4 Del Skrevet 18. oktober 2010 ATP er en energirik forbindelse som fungerer som et enzym Ikke som et enzym, enzymer "brukes ikke opp" slik som ATP, de går tilbake til sin opprinnelige tilstand etter at subsratet har reagert. Det er vel riktigere å si at ATP fungerer som energi-valuta i biologiske systemer. Energi man får fra mange ulike metabolske reaksjoner, hvor de mest grunnleggende er fotosyntese og respirasjon, omsettes til ATP som kan brukes "overalt". Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 18. oktober 2010 #5 Del Skrevet 18. oktober 2010 Ikke som et enzym, enzymer "brukes ikke opp" slik som ATP, de går tilbake til sin opprinnelige tilstand etter at subsratet har reagert. Det er vel riktigere å si at ATP fungerer som energi-valuta i biologiske systemer. Energi man får fra mange ulike metabolske reaksjoner, hvor de mest grunnleggende er fotosyntese og respirasjon, omsettes til ATP som kan brukes "overalt". Det stemmer ikke at enzymer ikke brukes opp. De forbrukes og syntetiseres fort vekk. Du snakker egentlig om en idealisert katalysator, men noe slikt finnes ikke i den virkelige verden. Jeg har sett de forskjellige stadiene av ATP, ADP og AMP omtalt som coenzymer i forskjellige sammenhenger. Men dette er ikke akkurat mitt felt. Å si at ATP fungerer som energivaluta, er omtrent identisk med wiki sin formulering, så det er sikkert kosher. Men jeg tror at begge deler er riktig. Forøvrig var den eneste grunnen til at jeg svarte på dette spørsmålet, at ingen andre gjorde det, og jeg tenkte at et utilstrekkelig svar, kanskje er bedre enn ikkenoe. Men vi har jo mange, eller iallfall flere enn èn, dreven biolog på forumet, som kanskje kan gi en kjapp forklaring på ATP og dens irrganger. Det eneste jeg kan si med sikkerhet, er at ATP resyntetiseres fra ADP, og at det er de samme molekylene som brukes om og om igjen. Det er altså i det alt vesentlige ikke snakk om nydanning, men gjenbruk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 18. oktober 2010 #6 Del Skrevet 18. oktober 2010 Hvis jeg ikke husker feil gjendannes ATP fra ADP ved hjelp av ATP-syntase (et enzym). Reaksjonen/aktiviseringen av enzymet drives av en protongradient over en membran (f eks mellom intermembranrom til matrix av mitokondriene). ATP-syntasen, som er et stort enzym som stikker ut på begge sider av membranen og minner litt om en karusell på den siden syntesen foregår, fungerer som protonpumpe og energien utnyttes til å "sette på" inorganisk P (fosfat) på ADP. Er dette molekyler som er så store at det er mulig å f.eks se dem i elektronmikroskoper? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. oktober 2010 #7 Del Skrevet 18. oktober 2010 Er dette molekyler som er så store at det er mulig å f.eks se dem i elektronmikroskoper? Ja, du kan se dem i elektronmikroskop Men det tok lang tid fra man oppdaget dem til de fant ut hva funksjonen var. Og selv om enzymer (selvsagt, det er med på å regulere reaksjonsretninger osv) brytes ned og resyntetiseres gjør de det ikke direkte i reaksjon med substratet, selv om de kan aktiveres og inaktiveres av dette og mellomprodukter. Men det bindes ikke mer enn midlertidig til selve substratet. Noen ganger endrer de form fra inaktiv til aktiv, eller brytes ned, pga ytre faktorer som f eks visse bølgelengder lys (fytokromsystemet f eks). Jeg mener det er mer feil å si at ATP virker på samme måte, selv om man gjenbruker de samme molekylene i et større perspektiv. Fosfat spaltes av og bindes kovalent til forbindelsene som dannes, ved hjelp av ulike enzymer (kinaser). Dessuten er de aller fleste enzymer pr definisjon proteiner (ribozymer er unntak). ATP er et coenzym, nødvendig for at visse enzymer skal funke, men ikke et enzym i seg selv. Blir litt kverulering, men jeg har litt bakgrunn i biologi og biokjemi jeg også. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. oktober 2010 #8 Del Skrevet 18. oktober 2010 Jeg mener det er mer feil å si at ATP virker på samme måte, selv om man gjenbruker de samme molekylene i et større perspektiv. Fosfat spaltes av og bindes kovalent til forbindelsene som dannes, ved hjelp av ulike enzymer (kinaser). Jeg burde nyansert dette, reaksjonene kan skje svært raskt, så det er ikke sånn at fosfatet blir tapt over tid til en organisk forbindelse. Men dette er jo en reaksjon: ATP -> ADP + P, som skjer én vei direkte proporsjonalt med substratet når reaksjonen går i en retning, mens enzymene på ingen måte forbrukes i en slik rate, selv om man som du sier aldri har en ideell katalysator. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 19. oktober 2010 #9 Del Skrevet 19. oktober 2010 Ja, du kan se dem i elektronmikroskop Men det tok lang tid fra man oppdaget dem til de fant ut hva funksjonen var. Og selv om enzymer (selvsagt, det er med på å regulere reaksjonsretninger osv) brytes ned og resyntetiseres gjør de det ikke direkte i reaksjon med substratet, selv om de kan aktiveres og inaktiveres av dette og mellomprodukter. Men det bindes ikke mer enn midlertidig til selve substratet. Noen ganger endrer de form fra inaktiv til aktiv, eller brytes ned, pga ytre faktorer som f eks visse bølgelengder lys (fytokromsystemet f eks). Jeg mener det er mer feil å si at ATP virker på samme måte, selv om man gjenbruker de samme molekylene i et større perspektiv. Fosfat spaltes av og bindes kovalent til forbindelsene som dannes, ved hjelp av ulike enzymer (kinaser). Dessuten er de aller fleste enzymer pr definisjon proteiner (ribozymer er unntak). ATP er et coenzym, nødvendig for at visse enzymer skal funke, men ikke et enzym i seg selv. Blir litt kverulering, men jeg har litt bakgrunn i biologi og biokjemi jeg også. Jeg skal ikke bestride det, og det høres ut som om du har et mer solid grunnlag for kunnskapene dine enn jeg har på dette punktet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 19. oktober 2010 #10 Del Skrevet 19. oktober 2010 Jeg burde nyansert dette, reaksjonene kan skje svært raskt, så det er ikke sånn at fosfatet blir tapt over tid til en organisk forbindelse. Men dette er jo en reaksjon: ATP -> ADP + P, som skjer én vei direkte proporsjonalt med substratet når reaksjonen går i en retning, mens enzymene på ingen måte forbrukes i en slik rate, selv om man som du sier aldri har en ideell katalysator. Nei, det er vel så. ATP resyntetiseres i enorme mengder, kroppen forbruker sin egen vekt i ATP hvert døgn. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. oktober 2010 #11 Del Skrevet 19. oktober 2010 Jeg skal ikke bestride det, og det høres ut som om du har et mer solid grunnlag for kunnskapene dine enn jeg har på dette punktet. Takk for det Det med enzymer er nok mye et definisjonsspørsmål (en litt trangere definisjon enn at det er en katalysator). Jeg må rette meg selv når det gjelder fytokrom, det er vel når jeg får hentet opp kunnskap fra bunnen av hjernen her, et pigment og såvidt jeg vet ikke et enzym Resyntesen av ATP er enorm hvis den er som du beskriver - det sier noe om hvor viktig forbindelsen er og at den brukes i mange, mange reaksjoner. Jeg tenkte forøvrig på at det er viktig å huske at resyntese av ATP krever mye energi, og motsatt overføres mye energi til de forbindelsene ATP fosforylerer. Dette gjør i sin omgang forbindelsene mer reaktive, så det er lett å tenke at ATP er med på å senke aktiveringsenergien til en reaksjon - men jeg tror ikke summen av ATP-syntese+fosforyleringsreaksjon er positiv. Energien skaffes hele tiden fra andre reaksjoner, katabolske og fotosyntetiske. Mens en reaksjon som skjer pga nærvær av et enzym får senket aktiveringsenergien sin. Det er jo derfor en har glede av å bruke ulike enzymer i diverse industrielle formål. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå