Gå til innhold

Bokhvete (hel)


Gjest Frosk

Anbefalte innlegg

Gjest Frosk

Rasket med meg hel bokhvete på butikken i dag - vet det brukes veldig mye her (Latvia), de bruker gjerne kokt bokhvete i stedet for f.eks ris til middag - men hva annet kan jeg bruke det til? Er det godt i salater (i stedet for byggryn eller bulgur, for eksempel)? Eller i supper? :klø:

Takker for tips!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Henger meg på her, er fryktelig gla i bokhvete, og ville gjerne finne noen andre måter å spise det.

Jeg koker det bare, og spiser for frokost med litt smør og krydder.

Men bokhvete er jo supersunt (en av de såkalte superfoods), så det hadde vært greit med flere oppskrifter! :Nikke:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Frosk
brukes som bulgur, utmerket til alle retter med saus, og også til desserter.

Takk! Desserter altså, det hørtes spennende ut!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hei

Her er noen oppskrifter jeg fant:

Bokhvetekroketter

3 ss ghee eller olje

1 stor løk finhakket

2 stilker selleri finhakket

2 fedd hvitløk finhakket

1,2 dl finhakket persille

1 gulrot finraspet

ca 5 dl sprøristet bokhvete

7 dl vegetabilsk kraft eller vann

1 ts urtekrydder

1/2 ts sjøsalt

1 dl arrowrot

ca 2,5 dl hirse, quinoa eller amaranth mel

Annonse

FREMGANGSMÅTE:

Surr løken i blank i 1 ss olje. Ha i selleri, hvitløk, persille, gulrot og væske. La det surre 5 minutter under lokk. Ha i bokhvete og kok i 10 minutter til under lokk. Skru av varmen og la stå 10 minutter. Ha i resten av ingridiensene(mel til passe tykkelse), rør godt og la det kjølne ned. Når det er kaldt så former du runde kaker som stekes lett brune i olje. Skal steke lenge og lag de ikke så tykke. La renne av på papir før servering.

BOKHVETERUNDSTYKKER

68701347841084

Ingredienser:

1 dl solsikkekjerner

1 ½ dl hel bokhvete

4 dl lettmelk

5 dl syrnet melk f. eks kefir

50 g smeltet smør

50 g gjær

3 ½ dl havregryn , lettkokte

3 dl sammalt hvete, fin

2 dl havrekli

ca 8 dl hvetemel

Fremgangsmåte:

Kok solsikkekjerner og bokhvete i halve mengden av lettmelken. Rør til melken er innkokt. Tilsett resten av lettmelken, syrnet melk og smeltet smør. Varm eller kjøl ned blandingen til 37 °C. Smuldre i gjæren og bruk en stavmikser eller hurtigmikser for å knuse kornene og frøene i blandingen. Tilsett havregryn, sammalt hvete, havrekli og det meste av hvetemelet. Elt deigen med maskin eller for hånd til den er smidig og nesten slipper bollekanten. Reguler fastheten på deigen med det gjenstående hvetemelet. La deigen heve tildekket i ca 30 minutter. Form deigen til en pølse. Skjær den i biter og trill bitene til runde eller avlange boller. Legg bollene på smurt eller bake-papirkledd stekeplate. Dekk til og etterhev i ca 30 minutter. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 225 °C i ca 13 minutter eller i varmluftsovn ved 200 °C i ca 15 minutter. Avkjøl rundstykkene på rist.

PIZZABUNN MED BOKHVETE

Ingredienser:

2 1/2 dl Vann

1 ts Sukker

4 dl Hvetemel

25 g Fersk gjær

1 dl Bokhvete, hel

2 1/2 dl Sammalt hvete

1/4 ts Salt

Framgangsmåte:

Bland bokhvete i en bolle og tilsett varmt vann. La stå i 30 min.

Skyll i kaldt vann og sil av vannet.

Løs opp gjæren i lunkent vann, 35 °C.

Bland inn hvetemel og sukker. Ha i bokhvete og sammalt hvete.

Elt til deigen slipper og blir smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin.

Dekk til, sett på et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Kjevle ut deigen til en stor leiv (eller flere mindre).

Legg bunnen på bakepapir på en stekeplate.

(Lag eventuelt en kant i endene slik at fyllet ikke flyter utover).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frosk

Tusen takk, Pludre! Bokhvetekroketter må jeg nesten prøve, alltid artig å teste nye varianter av veggisburgere :jepp:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hei

Bare hyggelig å kunne hjelpe.

Jeg husker noe mamma laget, kornkaker, det var kjempegodt, men aner ikke hva som var i dem ? Har du noen ide om det ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...