Gjest Gjest_studenten_* Skrevet 19. september 2009 #1 Del Skrevet 19. september 2009 Etter jul skal jeg flytte hjemmefra for å studere. Jeg må kanskje studere i tilsammen 6 år, noe som etter hvert kan bli dyrt siden det er vanskelig å jobbe ved siden av studiene. Jeg er svært bekymret for hva det kommer til å koste og hvordan jeg skal klare det. Jeg lurer på om dere har noen konkrete tall over hva det koster å være student? Da hvis man skal bo i hybel/leilighet, betale for mat, skolebøker, osv... Sleng gjerne inn noen personlige erfaringer og fakta. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pingting Skrevet 19. september 2009 #2 Del Skrevet 19. september 2009 Dette varierer veldig ut fra studier, by og hva du selv vil. jeg kan jo liste opp noe: - hybel. Så lite som 2000,- om du er heldig og finner på studentby, men opp til 4000,- er ikke uvanlig. - bøker. Vanskelig å si. Mange låner i stedet for å kjøpe, og det er jo gratis. Du kan også låne og kopiere, det koster litt men er billigere en å kjøpe nye bøker. Eventuelt går det an å finne brukte bøker. Jeg ville gjette på at gjennomsnittskostnadene på bøker og annet studieutstyr (notatbøker, penner og slikt) er alt fra 2000,- til 5000,- i semesteret. I tillegg kommer studieavgift og ev. skolepenger der du studerer. - andre faste utgifter. Igjen: dette varierer veldig. Telefonregning, månedskort på bussen, medlemsskap andre steder (idrettsforeninger, treningssenter og slikt). Jeg betaler rundt 700,- i slikt i mnd, men det kan fort bli mye mer. - mat og andre utgifter. Det er mulig å leve veldig billig på mat om man bare går inn for det. Hold det enkelt, kjøpe billigmerker som First Price og Euroshopper, kjøp på tilbud og frys ned, og benytt deg av at flere steder har studentrabatt om du skal spise ute. Jeg kan ikke gi deg noe beløp på hva jeg bruker på penger i mnd, for det varierer sånn. Stort sett går det meste som ikke er brukt på studier, faste utgifter, klær og sminke og annet på mat. Noen uker kan jeg spise ute flere ganger, mens andre lever jeg på havregryn og knekkebrød. Det tok meg litt tid å få oversikt over min egen økonomi da jeg flyttet hjemmefra. Det jeg gjorde i begynnelsen var at jeg regnet ut alle de faste utgiftene jeg visste om på forhånd (husleie, telefonregning, månedskort) og så hvor mye jeg satt igjen med hver mnd. da visste jeg ca. hvor mye jeg kunne bruke hver uke og prøvde å ikke gå over den grensen. Men husk at det er endel engangsutgifter i begynnelsen av semesteret (depositum til hybel, bøker, studieavgift) så regn det ut etter at dette er betalt. Det er også lurt å huske at det hele tiden kommer småutgifter man ikke nødvendigvis har tenkt på; medisiner om man blir syk, en tur hjem, bursdagsgave til en venn, klær o.l., så det er greit å passe på å ha litt til dette og. Det ER slitsomt å leve på støtten fra Lånekassen alene, men det går an. Særlig om du har billig bolig og ikke bruker mye penger på unødvendige ting så går det faktisk greit. Men de fleste studentene klarer også fint å ha en liten deltidsjobb ved siden av studiene, så det er jo noe du kan vurdere om det viser seg å bli vanskelig Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ferdig utdannet Skrevet 19. september 2009 #3 Del Skrevet 19. september 2009 først av alt er det veldig bra at du tenker på dette før du har satt igang. det gjør at du nok helt sikkert vil klare deg bedre økonomisk enn de fleste pga sunt økonomisk vett :=) men: hvorfor er det vanskelig å jobbe? så og si alle jeg kjenner, inkludert meg selv har jobbet en god del ved siden av studier. man har det veldig fint når man jobber annenhver helg og kanskje en gang i uken, og holder seg samtidig innenfor lånekassen grenser som er ca 115 000 i året før skatt. det tilsvarer sånn ca 5-6000 kr i måneden, pluss vanlig sommerjobb grovt regnet, altettersom hva du betaler i skatt. men får å fortelle noe om utgifter ifht å studere i en vanlig by: - husleie dersom du bor i kollektiv ca 4-5000 med eller uten strøm/bredbånd osv. - dersom strøm ikke er inkludert må du regne omtrent 5-700 kr i måneden, avhengig av forbruk og hvor mange som deler regningen. - telefon er variabel utgift, men bruk billigste abonnement - mat: jeg har alltid brukt 2-2500 kr. det er viktig å ikke spinke for mye på å ha et godt kosthold pga helsen. - trening: ca 3-400 kr i månenden dersom du benytter deg av studenttilbud -depositum: alt fra 1-3 månedsleier, husk å sette disse på depositumskonto - engangsutgifter nyinnflyttet: forsøk å kjøpe mest mulig brukt, se om du kan få litt ting med deg hjemmefra som de ikke har brukt for av kasseroller osv dersom du flytter til umøblert leilighet/delvis møblert - innbo og reiseforsikring: variabelt, sjekk om du har forsikring gjennom dine foreldre - bøker: variabelt, jeg brukte vel sånn ca 4000 i året gjennomsnittlig, noen ganger endel mer - spesielt på masterstudiet. kjøp brukt, da blir det halv pris. kjøp på haugenbok.no, de har studentkonto hvor man kan betale hver måned. ellers er det utgifter til klær osv, men dersom du jobber ved siden av kommer du til på klare dette helt fint. dersom du fordeler engangsbeløpet du får første måneden i semesteret så har du 8000 kr i måneden, og om du jobber slik de fleste gjør så har du ca 12 - 14000 kr i måneden. det var mer enn nok for meg, og etter sommerferiene med jobbing hadde jeg tilogmed råd til å ta meg en liten utenlandstur:=) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ferdig utdannet Skrevet 19. september 2009 #4 Del Skrevet 19. september 2009 først av alt er det veldig bra at du tenker på dette før du har satt igang. det gjør at du nok helt sikkert vil klare deg bedre økonomisk enn de fleste pga sunt økonomisk vett :=) men: hvorfor er det vanskelig å jobbe? så og si alle jeg kjenner, inkludert meg selv har jobbet en god del ved siden av studier. man har det veldig fint når man jobber annenhver helg og kanskje en gang i uken, og holder seg samtidig innenfor lånekassen grenser som er ca 115 000 i året før skatt. det tilsvarer sånn ca 5-6000 kr i måneden, pluss vanlig sommerjobb grovt regnet, altettersom hva du betaler i skatt. men får å fortelle noe om utgifter ifht å studere i en vanlig by: - husleie dersom du bor i kollektiv ca 4-5000 med eller uten strøm/bredbånd osv. - dersom strøm ikke er inkludert må du regne omtrent 5-700 kr i måneden, avhengig av forbruk og hvor mange som deler regningen. - telefon er variabel utgift, men bruk billigste abonnement - mat: jeg har alltid brukt 2-2500 kr. det er viktig å ikke spinke for mye på å ha et godt kosthold pga helsen. - trening: ca 3-400 kr i månenden dersom du benytter deg av studenttilbud -depositum: alt fra 1-3 månedsleier, husk å sette disse på depositumskonto - engangsutgifter nyinnflyttet: forsøk å kjøpe mest mulig brukt, se om du kan få litt ting med deg hjemmefra som de ikke har brukt for av kasseroller osv dersom du flytter til umøblert leilighet/delvis møblert - innbo og reiseforsikring: variabelt, sjekk om du har forsikring gjennom dine foreldre - bøker: variabelt, jeg brukte vel sånn ca 4000 i året gjennomsnittlig, noen ganger endel mer - spesielt på masterstudiet. kjøp brukt, da blir det halv pris. kjøp på haugenbok.no, de har studentkonto hvor man kan betale hver måned. ellers er det utgifter til klær osv, men dersom du jobber ved siden av kommer du til på klare dette helt fint. dersom du fordeler engangsbeløpet du får første måneden i semesteret så har du 8000 kr i måneden, og om du jobber slik de fleste gjør så har du ca 12 - 14000 kr i måneden. det var mer enn nok for meg, og etter sommerferiene med jobbing hadde jeg tilogmed råd til å ta meg en liten utenlandstur:=) og så vil jeg bare legge til at det ikke blir sett på som positivt på jobbintervju ved endt utdannelse å ha droppet jobbing. jeg både jobbet og hadde frivillige verv - og fikk meg jobb et halvt år før jeg var ferdig. de som ikke jobbet i det hele tatt fikk ikke relevant jobb etterpå, og det er ett år siden vi var ferdige. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
lulle Skrevet 19. september 2009 #5 Del Skrevet 19. september 2009 Vil bare anbefale deg å kjøpe brukte bøker. Det er stort sett lett å få tak i, koster ikke mer enn halvparten av nye, og de jeg har fått tak i var som nye. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 19. september 2009 #6 Del Skrevet 19. september 2009 Vil bare anbefale deg å kjøpe brukte bøker. Det er stort sett lett å få tak i, koster ikke mer enn halvparten av nye, og de jeg har fått tak i var som nye. Det kommer heeelt an på studiet. For meg var det nærmest umulig å få tak i bruktbøker, fordi bøkene var relevante resten av studiet, og dermed ville studentene beholde dem selv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PecanPie Skrevet 19. september 2009 #7 Del Skrevet 19. september 2009 Det kommer heeelt an på studiet. For meg var det nærmest umulig å få tak i bruktbøker, fordi bøkene var relevante resten av studiet, og dermed ville studentene beholde dem selv. Dessuten kan det være slitsomt å lese i bøker hvor folk har tusjet. Noen er lite flinke i å trekke fra det viktigste og guler ut nesten hele boka.. Husk at dersom du finner ut at du har mulighet for å jobbe litt er lånekassens grenser ca 136 000 kr i året dersom du får studestøtte hele kalenderåret. Dette er før skatt! Sånn ellers kan det bli både dyrt og billig alt ettersom hvor og hvordan du lever. Mye er opp til deg selv. Få oversikt over faste utgifter og fordel resten av pengene ut over måneden. Sett opp handleliste, følg med i tilbudsavisene. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
nj4 Skrevet 20. september 2009 #8 Del Skrevet 20. september 2009 Dessuten kan det være slitsomt å lese i bøker hvor folk har tusjet. Noen er lite flinke i å trekke fra det viktigste og guler ut nesten hele boka.. Husk at dersom du finner ut at du har mulighet for å jobbe litt er lånekassens grenser ca 136 000 kr i året dersom du får studestøtte hele kalenderåret. Dette er før skatt! Sånn ellers kan det bli både dyrt og billig alt ettersom hvor og hvordan du lever. Mye er opp til deg selv. Få oversikt over faste utgifter og fordel resten av pengene ut over måneden. Sett opp handleliste, følg med i tilbudsavisene. Det er dyrt å være student! Me, om du får lån fra lånekassen er der jo ikke så ille. Men, ska du studere i en storby (Oslo, tr.heim, bergen, stvg osv) vil jeg IKKE regne med å finne noe billig bolig. En betaler gjerne 35oo og oppover for et lite kott + støm, internett ! Dermed har du gjerne 15oo-2ooo igjen fra lånekassen som da går til mat. Dersom du har andre hobbyer eller ønsker en tur på kino eller byn har du mest sannsynlig ikke råd til det. Man skal være veldig heldig om man overlever på det man får fra lånekassen som er litt i overkant av 6000 kr Jeg hadde aldri hatt råd, hadde det ikke vært for snille foreldre og bestemor Men, det er kjempe kjekt å være student! En del av det er å være fattig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Dubbedingsen Skrevet 20. september 2009 #9 Del Skrevet 20. september 2009 og så vil jeg bare legge til at det ikke blir sett på som positivt på jobbintervju ved endt utdannelse å ha droppet jobbing. jeg både jobbet og hadde frivillige verv - og fikk meg jobb et halvt år før jeg var ferdig. de som ikke jobbet i det hele tatt fikk ikke relevant jobb etterpå, og det er ett år siden vi var ferdige. Da var nok du bare heldig og skal være glad for det og ikke nedvurdere de andre som ikke har fått jobb enda. Sikker på at noen av disse også jobbet litt inder studiene. Har aldri hørt at jobbe ved siden av å studere er en inngangsbillet til arbeidslivet. I så fall må det en holdningsendring til i næringslivet, noen setter 100% fokus på studiene og oppnår gode resultater mens andre jobber ved siden av og kansje får dårligere resultater. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PecanPie Skrevet 20. september 2009 #10 Del Skrevet 20. september 2009 Det er dyrt å være student! Me, om du får lån fra lånekassen er der jo ikke så ille. Men, ska du studere i en storby (Oslo, tr.heim, bergen, stvg osv) vil jeg IKKE regne med å finne noe billig bolig. En betaler gjerne 35oo og oppover for et lite kott + støm, internett ! Dermed har du gjerne 15oo-2ooo igjen fra lånekassen som da går til mat. Dersom du har andre hobbyer eller ønsker en tur på kino eller byn har du mest sannsynlig ikke råd til det. Man skal være veldig heldig om man overlever på det man får fra lånekassen som er litt i overkant av 6000 kr Jeg hadde aldri hatt råd, hadde det ikke vært for snille foreldre og bestemor Men, det er kjempe kjekt å være student! En del av det er å være fattig. Kjenner fler som har leid 12 kvm med deling av bad og kjøkken med flere for oppimot 6000 kr i Oslo. Tror det var på St.Hanshaugen, så det "forklarer" jo prisen.. 2-4000 kr ekstra inn i måneden er gull verdt! Da kan man prioritere annerledes, om man vil på fylla flere ganger i uka, trene på Sats istedetfor studentidretten, spise dyrere mat eller bare spare! Har hørt det er vanlig å få hjelp fra foreldre. Den hjelpen har jeg aldri sett noe av, men jeg klarer meg veldig bra for det! Studier er kjempegøy Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pingting Skrevet 20. september 2009 #11 Del Skrevet 20. september 2009 Det er dyrt å være student! Me, om du får lån fra lånekassen er der jo ikke så ille. Men, ska du studere i en storby (Oslo, tr.heim, bergen, stvg osv) vil jeg IKKE regne med å finne noe billig bolig. En betaler gjerne 35oo og oppover for et lite kott + støm, internett ! Dermed har du gjerne 15oo-2ooo igjen fra lånekassen som da går til mat. Dersom du har andre hobbyer eller ønsker en tur på kino eller byn har du mest sannsynlig ikke råd til det. Man skal være veldig heldig om man overlever på det man får fra lånekassen som er litt i overkant av 6000 kr Jeg hadde aldri hatt råd, hadde det ikke vært for snille foreldre og bestemor Men, det er kjempe kjekt å være student! En del av det er å være fattig. 3500 er nok ikke en uvnalig pris nei. Om det er Oslo du skal til så har Studentsamskipnaden boliger så billig som 1900,- i mnd, men disse ligger noe usentralt til. Det er ikke helt umulig å få tak i en av disse, mye av trikset ligger i å flytte inn på et tidspunkt hvor ikke "alle" skal ha bolig (dvs. på høsten). Om du får en dyrere hybel hos studentsamskipnaden går det an å søke om intern overflytting, slik at du får en billigere bolig når det blir en ledig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå