Gjest Gjest_Ingrid_* Skrevet 10. mars 2010 #1 Skrevet 10. mars 2010 Jeg vil gå ned i vekt, men er litt forvirret ang fett og karbohydrater. Hittil har jeg egentlig kun sett på kalori-innholdet i matvarer, men det sier vel ikke alt. Er det fettet eller karbohydratene som er verst når man skal gå ned i vekt?
Wiggins Skrevet 10. mars 2010 #2 Skrevet 10. mars 2010 Jeg vil gå ned i vekt, men er litt forvirret ang fett og karbohydrater. Hittil har jeg egentlig kun sett på kalori-innholdet i matvarer, men det sier vel ikke alt. Er det fettet eller karbohydratene som er verst når man skal gå ned i vekt? Det er mange som tildels ukritisk forfekter en lavkarbodiett eller en diett totalt uten karbohydrater for å gå ned i vekt, der man gjerne kan spise mye fet mat. En del av disse går også ned i vekt, men det de helst vil glemme er at blodkarsystemet etterhvert ikke ligner grisen. Animalsk fett og herdet industrifett (som gjerne brukes til matlaging på junkfood-restauranter) er definitivt skadelig for hjerte- og karsystemet. En ting du helt trygt kan unngå er hvitt sukker. Det er ikke bra for noe. Ellers så er ikke karbohydrater så farlig som f. eks. Fedon Lindberg vil ha det til. Jeg må si jeg lurer på hva han har drukket når han hevder at å spise en pizza grandiosa gir like stor og rask stigning i blodsukkeret som å spise 12 rene sukkerbiter. Pizza Grandiosa er så visst ikke helsekost, men at det å spise 12 sukkerbiter skal gi ekvivalent blodsukker er bare tull. Du skal passe på at de karbohydratene du får i deg er langsomme, dvs at du skal ligge unna bakevarer som hovedsakelig inneholder finmalt siktet hvete, og heller gå for bakevarer bakt på grovmel. Fett bør du også få i deg, men prøv å ligge unna de verste fettsortene, dvs. mettet herdet fett. For en vanlig person anbefaler norske helsemyndigheter at 40-50% av energien kommer fra karbohydrater, 35% fra fett og resten fra proteiner. Mitt spørsmål til slutt er: Trenger du virkelig å gå ned i vekt? De fleste som skriver inn her om å slanke seg er jenter som ikke trenger å gå ned i vekt, men som er fra litt til veldig spiseforstyrret.
Gjest Gjest Skrevet 10. mars 2010 #3 Skrevet 10. mars 2010 Det er mange som tildels ukritisk forfekter en lavkarbodiett eller en diett totalt uten karbohydrater for å gå ned i vekt, der man gjerne kan spise mye fet mat. En del av disse går også ned i vekt, men det de helst vil glemme er at blodkarsystemet etterhvert ikke ligner grisen. Animalsk fett og herdet industrifett (som gjerne brukes til matlaging på junkfood-restauranter) er definitivt skadelig for hjerte- og karsystemet. En ting du helt trygt kan unngå er hvitt sukker. Det er ikke bra for noe. Ellers så er ikke karbohydrater så farlig som f. eks. Fedon Lindberg vil ha det til. Jeg må si jeg lurer på hva han har drukket når han hevder at å spise en pizza grandiosa gir like stor og rask stigning i blodsukkeret som å spise 12 rene sukkerbiter. Pizza Grandiosa er så visst ikke helsekost, men at det å spise 12 sukkerbiter skal gi ekvivalent blodsukker er bare tull. Du skal passe på at de karbohydratene du får i deg er langsomme, dvs at du skal ligge unna bakevarer som hovedsakelig inneholder finmalt siktet hvete, og heller gå for bakevarer bakt på grovmel. Fett bør du også få i deg, men prøv å ligge unna de verste fettsortene, dvs. mettet herdet fett. For en vanlig person anbefaler norske helsemyndigheter at 40-50% av energien kommer fra karbohydrater, 35% fra fett og resten fra proteiner. Mitt spørsmål til slutt er: Trenger du virkelig å gå ned i vekt? De fleste som skriver inn her om å slanke seg er jenter som ikke trenger å gå ned i vekt, men som er fra litt til veldig spiseforstyrret. Takk for godt svar! Ang ditt spørsmål til slutt: Jeg er 161 cm høy, og veier 64 kg, så jeg har nok ikke spiseforstyrrelser. Jeg er kanskje ikke veldig tykk, men litt lubben vil jeg anse meg selv som.. Dessuten er jeg VELDIG glad i litt usunn mat og godteri, så målet mitt er like mye å spise mer sunt som å gå ned i vekt.. Og er greit å ha litt kunnskaper om karbo/fett for å få litt bedre matvaner!
Chanel.No5 Skrevet 10. mars 2010 #4 Skrevet 10. mars 2010 TS: Anbefaler deg å lese dette: http://www.helsedirektoratet.no/vp/multime...-1259_6467a.pdf
Gjest Gjest Skrevet 10. mars 2010 #5 Skrevet 10. mars 2010 Dårlige blodårer får man av kombinasjonen karbohydrater + fett (samt gjerne kombinert med en stillesittende livsstil), ikke av naturlig fett alene. Eller, har dere sett f.eks eskimoer med dårlig hjerte og karsystem kanskje?
Gjest Gjest_HELLA_* Skrevet 11. mars 2010 #6 Skrevet 11. mars 2010 Jeg vil gå ned i vekt, men er litt forvirret ang fett og karbohydrater. Hittil har jeg egentlig kun sett på kalori-innholdet i matvarer, men det sier vel ikke alt. Er det fettet eller karbohydratene som er verst når man skal gå ned i vekt? er også forvirret, har gått opp 10 kilo de siste 10 måndene.. faen altså..:'(((
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå