Gå til innhold

Bør jeg styre unna melkeprodukter?


Anbefalte innlegg

Gjest Dagrosa
Skrevet

Jeg har funnet ut at jeg bruker mye melkeprodukter i den daglige kosten; havregrøt kokt med melk eller frokostblanding med melk til frokost, yogurt eller brød/knekkebrød med en eller slags ost til lunsj, kvelds og evt mellommål, gjerne en melkebasert saus til middag, eller risgrøt med masse melk, gjerne masse ost på om det er ovnsrett, spiser ofte sjokolade.

Jeg er ofte løs i magen, det er faktisk unntaket at jeg er normal fast i magen. Jeg tror kanskje det er pga alle melkeproduktene jeg får i meg i løpet av en dag. Skjønt jeg merker at de dagene jeg husker å ta et glass Biola om morgenen er jeg fastere i magen enn de andre dagene og jeg får ikke så lett knip, men Biola er jo også et melkeprodukt så det kan jo være noe annet jeg reagerer på som jeg ikke har tenkt på.

For å finne ut om jeg bør ligge unna melkeprodukter i større eller mindre grad, kunne jeg tenkt meg å prøve å utelukke det helt noen dager. Men hva i all verden skal jeg spise da? Alt jeg kommer på her jeg sitter, inneholder melk!

Videoannonse
Annonse
Gjest Gjest_trine_*
Skrevet
Jeg har funnet ut at jeg bruker mye melkeprodukter i den daglige kosten; havregrøt kokt med melk eller frokostblanding med melk til frokost, yogurt eller brød/knekkebrød med en eller slags ost til lunsj, kvelds og evt mellommål, gjerne en melkebasert saus til middag, eller risgrøt med masse melk, gjerne masse ost på om det er ovnsrett, spiser ofte sjokolade.

Jeg er ofte løs i magen, det er faktisk unntaket at jeg er normal fast i magen. Jeg tror kanskje det er pga alle melkeproduktene jeg får i meg i løpet av en dag. Skjønt jeg merker at de dagene jeg husker å ta et glass Biola om morgenen er jeg fastere i magen enn de andre dagene og jeg får ikke så lett knip, men Biola er jo også et melkeprodukt så det kan jo være noe annet jeg reagerer på som jeg ikke har tenkt på.

For å finne ut om jeg bør ligge unna melkeprodukter i større eller mindre grad, kunne jeg tenkt meg å prøve å utelukke det helt noen dager. Men hva i all verden skal jeg spise da? Alt jeg kommer på her jeg sitter, inneholder melk!

Det er MASSE du kan spise uten melk. Tenk på de som har melkeallergi!

PÅ brødet kan du spise egg, kjøttpålegg, leverposten uten melk osv, osv

Du KAN lage havregrøt på vann, havremelk eller rismelk

Du MÅ ikke ha saus til middagen

Du MÅ ikke ha ost på dersom du lager en ovnsrett

osv, osv

Skrevet

Jeg tåler ikke melk, men kan spise det meste som jeg spiste før faktisk, bare jeg bruker erstatningeprodukter der jeg ellers vilel ha brukt melk.

Til forkost drikker jeg ofte havremelk fra Oatly med sjokoladesmak. Jeg synes den er veldig god nå, men jeg måtte drikke den i noen uker før jeg ble vant til smaken. Finnes også med jordbærsmak.

Når jeg lager grøt, sauser, gryteretter osv bruker jeg enten havremelk fra Oatly igjen, men da naturell varianten, eller rismelk fra Naturli´ (oransje kartong, finnes på de fleste Kiwi), den som heter Rice Dream synes jeg ikek er noe god.

NB! Til retter som kan ha et hint av søt smak (gjerne grøt) bruker jeg rismelk, mens i retter som ikek skal ha preg av noe søtt (som sauser ol.) bruker jeg havremelk eller havrefløte fra Ooatly. Havresmaken forsvinner når retten varmes.

Til baking følger jeg gjerne samme fremgangsmåte. Bruker da som oftest rismelk, da kaker skal smake søtt. :-)

På frokosblandinger ol. bruker jeg også rismele. Hvis du trenger ekstra søting anbefaler jeg lønnesirup (Camp sin er best). :-)

I kaker der det skal tilsettes fløte, fungerer Oatly havrefløte utmerket (selv om den er litt dyr og ikke så lett å få tak i over alt), eller du kan bruke Erlet fløteerstantning som fåes kjøpt i literskartong (litt upraktisk, men...).

Til kaker og desserter der du trenger krem, enten som tilbehør eller som ingrediens (fromasj, iskrem osv.) må du brukeErlet. den kan vispes, hvilket havrefløten ikke kan. Erlet trenger nok å søtes noe mer enn når man bruker havrefløte. Den er også raskere å stivpiske enn vanlig kremfløte.

Som et alternativ til saus til middagen anbefaler jeg deg å prøve Selskapsdressing fra Fader Martin. Den er veldig god (på fisk, kylling, hamburger osv), og helt uten melk.

Magen min tåler små mengder ost, så dette er noe jeg ikke har hatt behov for å erstatte, men makrell i tomat er da godt??? :-) Kalkunpålegg fra Prior, fårepølse (Gilde, økologisk) med sylteagurk og majones, peanøttsmør? Jeg vet det også finnes osteprodukter basert på tofu. Personlig klarte jeg ikke å spise den varianten jeg gikk til innkjøp av (som dessuten var svindyr), men mulig det osgå er en vanesak.

Det tar sikekrt litt tid å venne seg til nye smaker og nye måter å tilberede maten på, men det meste tror jeg skulle gå omtrent som før. :-) Gikk fint for meg. Til barna kjøper jeg Nesté Kornblanding med eple-banan. Den inneholder ikke tørrmelk og skal egentlig blandes ut med vanlig melk/morsmelk. Til denne bruker vi havremelk og blander gjerne inn litt moset banan el. Det er mest bare å prøve seg frem. Lykke til! :-D

Skrevet
Det er MASSE du kan spise uten melk. Tenk på de som har melkeallergi!

PÅ brødet kan du spise egg, kjøttpålegg, leverposten uten melk osv, osv

Du KAN lage havregrøt på vann, havremelk eller rismelk

Du MÅ ikke ha saus til middagen

Du MÅ ikke ha ost på dersom du lager en ovnsrett

osv, osv

Takker for svar! Jeg vet jeg ikke MÅ, men det er sabla godt, ikke sant? Er ikke noe glad i kjøtt så det blir mest fiskemiddager, og bare fisk, grønnsaker og poteter blir litt vel tørt, så jo, jeg MÅ ha saus ved siden av.

Jeg tenkte vel mer på hva kan jeg erstatte all melken med. Jeg regner med melkeallergikere ikke bare utelukker all melk og spiser alt tørt, men erstatter den med noe annet.

Skrevet
Jeg tåler ikke melk, men kan spise det meste som jeg spiste før faktisk, bare jeg bruker erstatningeprodukter der jeg ellers vilel ha brukt melk.

Til forkost drikker jeg ofte havremelk fra Oatly med sjokoladesmak. Jeg synes den er veldig god nå, men jeg måtte drikke den i noen uker før jeg ble vant til smaken. Finnes også med jordbærsmak.

Når jeg lager grøt, sauser, gryteretter osv bruker jeg enten havremelk fra Oatly igjen, men da naturell varianten, eller rismelk fra Naturli´ (oransje kartong, finnes på de fleste Kiwi), den som heter Rice Dream synes jeg ikek er noe god.

NB! Til retter som kan ha et hint av søt smak (gjerne grøt) bruker jeg rismelk, mens i retter som ikek skal ha preg av noe søtt (som sauser ol.) bruker jeg havremelk eller havrefløte fra Ooatly. Havresmaken forsvinner når retten varmes.

Til baking følger jeg gjerne samme fremgangsmåte. Bruker da som oftest rismelk, da kaker skal smake søtt. :-)

På frokosblandinger ol. bruker jeg også rismele. Hvis du trenger ekstra søting anbefaler jeg lønnesirup (Camp sin er best). :-)

I kaker der det skal tilsettes fløte, fungerer Oatly havrefløte utmerket (selv om den er litt dyr og ikke så lett å få tak i over alt), eller du kan bruke Erlet fløteerstantning som fåes kjøpt i literskartong (litt upraktisk, men...).

