Gå til innhold

Frokostservering til en jøde


minienthe

Anbefalte innlegg

en kollega skal overnatte hos oss og siden han praktiserer jødisk religion så tenkte jeg å forberede meg litt.

skal bare ha en helt enkel stekt chiabatta/pålegg/melk/juicegreie, kanskje koke noen egg.

er det ikke noe med "kosher" og melk, at ting ikke skal blandes ? spiser de svinekjøtt eller er det kun islam som ikke tillater det ? andre tips ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Kjøt og mjølkeprodukt skal ikkje blandast

Svin er forbode

Slakting er etter eigne reglar (mange et derfor ikkje kjøt frå vanleg butikk)

Men det er jo ulikt kor strenge folk er. Nokre jødar har separate kjøleskap til mjølkeprodukt og kjøtprodukt, separate vaskemaskiner, separate panner og gryter, andre berre vel å blande det dei har lov til av det dei blir tilbode, andre tar det heilt med ro, held seg unna svin og et resten. Han veit at han kjem til ein ikkje jødisk heim, og tar nok det meste med ro :) Gje han moglegheit til å velge vekk kjøt eller mjølkeprodukt, og ha det trivleg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Fugl Fønix

Det kommer jo også kraftig an på hvor streng han eller ho er selv. Jeg tror egentlig det er lettest å spørre den det gjelder, så slipper du å stresse :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ok, så eggehakk bør gå men bacon er bannlyst (æsj).

planen er å overraske han litt siden vi har snakket om akkurat det med at folk ikke tar hensyn osv før. han er ikke den strengest praktiserende men jeg vet han bruker separat matlagningsutstyr til kjøtt og melk osv.

kan jo være litt artig å gi han en positiv overraskelse uansett :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her finner du en oversikt over hva som er kosher mat. Brød, juice, kaffe, syltetøy, norbo-ost eller annen ost med makrobiell løpe (om han ikke legger vekt på at det må komme fra kosher dyr). Tror jeg ville ha satset på vegan mat, da kan du ikke gjøre noe galt. Lag hummus, ha masse frukt og grønt, peanøttsmør...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest Elfrida
Du boer heller ikke ha tallerkner, glass, bestikk etc som har vaert brukt til kjoett....
HVis han velger å spise frokost hos ikke-jøder er han nok ikke fullt så streng.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du boer heller ikke ha tallerkner, glass, bestikk etc som har vaert brukt til kjoett....

HVis han velger å spise frokost hos ikke-jøder er han nok ikke fullt så streng.

akkurat dette er han ikke hysterisk på. dvs, han er egentlig lite hysterisk på dette med matregler borte hos folk men jeg tenkte å gjøre meg litt flid med dette av respekt for han.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I stedet for ciabatta ville jeg lagd/servert bagels, det er mer typisk jødisk :) Godt pålegg er røkelaks, rødløk og smøreost (da bør du tenke på det med løpen kanskje), men greit å ha litt å velge mellom av andre ting, smak og behag... men dette er i hvert fall en variant som serveres på mange jødiske kaféer o.l i USA og Canada.

Fisk og melkeprodukter kan blandes tror jeg, fordi fisken ikke produserer melk (regelen skyldes at du iflg GT ikke skal putte barnet i morens melk).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

mjæ.... bagels er så himla vanskelig å få tak i i varianten "putt i ovn i fem minutter - server" ;)

det er ikke meningen at det skal bli så utrolig fancy dette her, det går mer på at jeg ønsker å vise respekt for religion og vaner selv på en "dagen derpå" frokost.

røkelaks, kylling/kalkunpålegg, egg og sånt pleier vi å ha uansett. jeg regner med vanlig norvegiaost er utelukket ? brelett smør går greit ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge du ikkje tvinge han til å kombinere ting han ikkje skal kombinere, så går alt greit. Han kan på eit slikt måltid velge om han vil ha norvegia ost og kylling, eller om han går for egg og røyklaks. ALLE melkeprodukt er fyfy i mix med kjøt, punktum. Men som sagt, han treng jo ikkje mixe dei når du serverer ein frukost der han blandar sjølv...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da jeg en gang for fryktelig lenge siden var på skoletur rundtomkring i Israel, var alltid frokostene uten kjøtt.

Det ble satt fram ost, tomat, agurk, syltetøy, frukt og melk, og gamle tørre pitabrød.

De fikk alltid helt hetta når vi sultne norske ungdommer spiste alt brødet i løpet av de første to minuttene av frokosten...

Egg kan ha litt blod i seg (der med navlestrengen), så det er visstnok viktig å se godt etter på ett og ett egg når man knekker dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...