Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Kan noen anbefale en god hvitvin som passer til sushi.

Av hvitvin drikker jeg stort sett bare chardonnay eller chablis.

Har hørt at riesling er veldig godt til sushi - men tenker da kun Blue Nun og Schwartz Katz og det er søtt skvip man drakk i ungdommen... Aner ikke hva slags riesling som er godt.

Er på jakt etter noe som er friskt og godt - og som passer til sushi.

Takk til dere som svarer! :-)

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Når det gjelder riesling som passer til sushi må du iallefall ikke velge det søte skvipet du nevner. Prøv f.eks en Hugel riesling, Alsace. Jeg har vært veldig negativ til riesling etter mang en flaske i mine yngre år, men etter noen anbefalinger på polet så har jeg begynt å få øynene opp for denne type vin igjen.

Selv drikker jeg oftest petit bourgeois (sauvignon) til sushi :)

Ellers er musserende og champis godt til sushi.

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-8090155
Del på andre sider

Jeg kjøper/bestiller bestandig Chablis til sushi. De fleste Chablis man får kjøpt på polet i Norge er gode.

Til sushi passer det best med tørre hvitviner, Riesling er derfor i utgangspunktet et vanskelig "område" da de fleste er alt for søte.

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-8090869
Del på andre sider

Gjest AnonymBruker

Jeg kjøper/bestiller bestandig Chablis til sushi. De fleste Chablis man får kjøpt på polet i Norge er gode.

Til sushi passer det best med tørre hvitviner, Riesling er derfor i utgangspunktet et vanskelig "område" da de fleste er alt for søte.

Apéritif er ikke enig med deg.

Dessuten stemmer det ikke at alle rieslinger er søte - det finnes nok av tørre rieslinger. Veldig generelt sett har en god riesling mer frukt enn chablis, som er mer mineralitet og kalk. Jeg ville synes at chablis blir alt for spinkelt til sushi.

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-8090883
Del på andre sider

Om du sier på polet at du vil ha en tørr riesling, passer det perfekt til sushi!

Meeen, du bør være villig til å spandere 130 kr og oppover på flaska-- ellers får du fort søtt skvip ala Blue Nun ;)

Velg Riesling Trocken så får du en tørr en.

Kabinett er halvtørr, Spätlase er er søt.

Edit:trykkleif

Endret av Champagne
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-8090999
Del på andre sider

Annonse

Apéritif er ikke enig med deg.

Dessuten stemmer det ikke at alle rieslinger er søte - det finnes nok av tørre rieslinger. Veldig generelt sett har en god riesling mer frukt enn chablis, som er mer mineralitet og kalk. Jeg ville synes at chablis blir alt for spinkelt til sushi.

Jeg skrev ikke at alle Rieslinger er søte, men at det er vanskelig å finne gode Rieslinger til sushi. Enig i at Rieslinger kan være tørre, men det er et vinområde jeg er lite "bevandret" i, så egentlig burde jeg holdt meg unna å kommentere det.

Når det gjelder Chablis har jeg blitt anbefalt dette på flere sushirestauranter, også i Japan og London. Derfor jeg har denne vanen. Men det finnes sikkert bedre valg. Aperitif har jeg litt blandet erfaring med, jeg har inntrykk av at det er mye amatørmessig her, jeg bruker ikke denne siden som utgangspunkt for vin-mat anbefalinger.

I Japan er ikke vin en vanlig/tradisjonell drikk til sushi. Men som vinelsker pleier jeg å bestille vin til på restaurant likevel, selv om jeg har opplevd at de rynker på nesen på finere restauranter i utlandet.

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-8091022
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Nei, Aase Jacobsen er ingen amatør, men det er ikke bare hun som skriver inn vinanbeflinger til oppskriftene på aperitif.

Av øl er det meget spennende å prøve en Saison til sushi! Og om anledningen er riktig, er champagne fantastisk pga friskheten, bobler og det rike preget som autolyse gir. (får en ekstra dimensjon fremfor cava som smaker mer eller mindre gummi)

Riesling er et godt valg, man kan også prøve en frisk og fruktig variant av Soave. Ang. søthetsgrader i riesling, så er dette et komplisert område. Det er dårlig informert på etiketten, og selv når det står opplyst "spätlese" på etiketten så kan det i praksis bety alt fra helt søt til knusktørr. Spätlese sier bare at druene er høstet sent på høsten, og dermed får høyere sukkerinnhold. Men om vinen får gjære helt ut, blir den tørr likevel. Klokkediagrammene på polet er heller ikke 100& til å stole på, da en vin kan ha klokkediagram 1 på sødme, men likevel ha 10 g/l restsukker. Dette fordi den samtidig har så høy syre at vinen fremstår knusktørr. En knuskørr vin kan også fremstå halvsøt, dersom den har en spesielt rikt fruktighet kombinert med alkoholvarme som narrer deg til å tro at det er sukker. (det siste her er sjelden i rieslinger)

Årsaken til at Riesling i tidligere tider var "søt", var at det rett og slett i gjennomsnitt var kaldere i tyskland for 25-50 år siden, og dermed ble syrenivået i druene høyere. Syrenivået var faktisk problematisk høyt, og for å gjøre vinen drikkelig måtte man tilsette sukker i sjenerøse mengder. Nå som klimaendringene har trådt inn, modnes druene perfekt i tyskland. Tysk vin er blant verdens beste for tiden, ofte veldig gode kjøp!

Endret av straamann
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-11257694
Del på andre sider

AnonymBruker

Nei, Aase Jacobsen er ingen amatør, men det er ikke bare hun som skriver inn vinanbeflinger til oppskriftene på aperitif.

Neida, men hun var vel forfatteren av artikkelen det ble linket til i denne tråden.

Siden du drar opp en gammel tråd får jeg ikke lenken til å virke, men mener det var denne:

http://www.aperitif.no/Vintips/velg-vin-til-mat/Dette-drikker-du-til-sushi<br /><br /> Anonym poster: c376c2ccb4f203da1f514129c98a4cfb

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-11257706
Del på andre sider

Det er jo nesten skummelt å anbefale noe som helt med så mange "forståsegpåere" som det er her inne, men jeg våger allikevel å anbefale Deinhard Green Label til sushi.

Det er en tørr vin som passer til fisk og som jeg ofte har servert til skalldyr, med godt resultat.

Den koster fremdeles under hundrelappen for en flaske, så om du prøver og det er bom, så er det jo ikke den store formuen som er tapt.

:heks:

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-11257710
Del på andre sider

Annonse

Champagne :-) Synes denne er veldig god til prisen:

http://www.vinmonopo...rut/sku-4004601

Eller denne: http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/musserende-vin/frankrike/e-michel-extra-brut/sku-8052001

Hakket fyldigere, og enda mere champagne til billigere penge. Et av de beste kjøpene på polet.

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-11258635
Del på andre sider

Annonse
Gjest gjest17

Nei, Aase Jacobsen er ingen amatør, men det er ikke bare hun som skriver inn vinanbeflinger til oppskriftene på aperitif.

Av øl er det meget spennende å prøve en Saison til sushi! Og om anledningen er riktig, er champagne fantastisk pga friskheten, bobler og det rike preget som autolyse gir. (får en ekstra dimensjon fremfor cava som smaker mer eller mindre gummi)

Riesling er et godt valg, man kan også prøve en frisk og fruktig variant av Soave. Ang. søthetsgrader i riesling, så er dette et komplisert område. Det er dårlig informert på etiketten, og selv når det står opplyst "spätlese" på etiketten så kan det i praksis bety alt fra helt søt til knusktørr. Spätlese sier bare at druene er høstet sent på høsten, og dermed får høyere sukkerinnhold. Men om vinen får gjære helt ut, blir den tørr likevel. Klokkediagrammene på polet er heller ikke 100& til å stole på, da en vin kan ha klokkediagram 1 på sødme, men likevel ha 10 g/l restsukker. Dette fordi den samtidig har så høy syre at vinen fremstår knusktørr. En knuskørr vin kan også fremstå halvsøt, dersom den har en spesielt rikt fruktighet kombinert med alkoholvarme som narrer deg til å tro at det er sukker. (det siste her er sjelden i rieslinger)

Årsaken til at Riesling i tidligere tider var "søt", var at det rett og slett i gjennomsnitt var kaldere i tyskland for 25-50 år siden, og dermed ble syrenivået i druene høyere. Syrenivået var faktisk problematisk høyt, og for å gjøre vinen drikkelig måtte man tilsette sukker i sjenerøse mengder. Nå som klimaendringene har trådt inn, modnes druene perfekt i tyskland. Tysk vin er blant verdens beste for tiden, ofte veldig gode kjøp!

Håper ikke jeg kaprer tråden nå, men er det mulig å spørre om noen konkrete tips til tyske rieslinger? Går hovedsaklig i franske hvite her, hvit burgunder, chablis, sancerre og champagne. Hadde vært gøy å utvide horisonten litt :-)

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-11258678
Del på andre sider

Håper ikke jeg kaprer tråden nå, men er det mulig å spørre om noen konkrete tips til tyske rieslinger? Går hovedsaklig i franske hvite her, hvit burgunder, chablis, sancerre og champagne. Hadde vært gøy å utvide horisonten litt :-)

Nå er ikke jeg noen ekspert akkurat, men kan komme med noen anbefalinger:

2011 er forresten en meget god årgang hva gjelder Riesling (tysk), enda bedre enn 2010 som også var eksepsjonelt god. Tysk vin generelt er veldig underpriset, siden de sliter med ryktet om vasne, søtladne viner pluss et fryktelig forvirrende kvalitetssystem som egentlig ikke sier noe om kvaliteten i det hele tatt. Det er derfor vanskelig å orientere seg innen tysk vin, men nye enkle klassifikasjoner er på vei.

Fra Rheingau leverer den glimrende produsenten Georg Breuer slanke, friske og transparente rieslinger. Anbefaler Riesling Sauvage til 140 kr, om du har litt mer penger og ønsker mer fylde Terra Montosa Riesling til 250 kr. Breuer har mye godt oppover prisstigen også, men da koster det nesten mer enn det smaker etter min mening.

En annen god produsent fra Rheingau er Josef Leitz, hans Rheingau Riesling Trocken (ca 120 kr) er en av bestselgerne på polet i sin kategori, og ikke uten grunn. Frisk og relativt fyldig med pittelitt restsødme gjør dette til en meget anvendelig matvin, og en er også god i glasset alene. Leitz har også noen litt sære vinmarker der du får terroir-preg til under 200-lappen, forsøk Rüdesheimer Bischofsberg Riesling spätlese Trocken til 155 kr eller Rüdesheimer berg Rottland Riesling Trocken til 190 kr.

Fra Nahe kommer Dönnhoff med to gode Rieslinger i basisutvalget, enn tørr og en med noe restsødme, begge til ca 115 kr. Verdt å prøve.

Det er hvertfall en start!

Endret av straamann
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/490911-hvitvin-til-sushi/#findComment-11259321
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...