Gå til innhold

Eplesyltetøy og andre epleretter


Ninen

Anbefalte innlegg

Jeg har en god del epler, og jeg har tenkt å lage eplesyltetøy av en god del av dem. Er det noen som har en god oppskrift?

Jeg tar også gjerne i mot gode epleoppskrifter på andre ting, som for eksempel kaker. Jeg prøver gjerne noe nytt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg lager eplesyltetøy på denne måten:

Skreller eplene og skjærer av fruktkjøttet i klumpete biter rundt kjernehuset, det går kjappere enn å dele eplet og så fjerne kjernehuset. Fyller en kjele med eplebiter på den måte, det gjør ikkenoe at det er noen store og noen små. har lå litt vann i bunnen av kjelen, bare så eplene ikke skal sette seg fast innen de safter seg. Lar det koke opp på middels varme og vender litt på det av og til. Lar stå å putre svakt til eplene er møre, har falt sammen og blitt til syltetøy med biter. Smaker til med sukker, er ikke alltid det trengs så mye, så syns det er greit å gjøre dette mot slutten. Lar det stå litt så sukkeret løser seg opp.

Nå kan du enten mose med f.ekst stavmikser om du vil ha eplemos, eller ha direkte over på glass/bokser.

Jeg bruker godt rengjorte gamle glass til syltetøy, som jeg lar stå på rist på 120 grader i ovnen så de blir sterile. Har varmt syltetøy på varme glass og setter på sterilisterte lokk, det er viktig å fylle glassene helt fulle. Så setter jeg dem opp ned til avkjøling.

Evt kan du bruke plastbokser og putte i fryseren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte å legge med favorittepleoppskriften min da. Den er laget av mamma, som vant en oppskriftskonkurranse med den en gang når jeg var liten :)

Ferdig butterdeig fra frysedisken.

Nøkkelost

Syrlig eplesyltetøy

Egg til pensling

Melisdryss

Kjevle ut butterdeigplatene til kvadrater på dobbel størrelse. Legg seks klatter med eplesyltetøy på kvadratet, og 1 sammebrettet skive nøkkelost på hver epleklatt. Pensle med egg i kantene og mellom eple/ostefyllet. Legg et annet kvadrat oppå og press sammen så den fester seg i egget. Del opp i seks rektangulære kaker og legg på stekebrett. Pensle med egg på toppen. Stek ved 200 grader til de har hevet seg og er gyldne. La de avkjøle på rist og dryss godt med melis på toppen ved hjelp av en tesil. Aller best servert lune og bør absolutt spises samme dag.

Kombinasjonen sprø butterdeig, saftig syrlig syltetøy, litt salt og krydret ost og den søte melisen på toppen er bare fantastisk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal man bare lage eplemos, så synes jeg sukker er helt unødvendig. Det kan man eventuelt tilsette senere om man vil. Jeg fryser det jeg lager. Lager man syltetøy trenger man muligens sukker for konserveringens skyld.

Nå skal jeg faktisk ut i kjøkkenet og koke opp årets ladning eplemos.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for gode tips! Da blir det eplesyltetøy i kveld :)

Og den oppskriften din, så spennende ut, Kvist. Jeg hadde aldri tenkt på at nøkkelost og epler kan kombineres. Det skal absolutt prøves!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...