Til kaker og desserter der du trenger krem, enten som tilbehør eller som ingrediens (fromasj, iskrem osv.) må du brukeErlet. den kan vispes, hvilket havrefløten ikke kan. Erlet trenger nok å søtes noe mer enn når man bruker havrefløte. Den er også raskere å stivpiske enn vanlig kremfløte.

Som et alternativ til saus til middagen anbefaler jeg deg å prøve Selskapsdressing fra Fader Martin. Den er veldig god (på fisk, kylling, hamburger osv), og helt uten melk.

Magen min tåler små mengder ost, så dette er noe jeg ikke har hatt behov for å erstatte, men makrell i tomat er da godt??? :-) Kalkunpålegg fra Prior, fårepølse (Gilde, økologisk) med sylteagurk og majones, peanøttsmør? Jeg vet det også finnes osteprodukter basert på tofu. Personlig klarte jeg ikke å spise den varianten jeg gikk til innkjøp av (som dessuten var svindyr), men mulig det osgå er en vanesak.

Det tar sikekrt litt tid å venne seg til nye smaker og nye måter å tilberede maten på, men det meste tror jeg skulle gå omtrent som før. :-) Gikk fint for meg. Til barna kjøper jeg Nesté Kornblanding med eple-banan. Den inneholder ikke tørrmelk og skal egentlig blandes ut med vanlig melk/morsmelk. Til denne bruker vi havremelk og blander gjerne inn litt moset banan el. Det er mest bare å prøve seg frem. Lykke til! :-D

Oi, takk for et enda bedre svar :) Her fikk jeg mange bra tips :):)

Skrevet

Jeg ville tatt meg en tur til legen om jeg var deg. Testet om du kanskje reagerer på melk eller andre matvarer. Bare så du slipper å evt. kutte ut produkter du liker unødvendig samt at det hadde vel vært greit å få det dokumentert...

Skrevet
Jeg tenkte vel mer på hva kan jeg erstatte all melken med. Jeg regner med melkeallergikere ikke bare utelukker all melk og spiser alt tørt, men erstatter den med noe annet.

Jeg erstatter ikke melken med noe annet, kanskje en veldig sjelden gang fløte. Det går så bra så :)

Men som sagt i tidligere innlegg så trenger du ikke kutte ut helt. En slektning kutta ut melken i mat, og hun ble straks mye bedre venn med magen sin. Spiser fortsatt ost, men kjenner etter når det blir for mye :)

Yoghurt naturell, biola etc er forøvrig veldig bra for å balansere tarmfloraen.

Skrevet

Men du bør jo gå til legen og få en diagnose, det er jo ikke sikkert det er melk som er problemet for deg, og da er det masse unødvendig styr å kutte ut melk bare for å prøve selv..

Skrevet
Jeg ville tatt meg en tur til legen om jeg var deg. Testet om du kanskje reagerer på melk eller andre matvarer. Bare så du slipper å evt. kutte ut produkter du liker unødvendig samt at det hadde vel vært greit å få det dokumentert...

Blodprøver er så utrolig upålitelige når det gjelder allergier. Jeg er visst ikke allergisk mot noe som helst i følge blodprøver, men får allergiske symptomer mot så mangt.

Legene sier (ihvertfall de jeg har pratet med), reagerer du negativt på noe i kosten, så kutt det ut selv om prøvene viser at du skal tåle matvaren. Blir du bra av å kutte det ut, så har du en intoleranse.

Skrevet
Blodprøver er så utrolig upålitelige når det gjelder allergier. Jeg er visst ikke allergisk mot noe som helst i følge blodprøver, men får allergiske symptomer mot så mangt.

Legene sier (ihvertfall de jeg har pratet med), reagerer du negativt på noe i kosten, så kutt det ut selv om prøvene viser at du skal tåle matvaren. Blir du bra av å kutte det ut, så har du en intoleranse.

Med en bloodprøve får du uansett en pekepinn på om en er intolerant ovenfor matvarer eller ikke. Det er nå en enklere måte å få svar på enn å teste ut selv. Man må nå stole på at legene kan jobben sin..

Skrevet
Med en bloodprøve får du uansett en pekepinn på om en er intolerant ovenfor matvarer eller ikke. Det er nå en enklere måte å få svar på enn å teste ut selv. Man må nå stole på at legene kan jobben sin..

Det at prøver ikke alltid er pålitelige har lite med å gjøre om legen er kompetent eller ikke. Ja lurt å ta tester, men hvis en test viser at du tåler melk (laktosen og proteinet) og du likevel føler ubehag når du spiser det, så er du intolerant.

Skrevet
Det at prøver ikke alltid er pålitelige har lite med å gjøre om legen er kompetent eller ikke. Ja lurt å ta tester, men hvis en test viser at du tåler melk (laktosen og proteinet) og du likevel føler ubehag når du spiser det, så er du intolerant.

Enig at en i en periode kan redusere inntaket om en tror en vet grunnen til ubehaget, men en blodprøve i tillegg kan gi mer svar. At en prøver seg litt frem mens en venter på resultatet er fornuftig det..

Skrevet
Jeg ville tatt meg en tur til legen om jeg var deg. Testet om du kanskje reagerer på melk eller andre matvarer. Bare så du slipper å evt. kutte ut produkter du liker unødvendig samt at det hadde vel vært greit å få det dokumentert...

Jeg tåler åpenbart IKKE melk, men ingen tester gir utslag for min del. Det er altså snakk om intoleranse (som ikke alltid gir utslag på lab.tester), ikke allergi (som når kroppen danner antistoffer mot bestanddeler i maten). Derfor kan det faktisk være sånn at man ikke tåler melk selv om man ikke er allergisk mot melk. :-)

Skrevet
Jeg erstatter ikke melken med noe annet, kanskje en veldig sjelden gang fløte. Det går så bra så :)

Men som sagt i tidligere innlegg så trenger du ikke kutte ut helt. En slektning kutta ut melken i mat, og hun ble straks mye bedre venn med magen sin. Spiser fortsatt ost, men kjenner etter når det blir for mye :)

Yoghurt naturell, biola etc er forøvrig veldig bra for å balansere tarmfloraen.

Jeg ville absolutt IKKE erstattet melk med fløte!! Det er bare enda verre! :-(

Jeg kan heller ikek spise verken yoghurt eller biola, men moderate mengder ost går bra. Muligens fordi vanlig hvitost inneholder så godt som ikke noe laktose i det hele tatt? :-)

Skrevet
Det at prøver ikke alltid er pålitelige har lite med å gjøre om legen er kompetent eller ikke. Ja lurt å ta tester, men hvis en test viser at du tåler melk (laktosen og proteinet) og du likevel føler ubehag når du spiser det, så er du intolerant.

Agree!! :-)

Skrevet
Jeg ville absolutt IKKE erstattet melk med fløte!! Det er bare enda verre! :-(

Jeg kan heller ikek spise verken yoghurt eller biola, men moderate mengder ost går bra. Muligens fordi vanlig hvitost inneholder så godt som ikke noe laktose i det hele tatt? :-)

Nei, for meg er ikke det værre i det hele tatt. Mange som ikke tåler melk tåler litt fløte :)

Skrevet
Nei, for meg er ikke det værre i det hele tatt. Mange som ikke tåler melk tåler litt fløte :)

Vet du noe om hvorfor det er sånn? For meg høres det fullstendig ufornuftig ut...hehe... Magen min slår fullstendig krøll på seg av selv den minste fløteskvett.

Skrevet
Vet du noe om hvorfor det er sånn? For meg høres det fullstendig ufornuftig ut...hehe... Magen min slår fullstendig krøll på seg av selv den minste fløteskvett.

Vet du, jeg aner ikke, for i teorien bør man ikke tåle fløte hvis man ikke tåler melk, og omvendt. Jeg tåler dog bare små mengder av det, men av en eller annen grunn funker det bedre med fløte enn melk i maten for min del. Ei venninne har det på samme måte, legen hennes forklarte hvorfor det var sånn, men jeg husker ikke hva han hadde sagt.

Viktigste er å høre på kroppen, den sitter helst med fasiten :)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...