FoxyFish Skrevet 13. desember 2008 #1 Skrevet 13. desember 2008 Etter mange navnedebatter her inne, men også på BIM og DIB, har jeg lagt merke til en gjenganger som for meg er ganske uforståelig. Det er dette med det enkelte kaller sterke navn. Hva er det som liksom gjør et navn så sterkt? Og i motsatt tilfelle - hva i alle dager er et svakt navn? I de tilfellene jeg har kommet over, har eksempler på sterke navn vært navn som er nokså uvanlige, litt kronglete og gjerne bestående av flere navn. Njård Sigismund og Ferdinand Olai for å nevne noen. Kan noen på en god måte forklare meg hva dette med sterke navn egentlig innebærer for dere? Hvilke assosiasjoner gjør dere dere opp når dere tenker på "sterke navn"?
Gjest Gjest Skrevet 13. desember 2008 #2 Skrevet 13. desember 2008 Jeg tenker litt en person man kan se for seg gjøre noe stort. en helt vanlig "ole" blir neppe en oppfinner liksom... Men det varierer vel hva man ser på som "stort" å gjøre, og hvem man kjenner som har gjort noe sånt. Men jeg er enig i at sjeldne navn, som skiller seg bittelitt ut, er lettere å huske og dermed også lettere for at man legger merke til personen.
FoxyFish Skrevet 13. desember 2008 Forfatter #3 Skrevet 13. desember 2008 Men jeg er enig i at sjeldne navn, som skiller seg bittelitt ut, er lettere å huske og dermed også lettere for at man legger merke til personen. Tror du ikke et navn som er i overkant sjeldent og spesielt også kan være til stor belastning for vedkommende? Om en gutt for eksempel heter Jorik Sokrates, er vel sjansen stor for at navnet vil bli en påkjenning om ikke gutten viser seg å bli ytterst populær. Jeg tenker at risikoen er ganske stor for at navnet gjør tilværelsen vanskelig, og da spesielt i barne- og ungdomsårene. Jeg husker for eksempel enkelte jeg gikk på barneskole med som ble mobbet for sine uvanlige navn. "Den kuleste jenta" hadde også et ganske spesielt og uvanlig navn, men dette var da ikke et tema grunnet hennes status.
Mamma1 Skrevet 13. desember 2008 #4 Skrevet 13. desember 2008 Sterke navn trodde jeg var trauste, gamle, norske navn. Sigurd, Håkon, Ragnhild osv.
FoxyFish Skrevet 13. desember 2008 Forfatter #5 Skrevet 13. desember 2008 Sterke navn trodde jeg var trauste, gamle, norske navn. Sigurd, Håkon, Ragnhild osv. Ja, har tenkt det selv, men jeg har så mange ganger nå kommet over navn som det virker som om mor har funnet opp helt selv - for så å bemerke at dette er "så sterke og flotte navn". Snodig det der!
Gjest Elastica Skrevet 13. desember 2008 #6 Skrevet 13. desember 2008 Jeg tenker at betydningen av navnet også kan reflektere navnets styrke.
FoxyFish Skrevet 13. desember 2008 Forfatter #7 Skrevet 13. desember 2008 Jeg tenker at betydningen av navnet også kan reflektere navnets styrke. Hvilken betydning tenker du på da?
FoxyFish Skrevet 13. desember 2008 Forfatter #8 Skrevet 13. desember 2008 Vi har jo for eksempel Peter som betyr "klippe". Likevel ville nok ikke mange karakterisere Peter som et fryktelig sterkt navn tror jeg.
Gjest Elastica Skrevet 13. desember 2008 #9 Skrevet 13. desember 2008 @FoxyFish: For eksempel betydningen av "victory" vs. navnet Viktor. Tor er et sterkt navn (i mine øyne, da ) når man tenker på opprinnelsen av navnet som er den norrøne guden Tor. (I motsatt fall tenker jeg at Balder er et mindre sterkt navn.) Kongenavn synes jeg også ofte reflekterer styrke. Eksempler kan være Richard, Harald (som også betyr hersker, hvis jeg ikke tar helt feil), Karl og Håkon. Isak synes jeg også er et sterkt navn, og det har nok en del med å gjøre at Markens grøde gjorde et dypt inntrykk på meg da jeg var søtten år. I tillegg til bibelhistorien, selvsagt. I tillegg tenker jeg at bruk av bestemte bokstaver i navnet uttrykker styrke. Dette er selvsagt bare subjektiv synsing på grensen til nonsens, men det er like fullt tanker jeg gjorde meg da vi skulle finne navn til våre tre gutter. (Som forøvrig har "sterke" navn alle sammen. ) Jeg synes r er eksempel på en slik bokstav. Jeg har hvertfall registrert at de fleste guttenavn jeg liker inneholder bokstaven r.
Gjest imli Skrevet 13. desember 2008 #10 Skrevet 13. desember 2008 Jeg tenker på norske/norrøne navn når jeg tenker "sterke navn". Ofte kan det jo være betydningen som gjør navnet sterkt (evnt svakt) også. "Svake navn" er vel kanskje ikke noe begrep på samme måte, men veldig "dillete" eller jålete navn, synes jeg er svake navn...
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå