Gå til innhold

Anbud = kontrakt?


Anne Mona

Anbefalte innlegg

Vi godtok et anbud fra et murerfirma, men så halvveis under bygginga har vi funnet ut at vi skal stoppe her. Ikke for at noen andre skal gjøre jobben, men fordi den halve jobben viste seg å dekke våre behov.

Men er vi bundet av det anbudet på noen måte, må vi regne med å betale firmaet en slags kompensasjon for at vi ikke fortsetter som avtalt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Er det et anbud eller tilbud dere har akseptert? Det er stor forskjell på det, et anbud er underlagt mye strengere regler enn et tilbud er. Jeg er nokså sikker at den avtalen dere har er gått ut som tilbud, for et anbud krever det annonse i avisen m.m.

Om dere må betale noe ekstra for å stoppe arbeidet kommer vel an på hva som står i en eventuell kontrakt og hvor serviceinnstilte firmaet er. Jeg er litt usikker på om det er ulike regler når det er privatpersoner, skal se om jeg finner noe ut om det og svare bedre senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette kommer vel inn under Håndverkertjenesteloven? Fant noe om det på Din Side:

§39 Avbestillingsadgangen.

(1) Forbruker kan tilbakekalle oppdraget helt eller delvis før oppdraget er avsluttet, mot å betale vederlag for den del av tjenesten som er utført.

(2) Tjenesteyteren kan allikevel utføre arbeidet så langt det er nødvendig for å sikre sin tilbakeholds- og salgsrett etter §§46,47, dersom forbrukeren ikke betaler eller stiller betryggende sikkerhet for tjenesteyters krav etter § 40.

Så lenge dere betaler for det arbeidet som er utført burde dere kunne trekke dere fra resten.

Men som sagt så er ikke alle firma like lette og ha med å gjøre.

Donpedro kan sikkert svare bedre på dette enn meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest gurimalla

Anbud er underlagt strenge regler for utvelgelse av leverandør, når man har kommet så langt at man har inngått kontrakt er det ingen forskjell.

Har dere en kontrakt? Hvis dere har det så står det kanskje noe der?

Hvis dere ikke har kontrakt må man se i lov om håndverkertjenester. Det kan ikke avtales mer ugunstige vilkår for forbrukerne enn bestemmelsene i loven (§ 3).

Avbestillingsadgang er beskrevet i § 39 (se Vallas innlegg), mens avbestillingsansvar er beskrevet i § 40:

§ 40. Avbestillingsansvaret.

(1) For del av tjenesten som er utført eller blir utført i samsvar med § 39, kan tjenesteyteren kreve vederlag som svarer til det prisen ville utgjøre dersom oppdraget bare omfattet denne del (jf § 32).

(2) Tjenesteyteren kan videre kreve erstatning for tap som følge av avbestillingen. Dette gjelder også tapt fortjeneste så langt det godtgjøres at det ikke var mulig å oppnå en tilsvarende fortjeneste ved oppdrag for andre. Ved utmålingen av erstatningen gjelder ellers reglene i § 30 (1) til (3) tilsvarende. Erstatning etter leddet her kan likevel ikke kreves dersom det godtgjøres at

(a) forbrukeren ikke har bruk for tjenesten fordi den ting eller eiendom tjenesten gjelder går tapt eller skades vesentlig på grunn av uforutsette forhold utenfor forbrukerens kontroll,

(B) lov, inngrep av offentlig myndighet eller andre tilsvarende uforutsette forhold utenfor forbrukerens kontroll er til hinder for at forbrukeren nyttiggjør seg tjenesten, eller

© forbrukeren ikke kan betale eller yte nødvendig medvirkning på grunn av uforutsett hindring utenfor forbrukerens kontroll.

(3) Avtalen kan isteden fastsette en normalerstatning (avbestillingsgebyr) som skal betales dersom forbrukeren tilbakekaller oppdraget eller krever arbeidet innstilt, såframt erstatningen på bakgrunn av reglene i (1) og (2) er rimelig. Unntakene fra erstatningsplikten i (2) fjerde punktum for arbeid som ikke utføres, gjelder tilsvarende.

Min konklusjon blir som følger: Ja, dere kan avbestille, men dere risikerer å betale kompensasjon fordi arbeidet avsluttes tidligere enn avtalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...