Gå til innhold

Hva er din beste fiskeoppskrift?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei.

Ja, hva er din beste oppskrift på fisk? Jeg trenger noen gode oppskrifter. (ja, jeg har lest på matprat.no osv, men jeg vil høre nettopp din favoritt)

Nå er jeg lei laks/ørret og agurksalat! Fikk meg en vekker i helgen, ble servert breiflabb stekt i peanuttolje og grønnsaker. Nam! Og ikke minst klippfisk med poptetstuing, sååå godt! Så nå er jeg inspirert til å lage mange gode fiskeretter heretter...trenger bare litt tips :-) PS. fortell gjerne hvor lenge fisken skal tilbredes... :sjenert:

Tusen takk til deg som deler din favorittoppskrift på fisk.

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Fiskestek på potetgrateng

800 g filet av havabbor eller steinbitt

salt og pepper

olje /

smør

1 sitron i tynne skiver

Pommes Anna

100 g smør

0.5 kg poteter

salt

Ratatouille

1 god skje olivenolje

1 liten hakket løk

1 aubergine i terninger

4 finhakkede hvitløkbåter

1 squash i terninger

4 modne tomater flådde, hakket og uten kjerner

2 friske kvister timian

litt frisk rosmarin

salt og pepper fra kvern

litt frisk basilikum

Smørsaus (Beurre blanc)

250 g smør

1 sjalottløk

0.5 dl kremfløte

1 dl hvitvin

Varm olje i en kjele over middels varme til ratatouille. Skru ned varmen og tilsett løk og fres et par minutter. Så aubergine og hvitløk, fres videre 3 minutter under forsiktig omrøring. Tilsett squash og paprika og fortsett stekingen 3-4 minutter til. Tilsett tomat, timian, rosmarin, salt og pepper. Fres videre et par minutter. Legg på lokk, skru ned varmen og la det trekke et kvarters tid. Rør inn basilikum og ta kjelen av ovnen. Kan serveres varm, lun eller avkjølt.

Forvarm ovnen til 200 gr. Smelt smør i en kjele og la det avkjøle til lunkent. Skum av overflaten. Skrell og vask poteter, tørk godt og skjær i tynne skiver. Smør en form og legg potetskivene lagvis med salt og klaret smør. La formen stå i ovnen ca. 1 time, den siste halve timen ev tildekket. La dem få hvile litt før de skjæres i firkanter.

Stek fiskefiletene (med små snitt i skinnet) 1 – 2 minutter på hard varme i pannen med skinnsiden ned. Sett dem over i ildfast form m skinn siden opp. Krydre og legg på sitronskiver. Settes inn i 180 gr varm ovn 5 – 6 minutter.

Finhakk sjalottløk til sausen og kok den sammen med hvitvin til du har 1 ss igjen. Tilsett fløte og kok opp. Skjær smør i terninger og tilsett litt etter litt under kraftig omrøring. Bruk svak varme og hold sausen like under kokepunktet. (Sausen kan lages på forhånd og settes i vannbad).

Legg fisken på potetene og ratatouille ved siden av og hell litt saus over.

Enkel fiskegryte:

Italiensk fiskegryte

2 finhakkede røde løk

1 knust hvitløksfedd

2 squash i terninger

en boks hakkede tomater

9 dl fiske- eller grønnsaksbuljong

90 g pasta i ønsket form

350 g fast hvit fisk, f.eks. Torsk, hyse eller kveite

1 ss hakket frisk basilikum eller oregano (eller 1 ts tørket)

1 ts revet sitronskall

1 ss maisenna

1 ss vann

salt/pepper

Fres løk og hvitløk mykt i litt olje. Tilsett squash og stek et par minutter til. Tilsett tomater og buljong og kok opp. Tilsett pasta og la småkoke under lokk ca 5 minutter.

Del fisken i biter og tilsett sammen med urter og sitronskall og la småkoke ca 5 minutter. Bland maisenna med vann og rør inn i sausen, la koke 2 minutter til det tykner. Smak til med salt og pepper.

Kveitefilet med rotpure og aspargesbønner

800 gram kveitefilet uten skinn og ben

1,3 kilo blandede rotgrønnsaker (poteter, gulrøtter, sellerirot)

1 liter melk

50 gram smør

1 pakke aspargesbønner

Kutt opp grønnsakene i biter, gulrøttene og selleriroten litt mindre enn potetbitene. Kok i melk til de er møre. Hell av melken, og ha grønnsakene i en foodprocessor. Spe eventuelt med mer av melken dersom pureen blir for tykk.

Skjær kveitefileten i fire like store stykker. Krydre med salt og pepper og stek i smør i panne. Stek aspargesbønnene lett i panne til de er såvidt møre.

Server fisken med rotpureen og aspargesbønnene. Ønsker du saus er en lett sjysaus godt til.

Laks med kremet pasta, basilikum og asparges

Ingredienser: 2 personer

400 g Laksefilet

2 Tomater

4 Grønne asparges

Basilikumblad

Pasta

3/4 dl Fløte

0,25 dl hvitvin

Olje til steking

Framgangsmåte:

Pensle laksestykkene med olje og grill dem i grillpanne (evt. stek i vanlig panne) med så lite fett som mulig, eller om mulig, grill dem ute på grillrist.

Flå tomatene, ta ut fyllet og skjær dem i båter. Vend dem i olje.

Ta av aspargesknoppene og skjær stilken i kubber. Kok dem møre, la knoppene koke med de siste fem minuttene.

Varm fløten i kasserolle og kok pastaen etter anvisning på pakken.

Klipp basilikumblader nedi like før servering.

Servér på forvarmet tallerken med kremet pasta nederst, laksestykket oppå, pyntet med asparges og tomat.

Lakserisotto

2 porsjoner

1 ss olivenolje

1 løk

60 g langkornet ris

1 terning fiskebuljong

3 dl vann

1 bunt hvit persille

1 bunt gressløk

1 sitron

250 g laksefilet

1 ts pepper

Varm olivenoljen i en gryte over middels varme, ha i grovhakket løk. Når løken er blitt gjennomsiktig, tilsettes risen. Rør rundt til riskornene blir fuktige av oljen. Smuldre buljongen med fingrene og ha den i. Tilsett litt vann. Kok under stadig omrøring over middels varme, og tilsett vann gradvis etterhvert som det trekkes inn i risen. Når risen har sluttet å trekke til seg vann og er ferdig, tas gryten av varmen. Ha i finhakket persille og gressløk og saften av en sitron. Skjær laksen i passende små terninger, og rør den inn i den varme risen. Varmen fra risen «koker» laksebitene på et øyeblikk, så middagen skal serveres omgående med noen sitronskiver og en frisk, grønn salat.

Nok en enkel og billig fiskegryte:

Fiskegryte

Til 3 personer

300-400 gram seifilet

125 g babygulrøtter evt. Gulrøtter

en halv paprika

en halv løk

en fersk chilli

en boks grovhakkede tomater

et lite glass tomatpure

2 fedd hvitløk

evt. soltørkede tomater

Blank løken i smør, i en kjele. Hiv oppi gulrøttene og ett fedd hvitløk, og la det surre litt med løken. Ha i fisk og paprika, og la det hele surre litt noen minutter før du har oppi chili, grovhakkede tomater og tomatpure. La det koke i 15-20 minutter. Ha i resten av hvitløken mot slutten. Smak til med salt, pepper, basilikum og oregano. Serveres med ris.

Spaghetti med fløte- og hvitløksørret

Til 4 personer

500 g spaghetti

1 1/2 kg ørret, renset for skinn og bein, i terninger på 2 x 2 cm

litt smør eller olje til steking

2 ss olivenolje

4 hvitløksfedd, hakket

1 1/2 dl hvitvin

3 dl fløte

2 ss hakket frisk basilikum

salt

nykvernet pepper

30 g revet parmesan, frisk

Varm smør eller olje i en stekepanne og stek ørretstykkene gylne. Krydre med salt og pepper og sett til side.

Kok spaghettien al dente i en stor kjele med kokende lettsaltet vann. La renne av i et dørslag og hell tilbake i kjelen.

Varm olje i en tykkbunnet kjele. Stek hvitløk i ca. 30 sekunder, ha så i vin og fisk og la småkoke ved svak varme i 3–5 minutter. Tilsett fløte, basilikum, salt og pepper og rør jevnt.

Anrett spaghettien i en stor skål og hell sausen over. Bland forsiktig, dryss parmesan over og server straks.

Timianbakt hvitfisk i bacon

Bruk torsk, steinbit eller breiflabb.

Ca. 600 g fiskefilet i fire like store stykker

4-8 skiver bacon

salt, pepper

frisk timian

Ha godt med salt og pepper rundt fiskefiletene. Pakk dem inn i noen stilker frisk, ung timian med en eller to baconskiver rundt. Ha bittelitt olje i en panne og stek fiskepakkene slik at baconet brunes. Du kan også ha i en klatt smør og et hvitløksfedd du har knust litt med undersiden av en kjele, da blir smaken ekstra fyldig.

Stek fiskepakkene ferdig i ovn på rundt 200 grader i knapt ti minutter. Sjekk underveis at de ikke får for mye varmebehandling.

Server med kokt ris eller stekte poteter.

Denne er helt nydelig, men tar litt tid å lage:

Torskerygg med basilikum i parmaskinke

Antall porsjoner:

4

1stk stor torskefilet med skinn (ca 1½ kg)

½ potte basilikum

8 fine skiver parmaskinke

2 fedd hvitløk

½ dl olivenolje

Grovt havsalt

Garnityr:

12 stk grønne asparges

8 stk hele vårløk

Tomatconcassé:

8 stk plommetomater

1 fedd hvitløk

1stk rød chilli

Litt finsnittet gressløk

Litt hakket frisk ingefær

3 ss olivenolje

Salt og pepper

Rødvinsjy med chorizo:

2 stk sjalottløk

½ dl balsamico edikk

½ l rødvin

Litt sukker

Salt pepper

Smør

1 l god oksekraft

100 gr spansk chorizo

Fremgangsmåte:

Start med å skjære ut ryggpartiet på torskefileten. Dekkes til med grovt havsalt i ca 15-20 min for å få fiskekjøttet fastere. Kjør deretter basilikum, hvitløk og olivenolje i stavmikser til en fin masse. Skyll av saltet fra fisken og tørk godt. Fileten skjæres i 8 stk medaljonger à ca 100 g. Pensle på urtemixen og pakk i parmaskinke. Stekes på brett ved 195 grader ca 15 min.

Garnityret:

Asparges skrelles og den og vårløken deles på skrått i 3 deler. Smørstekes i panne med smør og litt vann.

Tomatconcassé:

Flå plommetomatene i kokende vann og avkjøl i isvann. Del tomatene og ta ut innmaten og kutt kjøttet fine terninger. Ha i hakket hvitløk, chilli, ingefær og gressløk. Røres sammen med olivenolje og smakes til med salt og pepper.

Rødvinsjy:

Smelt litt sukker til lys karamell, hakk opp sjalottløken og surr den sammen med sukkeret. Tilsett balsamicoedikk og reduser til karamell - tilsett deretter rødvin og reduser til 1/3. Tilsett så kraften og reduser igjen til 1/3. Pisk inn temperert smør og smak til med salt og pepper. Tilsett chorizoen i terninger.

Server fisken på en seng av vårløk og asparges, sammen med potet eller ris, dryss tomatconcassé rundt og rødvinsjyen med chorizo dryss gjerne litt finsttet gressløk over tallerkenen sammen med litt god extra virgin olivenolje.

Skrevet
Fiskestek på potetgrateng

800 g filet av havabbor eller steinbitt

salt og pepper

olje /

smør

1 sitron i tynne skiver

Pommes Anna

100 g smør

0.5 kg poteter

salt

Ratatouille

1 god skje olivenolje

1 liten hakket løk

1 aubergine i terninger

4 finhakkede hvitløkbåter

1 squash i terninger

4 modne tomater flådde, hakket og uten kjerner

2 friske kvister timian

litt frisk rosmarin

salt og pepper fra kvern

litt frisk basilikum

Smørsaus (Beurre blanc)

250 g smør

1 sjalottløk

0.5 dl kremfløte

1 dl hvitvin

Varm olje i en kjele over middels varme til ratatouille. Skru ned varmen og tilsett løk og fres et par minutter. Så aubergine og hvitløk, fres videre 3 minutter under forsiktig omrøring. Tilsett squash og paprika og fortsett stekingen 3-4 minutter til. Tilsett tomat, timian, rosmarin, salt og pepper. Fres videre et par minutter. Legg på lokk, skru ned varmen og la det trekke et kvarters tid. Rør inn basilikum og ta kjelen av ovnen. Kan serveres varm, lun eller avkjølt.

Forvarm ovnen til 200 gr. Smelt smør i en kjele og la det avkjøle til lunkent. Skum av overflaten. Skrell og vask poteter, tørk godt og skjær i tynne skiver. Smør en form og legg potetskivene lagvis med salt og klaret smør. La formen stå i ovnen ca. 1 time, den siste halve timen ev tildekket. La dem få hvile litt før de skjæres i firkanter.

Stek fiskefiletene (med små snitt i skinnet) 1 – 2 minutter på hard varme i pannen med skinnsiden ned. Sett dem over i ildfast form m skinn siden opp. Krydre og legg på sitronskiver. Settes inn i 180 gr varm ovn 5 – 6 minutter.

Finhakk sjalottløk til sausen og kok den sammen med hvitvin til du har 1 ss igjen. Tilsett fløte og kok opp. Skjær smør i terninger og tilsett litt etter litt under kraftig omrøring. Bruk svak varme og hold sausen like under kokepunktet. (Sausen kan lages på forhånd og settes i vannbad).

Legg fisken på potetene og ratatouille ved siden av og hell litt saus over.

Enkel fiskegryte:

Italiensk fiskegryte

2 finhakkede røde løk

1 knust hvitløksfedd

2 squash i terninger

en boks hakkede tomater

9 dl fiske- eller grønnsaksbuljong

90 g pasta i ønsket form

350 g fast hvit fisk, f.eks. Torsk, hyse eller kveite

1 ss hakket frisk basilikum eller oregano (eller 1 ts tørket)

1 ts revet sitronskall

1 ss maisenna

1 ss vann

salt/pepper

Fres løk og hvitløk mykt i litt olje. Tilsett squash og stek et par minutter til. Tilsett tomater og buljong og kok opp. Tilsett pasta og la småkoke under lokk ca 5 minutter.

Del fisken i biter og tilsett sammen med urter og sitronskall og la småkoke ca 5 minutter. Bland maisenna med vann og rør inn i sausen, la koke 2 minutter til det tykner. Smak til med salt og pepper.

Kveitefilet med rotpure og aspargesbønner

800 gram kveitefilet uten skinn og ben

1,3 kilo blandede rotgrønnsaker (poteter, gulrøtter, sellerirot)

1 liter melk

50 gram smør

1 pakke aspargesbønner

Kutt opp grønnsakene i biter, gulrøttene og selleriroten litt mindre enn potetbitene. Kok i melk til de er møre. Hell av melken, og ha grønnsakene i en foodprocessor. Spe eventuelt med mer av melken dersom pureen blir for tykk.

Skjær kveitefileten i fire like store stykker. Krydre med salt og pepper og stek i smør i panne. Stek aspargesbønnene lett i panne til de er såvidt møre.

Server fisken med rotpureen og aspargesbønnene. Ønsker du saus er en lett sjysaus godt til.

Laks med kremet pasta, basilikum og asparges

Ingredienser: 2 personer

400 g Laksefilet

2 Tomater

4 Grønne asparges

Basilikumblad

Pasta

3/4 dl Fløte

0,25 dl hvitvin

Olje til steking

Framgangsmåte:

Pensle laksestykkene med olje og grill dem i grillpanne (evt. stek i vanlig panne) med så lite fett som mulig, eller om mulig, grill dem ute på grillrist.

Flå tomatene, ta ut fyllet og skjær dem i båter. Vend dem i olje.

Ta av aspargesknoppene og skjær stilken i kubber. Kok dem møre, la knoppene koke med de siste fem minuttene.

Varm fløten i kasserolle og kok pastaen etter anvisning på pakken.

Klipp basilikumblader nedi like før servering.

Servér på forvarmet tallerken med kremet pasta nederst, laksestykket oppå, pyntet med asparges og tomat.

Lakserisotto

2 porsjoner

1 ss olivenolje

1 løk

60 g langkornet ris

1 terning fiskebuljong

3 dl vann

1 bunt hvit persille

1 bunt gressløk

1 sitron

250 g laksefilet

1 ts pepper

Varm olivenoljen i en gryte over middels varme, ha i grovhakket løk. Når løken er blitt gjennomsiktig, tilsettes risen. Rør rundt til riskornene blir fuktige av oljen. Smuldre buljongen med fingrene og ha den i. Tilsett litt vann. Kok under stadig omrøring over middels varme, og tilsett vann gradvis etterhvert som det trekkes inn i risen. Når risen har sluttet å trekke til seg vann og er ferdig, tas gryten av varmen. Ha i finhakket persille og gressløk og saften av en sitron. Skjær laksen i passende små terninger, og rør den inn i den varme risen. Varmen fra risen «koker» laksebitene på et øyeblikk, så middagen skal serveres omgående med noen sitronskiver og en frisk, grønn salat.

Nok en enkel og billig fiskegryte:

Fiskegryte

Til 3 personer

300-400 gram seifilet

125 g babygulrøtter evt. Gulrøtter

en halv paprika

en halv løk

en fersk chilli

en boks grovhakkede tomater

et lite glass tomatpure

2 fedd hvitløk

evt. soltørkede tomater

Blank løken i smør, i en kjele. Hiv oppi gulrøttene og ett fedd hvitløk, og la det surre litt med løken. Ha i fisk og paprika, og la det hele surre litt noen minutter før du har oppi chili, grovhakkede tomater og tomatpure. La det koke i 15-20 minutter. Ha i resten av hvitløken mot slutten. Smak til med salt, pepper, basilikum og oregano. Serveres med ris.

Spaghetti med fløte- og hvitløksørret

Til 4 personer

500 g spaghetti

1 1/2 kg ørret, renset for skinn og bein, i terninger på 2 x 2 cm

litt smør eller olje til steking

2 ss olivenolje

4 hvitløksfedd, hakket

1 1/2 dl hvitvin

3 dl fløte

2 ss hakket frisk basilikum

salt

nykvernet pepper

30 g revet parmesan, frisk

Varm smør eller olje i en stekepanne og stek ørretstykkene gylne. Krydre med salt og pepper og sett til side.

Kok spaghettien al dente i en stor kjele med kokende lettsaltet vann. La renne av i et dørslag og hell tilbake i kjelen.

Varm olje i en tykkbunnet kjele. Stek hvitløk i ca. 30 sekunder, ha så i vin og fisk og la småkoke ved svak varme i 3–5 minutter. Tilsett fløte, basilikum, salt og pepper og rør jevnt.

Anrett spaghettien i en stor skål og hell sausen over. Bland forsiktig, dryss parmesan over og server straks.

Timianbakt hvitfisk i bacon

Bruk torsk, steinbit eller breiflabb.

Ca. 600 g fiskefilet i fire like store stykker

4-8 skiver bacon

salt, pepper

frisk timian

Ha godt med salt og pepper rundt fiskefiletene. Pakk dem inn i noen stilker frisk, ung timian med en eller to baconskiver rundt. Ha bittelitt olje i en panne og stek fiskepakkene slik at baconet brunes. Du kan også ha i en klatt smør og et hvitløksfedd du har knust litt med undersiden av en kjele, da blir smaken ekstra fyldig.

Stek fiskepakkene ferdig i ovn på rundt 200 grader i knapt ti minutter. Sjekk underveis at de ikke får for mye varmebehandling.

Server med kokt ris eller stekte poteter.

Denne er helt nydelig, men tar litt tid å lage:

Torskerygg med basilikum i parmaskinke

Antall porsjoner:

4

1stk stor torskefilet med skinn (ca 1½ kg)

½ potte basilikum

8 fine skiver parmaskinke

2 fedd hvitløk

½ dl olivenolje

Grovt havsalt

Garnityr:

12 stk grønne asparges

8 stk hele vårløk

Tomatconcassé:

8 stk plommetomater

1 fedd hvitløk

1stk rød chilli

Litt finsnittet gressløk

Litt hakket frisk ingefær

3 ss olivenolje

Salt og pepper

Rødvinsjy med chorizo:

2 stk sjalottløk

½ dl balsamico edikk

½ l rødvin

Litt sukker

Salt pepper

Smør

1 l god oksekraft

100 gr spansk chorizo

Fremgangsmåte:

Start med å skjære ut ryggpartiet på torskefileten. Dekkes til med grovt havsalt i ca 15-20 min for å få fiskekjøttet fastere. Kjør deretter basilikum, hvitløk og olivenolje i stavmikser til en fin masse. Skyll av saltet fra fisken og tørk godt. Fileten skjæres i 8 stk medaljonger à ca 100 g. Pensle på urtemixen og pakk i parmaskinke. Stekes på brett ved 195 grader ca 15 min.

Garnityret:

Asparges skrelles og den og vårløken deles på skrått i 3 deler. Smørstekes i panne med smør og litt vann.

Tomatconcassé:

Flå plommetomatene i kokende vann og avkjøl i isvann. Del tomatene og ta ut innmaten og kutt kjøttet fine terninger. Ha i hakket hvitløk, chilli, ingefær og gressløk. Røres sammen med olivenolje og smakes til med salt og pepper.

Rødvinsjy:

Smelt litt sukker til lys karamell, hakk opp sjalottløken og surr den sammen med sukkeret. Tilsett balsamicoedikk og reduser til karamell - tilsett deretter rødvin og reduser til 1/3. Tilsett så kraften og reduser igjen til 1/3. Pisk inn temperert smør og smak til med salt og pepper. Tilsett chorizoen i terninger.

Server fisken på en seng av vårløk og asparges, sammen med potet eller ris, dryss tomatconcassé rundt og rødvinsjyen med chorizo dryss gjerne litt finsttet gressløk over tallerkenen sammen med litt god extra virgin olivenolje.

Tusen takk! Her var det mye godt. Printet ut og skal testes!

Gjest Fiskeglad
Skrevet

Den beste fiskemiddagen jeg kan få er røkt hvit fisk (spør etter røkt fisk i fiskedisken, jeg har brukt både torsk/kolje/hyse). Koker opp vann og salt (det skal en del salt til). Tar kjelen av varmen og legger fisken i, trekker i 10-15 minutter. Servèr med kokte poteter, gulerøtter, brokkoli og hvit hjemmelaget saus. Godt og veldig enkelt!

En variasjon av laks (jeg er også veldig lei laks og agurksalat) som er en favoritt hos oss er lakseburger. Finhakk fileten, bland med vårløk, salt og pepper. Form og stek burgere, servèr i grove hamburgerbrød med salat, agurk, tomat, løk, kesam og guacamole.

En annen og mer omstridt hverdagsvariant med fisk er plukkfisk. Jeg er fra Vestlandet og elsker den, men min Østlandsmann er mer skeptisk. Min variant lages ved å koke poteter møre. I mellomtiden trekkes fiskefileter i salt vann, jeg har brukt pangasius som ofte er på tilbud. Potetene moses grovt og fisken blandes i mosen sammen med vårløk, salt og pepper. Servèr med flatbrød.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...