Gjest Gjest Skrevet 19. oktober 2009 #1 Del Skrevet 19. oktober 2009 Min gamle tante bor på gården etter at hennes mann, min onkel døde. Jorda er forpaktet bort. Tante har kun ett barn, han er ikke interressert i å overta gården. Jeg er den eneste i slekta som har lyst og økonomi til å overta. Tante er nå 70 år. Hvordan bør jeg gå fram? Hva skjer hvis tante plutselig dør? Da vil jo hennes sønn arve, men kan han selge på markedet? Har jeg som slektning mulighet til å kjøpe til odelstakst? Tante har jo hatt utgifter til vedlikehold osv - hun vil sikkert helst selge til markedstakst... Hvordan finne ut av dette? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ? Skrevet 19. oktober 2009 #2 Del Skrevet 19. oktober 2009 Er det lov til å selge til odelstakst? Eller er det noe som heter det lenger? I arveloven og ekteskapsloven sies det at markedstakst skal legges til grunn, og det som ble kalt skiftetakst skal visst ikke eksistere lenger. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 19. oktober 2009 #3 Del Skrevet 19. oktober 2009 Er det lov til å selge til odelstakst? Eller er det noe som heter det lenger? I arveloven og ekteskapsloven sies det at markedstakst skal legges til grunn, og det som ble kalt skiftetakst skal visst ikke eksistere lenger. Du kan kjøpe til den prisen dere blir enige om, men landbrukskontoret kan nekte å godta overdragelsen dersom prisen settes høyere enn en pris i forhold til avkastningen på eiendommen. Odelstakst er i grunnen bare en forsiktig markedstakst. Åsætetakst derimot er en redusert takst, men denne kan ikke du benytte. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 19. oktober 2009 #4 Del Skrevet 19. oktober 2009 Du kan kjøpe til den prisen dere blir enige om, men landbrukskontoret kan nekte å godta overdragelsen dersom prisen settes høyere enn en pris i forhold til avkastningen på eiendommen. Odelstakst er i grunnen bare en forsiktig markedstakst. Åsætetakst derimot er en redusert takst, men denne kan ikke du benytte. Men hvordan gjør man det i familier hvor odelsbarnet tar over, men må kjøpe ut søsken? Hvem har råd til å betale markedstakst for større gårder? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Spinell Skrevet 19. oktober 2009 #5 Del Skrevet 19. oktober 2009 Hvem har råd til å betale markedstakst for større gårder? Husk at en stor del av taksten utgjøres av hva en regner med at gården kan kaste av seg (pluss verdi av bygninger m.v.)En har normalt en inntekt fra gårdsdriften, og denne er med på å betale ned det lånet en gjerne må ta opp. Å kjøpe en gård blir dermed ikke det samme som å kjøpe seg en bolig, da boligen ikke i samme grad vil innbringe inntekter, utover eventuell utleie. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_gjest_* Skrevet 20. oktober 2009 #6 Del Skrevet 20. oktober 2009 Men er det odel på gården, er jo absolutt ikke alle gårder som har det. Og har du odelsrett??? Det er jo to veldig viktige ting å få klarlagt først da... siden jorden er forpaktet bort så tviler jeg på at vilkårene for odelstakst er til stede, så da står fetteren din fritt til å selge til den han vil. Men du kan jo selvfølgelig nevne at du er interessert, ta en prat med tanten din da, kanskje du kan kjøpe den med føderåd.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 20. oktober 2009 #7 Del Skrevet 20. oktober 2009 Men er det odel på gården, er jo absolutt ikke alle gårder som har det. Og har du odelsrett??? Det er jo to veldig viktige ting å få klarlagt først da... siden jorden er forpaktet bort så tviler jeg på at vilkårene for odelstakst er til stede, så da står fetteren din fritt til å selge til den han vil. Men du kan jo selvfølgelig nevne at du er interessert, ta en prat med tanten din da, kanskje du kan kjøpe den med føderåd.. Hvordan finner man ut om det er odel på gården da? Tante giftet seg jo til den, onkel er død, det var han som drev gården. Tante har bare forpaktet bort jorda. Hva vil det si å kjøpe med føderåd? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå