Gå til innhold

Dyrke krydderurter selv?


Fremhevede innlegg

Skrevet

Jeg har fått det for meg at jeg har lyst til å dyrke min egne krydderurter (basilikum, gressløk etc.). Har absolutt ikke grønne fingre og har aldri prøvd meg på noe lignende før. Har et kjøkken som ikke har så mye lys, så jeg vet ikke hvor godt de vil trives på kjøkkenbenken. Hvor varmt må det være før urtene kan bo på verandaen? Jeg bor i Mellomeuropa, så det er ingen fare for nattefrost her lenger. Kan det lønne seg å investere i et minidrivhus? Hvor ofte og mye bør de vannes? Andre ting jeg bør tenke på? Beklager dumme spørsmål men jeg er virkelig en nybegynner i plantenes verden.

Videoannonse
Annonse
Skrevet

kan ikke svare på så mye av det du spør om, men basilikum er i hvertfall veldig var på kulde. Leste nettopp at den ikke vil ha under 13C.

Skrevet

Gressløk er hvertfall en fin plante å starte med.

Jeg kjøpte en ferdig plante på butikken, stakk den i verandakassa på sommeren, og deretter hadde jeg gressløk hver sommer i 3 år...

Vannet litt når det ble veldig tørrt. (Vanlig smal verandakasse, altså litt ofte vanning.)

Den overvintrer fint, og krever overraskende lite.

Har plantet fra frø ifjor sommer, og den ser fint ut til å ha overlevd i blomsterpotte ute vinteren gjennom.

Basilikum er en langt mer krevende plante. Den liker ikke store temperaturforandringer... ;)

Lykke til! Det er bare å prøve og se hva du får til!

Skrevet

Takk for raske svar :)

Skal starte med et gressløk-eksperiment i morgen!

Skrevet

Takk for flott link! Nå skal jeg også dyrke urter i sommer :)

Skrevet

Jeg har svært gode erfaringer med persille, dill og gressløk, samt timian, i et typisk Osloklima. Basilikum har jeg kun fått til å bli liten og fislete. Mynte gikk forresten også veldig greit.

Jeg sår i minidrivhus som står i vinduskarmen fra ca mars, og så setter jeg stiklingene i små potter når de har fått ett bladsett mer enn "hjertebladene", eller hva de nå heter.

Er ganske greit med minidrivhus altså, spesielt hvis man ikke vet noe om slikt fra før (tro meg! - jeg snakker om meg selv).

Skrevet

Eventuelt kan man sette pottene oppi en litt dyp lasagneform (klart glass) med plastfolie over, hvis du ikke har/ikke gidder å kjøpe minidrivhus. Blir ikke noe lasagne på et par uker da men.. :)

Jeg har forøvrig god erfaring med persille og kruspersille hvis du skal så frø, de vokser fort og er vanskelige å ta livet av :)

Skrevet

Gleder meg til å sette i gang! Takk for gode svar :)

  • 11 måneder senere...
Gjest navnelapp
Skrevet

No har eg kjøpt meg eit stort blikkfat med høge kantar, der står det sitronmelisse, basilikum, timian, rosmarin, persille og graslauk. Alt er potter kjøpt i butikken, og no står dei på kjøkkenbenken min. Då blir dei brukt oftare og. :)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...