sirka Skrevet 22. august 2003 #1 Del Skrevet 22. august 2003 Jeg må legge om kostholdet mitt og spise mindre salt. Jeg er ikke så flink til å lage all mat fra bunn av, altså bake mitt eget brød, lage supper og sauser helt fra scratch... For å være helt ærlig har jeg ikke tid til det. Jeg har hørt at det er mye salt i ferdigmat, halv-fabrikat o.l. Noen forslag til grei mat, tenker spesielt på middager, uten for mye salt, og som er enkle og raske å lage???? Og er det noe av halv-fabrikat-varene som ikke er så ille. Det er så kjekt med disse glassene med sauser, suppeposene o.l innimellom...... :oops: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Embla s Skrevet 22. august 2003 #2 Del Skrevet 22. august 2003 Tror ikke ferdig-glassene og halvfabrikata duger hvis du skal ha lite salt. Noen av disse glassene jo for å smakssette kjøtt m tilbehør? Det skal ikke så mye tid& fantasi til for å erstatte sånne glass med råvarer man har kontroll over! Gode krydderurter (plant de om, så varer de), urtesalt (bedre enn salt), sitron, lime, etc. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Labella Skrevet 22. august 2003 #3 Del Skrevet 22. august 2003 Hvis du en gang i blant tar deg tid til å lage saus kan du lage STORE posjoner, og fryse ned i passe store pakker. Da går det like fort som poser når du skal ha saus til middagen. Du kan høre på helsekosten om de har noe ferdigmat som inneholder mindre salt. Bakerier kan sannsynligvis være behjelpelige med å skaffe saltfattige bakervarer. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Embla s Skrevet 22. august 2003 #4 Del Skrevet 22. august 2003 Anskaffe hendig Brødbakemaskin? Det skal være utrolig enkelt (også å få det rent etterpå). Brødene baker seg selv etter tidsinstilling. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest the imp Skrevet 22. august 2003 #5 Del Skrevet 22. august 2003 Å lage suppe trenger ikke ta så veldig lang tid. Selvfølgelig tar det lenger tid enn posesuppe, men det tar ikke lenger tid enn de fleste middager pleier. Jeg har eksempel på noen supper som ikke tar mer tid enn 20 -30 minutter å lage: Hvitløkssuppe Til 2 personer: 8 hvitløksbåter, grovhakket 1 gulrot i skiver 1 ss sellerirot, finhakket 1 tomat i skiver (bør skrelles) 1 ss matolje ½ l grønnsaksbuljong 1 ts basilikum ½ ts timian 1 laurbærblad 2 egg 2 ss hvitvinseddik Frisk persille, grovhakket Slik gjør du: Varm oljen i en gryte og stek hvitløken og de øvrige grønnsakene over svak varme til de blir gylne. Tilsett buljong, basilikum, timian og laurbærblad, og la det småkoke i ca 10 minutter. Skill eggeplommene og eggehvittene og rør inn hvitvinseddik i eggeplommene. På slutten av koketiden mens suppen koker, piskes eggehvittene i. Nå må suppen ikke koke, for da vil den skille seg. Serveres med masse frisk persille og stekte brødterninger. Italiensk tomatsuppe (4 porsjoner) Ingredienser: 2 løk 3 ss olivenolje 2 hvitløksbåter (eller gjerne mer, hvis du liker det) 1 bunt persille 1/4 ts timian 1/2 - 1 ts basilikum Ca. 600 gram fullmodne tomater (Kan bruke to bokser grovhakkede tomater istedet) Ca 100 gram spaghetti, brekkes i stykker 1,5 liter god kraft (evt. buljong - grønnsak- eller hønsebuljong, obs! litt mindre hvis man bruker hermetiske tomater!) salt/pepper Tilbehør: Krutonger Loffterninger sprøstekt i olivenolje eller smør, gjerne tilsatt hvitløk. Revet ost evt. parmesan Fremgangsmåte: Hakk løken og la den surre i oljen sammen med knust hvitløk. (Ikke for sterk varme, skal IKKE brunes!) Ha i hakket persille, timian og basilikum og rør noen minutter. Hakk tomatene, og knus dem videre i gryten, eller ha i hermetiske tomater. Spe med buljongen, og legg på lokk, la suppen småkoke på svak varme ca 1/2 time tilsammen, legg i spaghetti når spaghettiens koketid gjenstår. Liker du hvitløkssmak, kan du godt ha i en knust hvitløksbåt eller to tilslutt! Smakes til med evt. salt og pepper. Serveres med krutonger, som må haes direkte i tallerkenen etter at suppen er øst opp. (Eller server hvitløksbrød til.) Toppes med revet ost/parmesan, kanskje litt frisk eller tørket basilikum. Disse 2 suppene er kjempegode, mye bedre enn dem du får kjøpt på butikken og det er også mer mat i dem. Dersom du lager maten selv er det jo egentlig veldig enkelt å kontrollere saltinnholdet selv, og det tar ikke så mye lenger tid å lage middag selv egentlig, og det smaker så mye, mye bedre Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest the imp Skrevet 22. august 2003 #6 Del Skrevet 22. august 2003 har foresten en rødvinssaus som faktisk ikke skal tilsettes salt, dersom du bruker buljong i stedet for kraft blir det jo litt salt da, men bruker du hjemmelaget kraft kan du jo fint selv kontrollere hvor mye salt det blir: Rødvinsaus 1 sjalottløk 50 g smør 2 dl rødvin 3 dl kraft ½ ts sukker Fres løken i en kjele. Ha i sukker og tilsett rødvinen. Kok til væsken er redusert til litt mindre enn halvparten. Ha på kraften og kok dette inn til halvparten (ca 2 dl). Sil av løken. Smøret røres inn i sausen rett før servering. Smak til med salt og pepper. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå