Thomasine Skrevet 18. februar 2009 #1 Skrevet 18. februar 2009 Vi skal ha over kusiner og fettere og servere boller med krem og syltetøy! Har ikke bestemt om det blir hveteboller eller vannbakkels. Synes vannbakkels er lettere og spise...hvetebollene legger seg sånn i magen... Dere da?
Saeria Skrevet 18. februar 2009 #2 Skrevet 18. februar 2009 Om jeg husker det, så blir det et par boller med krem, sylt og melis.
Gjest Marillia Skrevet 18. februar 2009 #3 Skrevet 18. februar 2009 Vi lager fastelavnsboller, dvs hveteboller med krem i, og med melisdryss på toppen. Vi bruker også å kjøpe smultboller med vaniljekrem i, er det ikke berlinerboller det heter? Når ungene var mindre, lagde de fastelavnsris, men i de senere årene har vi kjøpt. Synes det er litt koselig, og at det hører med.
Gjest Marillia Skrevet 18. februar 2009 #4 Skrevet 18. februar 2009 (endret) Det heter forresten fastelavn... Edit; det gikk litt fort i svingene. Endret 18. februar 2009 av Marillia
Brunhilde Skrevet 18. februar 2009 #5 Skrevet 18. februar 2009 (endret) Pleier bare å bake boller - og bare når jeg husker det. Fastelavensris gidder jeg ikke, er ikke så stas med bare med og 18-åringen i huset. Tror neppe h*n gidder å lage sammen med meg lenger, men kanskje jeg skal spørre? Var nettopp i Danmark og der solgte de fastelavensris med godteri på i stedet for fjær, det hadde kanskje vært en idé å lage et av den typen? Edit: Rettet etter opplysning om feilstaving Endret 18. februar 2009 av Brunhilde
Brunhilde Skrevet 18. februar 2009 #6 Skrevet 18. februar 2009 Det heter forresten fastelavn... Edit; det gikk litt fort i svingene. Det gjør detl, men den kommentaren hører vel strengt tatt hjemme i språkforumet og ikke som en kommentar i tråden?
Thomasine Skrevet 18. februar 2009 Forfatter #7 Skrevet 18. februar 2009 Fastelavnsris er det her hjemme også! Kjøpt, men satt på ekstra fjær fra foregående år...
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #8 Skrevet 18. februar 2009 Hva står egentlig fastlavn for? Vi har aldri markert dagen. Det har hendt vi har kjøpt eller laget fastlavnsris, men da kun for den dekorative effekten/morsom aktivitet for barna. Vi har aldri markert fastelavn, og jeg aner ikke hva slags dag det egentlig er. :klø:
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #9 Skrevet 18. februar 2009 Vi skal først på skogstur med familien (om været tillater) og deretter blir det kakao/ kaffe og fastelavnsboller (hveteboller fylt med en blanding av vaniljekrem og krem med melisdryss på toppen.) Muligens blir det kakerester fra en bursdag på lørdag også. Om fastelavn: Ordet fastelavn stammer fra det tyske ordet Fasten-Abend, og betyr kvelden før fasten. Dette var opprinnelig en tre-dagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feit-tirsdag som en del av fastelavn. Fastelavnssøndag: Denne dagen ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Her hører en at skikken var at en skulle spise 9 ganger i hvert hjørne av stua, for dette skulle gi mat hele resten av året. Flesk og feit suppe med melboller var måltidet. Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av denne gamle skikken. Fastelavnsboller er ekstra gode boller som skal fylles med noe godt, som f.eks. syltetøy og/ eller mye krem, eller med mandelfyll. Å bake fastelavnsboller var først et velstandsfenomen i byene. På landsbygda i Norge hører vi først om dette i begynnelsen av dette århundre.
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #10 Skrevet 18. februar 2009 Å bake fastelavnsboller var først et velstandsfenomen i byene. På landsbygda i Norge hører vi først om dette i begynnelsen av dette århundre. Eventuelt begynnelsen av forrige århundre
Miss I.W. Skrevet 18. februar 2009 #11 Skrevet 18. februar 2009 Vi hadde vennegjengen på boller i fjor. Var så koslig at vi tenkte på gjenta det! Men nå ser det ut til at det blir "skiskole" i marka med tantebarnet på 3. Satser på boller og varm saft i marka! Trur det kan bli en hit! Men pyter med ris, dèt gjør vi ikke! ...selv om risa er søte de...
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #12 Skrevet 18. februar 2009 Eventuelt begynnelsen av forrige århundre Jeg har kun sitert fra siden jeg linket til. Du får ta det opp med dem.
Norbertine Skrevet 18. februar 2009 #13 Skrevet 18. februar 2009 Jeg har planer om å dra hjem til mamma og få henne til å lage boller med krem, det er det eneste vi har tradisjon på. Da jeg var liten hadde vi av og til fastelavnsris, men siden det er en del allergi i familien er det ikke så smart å dra inn grener i huset.
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #14 Skrevet 18. februar 2009 Er det noen som vet hvor fastelavnsriset kommer fra? Hvilken opprinnelse har det?
Gjest Elastica Skrevet 18. februar 2009 #15 Skrevet 18. februar 2009 Vi er på hytta siden det er vinterferie, og jeg skal lage boller med vaniljekrem og bringebærsyltetøy. Kanskje kakao også? Fastelavnsris kjøper jeg av sanitetsdamene i byen, men vi har ikke hatt noe tradisjon for rising. Hvertfall med fastelavnsriset.
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #16 Skrevet 18. februar 2009 Hjemme har vi som tradisjon å invitere slekta på besøk til en bedre middag, og til kaffen har vi boller med krem og vaniljekrem .
Crow Jane Skrevet 18. februar 2009 #17 Skrevet 18. februar 2009 Dette var opprinnelig en tre-dagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feit-tirsdag som en del av fastelavn. SÅ her på østlandet hvor vi har vinterferie denne uken, blir første arbeidsdag den virkelige blåmandag. Passende...
Thomasine Skrevet 18. februar 2009 Forfatter #18 Skrevet 18. februar 2009 (endret) Dette fant jeg om skikken med fastelavnsris på en dansk side http://www.historie-online.dk/special/faste/ris.htm Fastelavnsris Hvorfor har vi fastelavnsris, og hvordan har riset og dets betydning set ud førhen? Fastelavnsris har været kendt i Danmark siden 1700-årene, og har flere rødder. Den mere alvorlige side af sagen er at særligt fromme folk endnu efter reformationen kunne finde på at prygle deres børn med ris på langfredag. Formålet var - rent fysisk - at minde børnene om Jesu lidelser. Resten av innlegget kan leses her. -jolie (mod) Endret 18. februar 2009 av jolie
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #19 Skrevet 18. februar 2009 Jeg har kun sitert fra siden jeg linket til. Du får ta det opp med dem. Linken din er nok noen år gammel, vil jeg tro. Hvis de skrev det der på 90-tallet så stemmer det med "dette århundret". Men når man leser det på 2000-tallet så høres det ut som fastelavn kom til bygdenorge nå nylig. Og det stemmer jo ikke helt da. Bare en opplysning.
Gjest Gjest Skrevet 18. februar 2009 #20 Skrevet 18. februar 2009 Jeg trodde det var nå på søndag, men da var jeg på jobbe hele dagen. Derfor spiste vi hveteboller med krem og melis på mandag ...
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå