Gjest Gjest Skrevet 22. mars 2008 #1 Skrevet 22. mars 2008 Jeg har lært mye om matlaging de siste årene, og blir ofte overrasket over hvor enkelt det er - mange prosesser er såpass basic at om man har klart det én gang, får man stort sett til en rekke variasjoner over temaet seinere. Og om man forbereder alle ingrediensene før man setter igang går timingen stort sett bra. Men jeg skal innrømme at det går mye i gryter (one pot meals), supper, wok og ovnsstekt mat (langpanner, former og tildels pai, sjelden gratenger) - at jeg fortsatt synes hjemmelagd bernaise og hollandaise hører med i kategorien litt vanskelig, og ikke alltid klarer å steke kjøtt så det blir perfekt. Svi maten eller få helt feil konsistens er det imidlertid svært sjelden jeg gjør. Baking ser jeg også på som utfordrende, ikke enkle kaker som standard eplekake, muffins o.l, men straks det kommer til flerlagskaker med krem skygger jeg banen. Nå skal det sies at vi bare er én kakeelsker i huset, så slike prosjekter ville vel bare endt med at jeg følte meg som den lille bakeren som spiste seg i hjel. Puddingdesserter o.l har jeg heller aldri prøvd meg på... Hva mener andre?
Gjest Eurydike Skrevet 22. mars 2008 #2 Skrevet 22. mars 2008 Selv om jeg er over gjennomsnittet interessert i mat og matlaging, tenker jeg ikke at maten jeg lager er avansert eller vanskelig, og det å lage noe innfløkt og sofistikert er slett ikke noe mål i seg selv for meg. Men jeg liker å lære nye råvarer å kjenne, og å tilegne meg nye nyttige teknikker. Når det gjelder teknikker kan jeg feks lage majones og sufflé, og det er mye enklere enn man tror. Jeg lager også feks ostekake med glasert topping av bær og frukt som ser ganske imponerende ut, men som er nesten skuffende enkel å få til. Fiskekaker er også så enkle å lage at jeg nesten ikke forstår hvorfor noen kjøper dem. Jeg slet lenge med paideig, husker jeg, helt til jeg fant ut at oppskriften jeg brukte var ganske dårlig, og skapte hele problemet. Det jeg imidlertid synes er vanskeligst, er timing og koordinering. Å steke kjøtt og fisk perfekt, og ikke minst å ha alt ferdig, passe varmebehandlet og samtidig varmt når man feks lager stek eller filet av et eller annet slag, saus, potetrett og 2-3 ulike grønnsakstilbehør - det er ikke enkelt . Særlig er dette krevende hvis man har mange til middag (sikkert lettere på restaurantkjøkken med flere stekeovner og kokeplater). Det er nok blant annet her proffene skiller seg fra amatørene (selv om jeg jammen har spist mye overstekt fisk og kjøtt på restaurant også. Engang fikk jeg til og med servert et nesten helt rått kyllingbryst ). Ellers er mitt personlige matlagingskompleks gjærbakst, men det sitter mest i hodet, tror jeg, og skyldes også manglende praksis. Gjærbakst er i tillegg noe jeg har inntrykk av at "alle" kan alt om, selv de som ellers er fullstendig uinteresserte i matlaging. Men jeg jobber med saken - jeg bakte feks brød senest i går som jeg ble godt fornøyd med.
Kara W Skrevet 22. mars 2008 #3 Skrevet 22. mars 2008 Jeg kommer fra et hjem der det ble brukt mye halv-ferdig mat. Da jeg flyttet hjemmenifra bestemte jeg meg for å lære meg å lage mat fra grunnen av. jeg ble utrolig overrasket over enkelt mye av det var. Sauser var nok den tingen som overrasket mest. Jeg tror nesten ikke jeg har kjøpt en posesaus på over 5 år. Kjøttboller slenger jeg også raskt sammen i en fei. Bernaise og hollandaise er vel de to tingene som er annsett som vanskelig å få til skikkelig. Siden mannen min ikke liker dem får jeg heller ikke øvd. Personlig synes jeg stek er vanskelig å få til, men det er nok mest fordi jeg har veldig liten erfaring med det. Gjærbakst er også vanskelig, siden jeg ikke klarer å kjenne når det flytende er riktig temperatur. Hvis jeg bare får hjelp til det (eller bruker termometer), så går det også bra. Det som jeg nok sliter aller mest med på kjøkkenet er å være impulsiv og tørre å eksperimentere. Jeg klarer ikke å lage mat uten en oppskrift, og jeg er veldig dårlig til å tenke på nye kombinasjoner av tilbehør.
Brunhilde Skrevet 22. mars 2008 #4 Skrevet 22. mars 2008 Jeg tror ikke det noen spesiell mat jeg sysn er vanskelig å lage, men som Eurydike kan jeg streve litt med å få alt ferdig til rett tid, spesielt hvis jeg lager mat med poteter. Syns det er vanskelig å beregne hvor lenge potene skal koke.
Gjest Gjest Skrevet 22. mars 2008 #5 Skrevet 22. mars 2008 Takk for svar Jeg synes også timing kan være vanskelig når det er fullt av gryter på komfyren samtidig, så retter som krever mange forskjellige ting klare til samme tid er en utfordring. Men det har pleid å fungere bra, mange sauser kan jo godt koke litt ekstra lenge, og f eks poteter holder seg varme en stund etter at de er ferdige. Men om dette kombineres med en saus som krever oppfølging (bernaise o.l) og kanskje litt "følsomt" kjøtt... da er risikoen absolutt til stede for at noe går galt, og slik mat er det sjelden vi lager til hverdags (om vi samarbeider går forresten timingen lettere). Gjærbakst synes jeg går greit, men jeg baker mest ganske enkle rundstykker og brød med endel hvetemel i. Jeg har mer problemer (eller sperrer) med kaker med bakepulver, natron etc :fnis: Har også lyst til å bake med surdeig, men kjøkkenet vårt holder seg nok ikke varmt nok til at jeg får lagd en starter... Jeg synes også at mye er overraskende enkelt - f eks sylting og bærgeleer tok ikke så lang tid og har alltid blitt vellykket. Julekakene også; det går fort og er vanskelig å mislykkes med. Med endel ting har jeg blitt flink til å improvisere, men pleier å bruke en grunnoppskrift og heller skifte ut noen mengder og ingredienser.
lillemy8808 Skrevet 22. mars 2008 #6 Skrevet 22. mars 2008 Jeg tror også at flere mener at mat er "åh så vanskelig å lage", fordi de aldri har prøvd. Timingen sliter jeg ikke så mye med, lager stort sett mat til meg selv (iblant til meg og sambo, men da er vi fortsatt "bare" 2). Iblant blir det litt stress pga komfyren vår er gammel og ustabil, og det å koke vann kan ta alt fra 10-20 minutt... kommer an på humøret. Så å ta tiden på ting er nytteløst. Baking av muffins gjøres på den enkle måten: Åpne, stikke i gaffel, er den tørr, ferdig. Iblant kjøper jeg gryterettposer, men irriterer meg stadig over "kok i x antall minutter"-instrukser. Javel. Hvordan skal dette SE UT? Konsistensen når det er ferdig? Det er det jeg må gå etter. Ikke antall minutter. Men så er vel slike ustabile komfyrer i fåtall idag . Uansett så er det jo ikke 2 like komfyr-merker, så ting kan varierer veldig også på nye komfyrer. Jeg synes ikke matlaging er vanskelig, så lenge jeg får klare instrukser på HVA, HVORDAN og helst HVORFOR. Hva jeg må ha f eks kaka for at den skal bli bra. Og hvorfor jeg skal piske hardt, om noe skal ha luft i seg. Da er det lettere å henge med "Kaka faller sammen om den ikke er luftig nok. Da må jeg piske masse!" og ikke bare piske til ting er blandet godt, fordi det ikke står noe mer spesifikt. Og når det gjelder å finne på nye ting, vel noen av oss er bare kreative og liker å teste ut nye ting! Stadig noe nytt på gang hos meg.. Pga hveteallergi må jeg også finne alternativer til en del ting, så jeg tok likegreit harde mais-taco-skjell og la pølse i. Så hadde jeg også pølsebrød!
Amity Skrevet 22. mars 2008 #7 Skrevet 22. mars 2008 Jeg er glad i å lage mat, og ser helt klart utfordringen med timing når man skal lage et større måltid med mange ulike tilbehør/ingredienser. Men, det jeg har til gode å få til er en skikkelig deilig, indisk curry med kjøtt som er så mørt at det nesten ikke trenger tygges, og med saus som er akkurat så sterk/kremet/søt/krydret, (for ikke snakke nok mengde), som jeg får på en god indisk restaurant. Ellers er det ting jeg ikke er like glad i å lage, og derfor gjerne synes er litt vanskeligere også. Henger meg på de som nevnte gjærbakst her.
Gjest Eurydike Skrevet 22. mars 2008 #8 Skrevet 22. mars 2008 Men, det jeg har til gode å få til er en skikkelig deilig, indisk curry med kjøtt som er så mørt at det nesten ikke trenger tygges, og med saus som er akkurat så sterk/kremet/søt/krydret, (for ikke snakke nok mengde), som jeg får på en god indisk restaurant. Litt OT, men når det gjelder curry, kan dette nettstedet anbefales.
Gjest Gasse Skrevet 22. mars 2008 #9 Skrevet 22. mars 2008 Croissanter! :gråte: Akkurat slik som de jeg spiste fra bakeren i 1. etg. i tre år. Det er så å si det eneste jeg kunne tenke meg å bake, men jeg har ikke vært i nærheten av å lykkes.
Gjest ts Skrevet 22. mars 2008 #10 Skrevet 22. mars 2008 Litt OT, men når det gjelder curry, kan dette nettstedet anbefales. Og Madhur Jaffreys kokebøker som jeg har fått anbefalt av dere her inne Jeg har bare Indian Cooking, og har kun prøvd enkelte oppskrifter - men er veldig fornøyd både med smaken (den virker relativt autentisk, og oppskriftene er varierte/fra ulike deler av India) og graden av overkommelighet (tilgjengelige ingredienser ikke minst). Ellers er erfaringen min at man noen ganger må ta koketid og sånt med en klype salt - selv i nokså anerkjente (men kanskje gamle) kokebøker kan det stå at asparges skal koke nærmere en time Jeg kom på at jeg aldri har laget thailandsk mat - vi har liksom ikke daglig tilgang på sitrongress og sånt... Men jeg skal sette meg litt inn i det og prøve, jeg liker veldig godt thailandsk og vietnamesisk mat. Japansk er det også dårlig med her i huset selv om vi liker å spise det på restaurant. Og frityrsteking kvir jeg meg for, stort sett til fordel for helsa, men jeg har lyst til å lage pakora, blant annet. Kanskje det går an å gjøre det på en annen måte enn å varme masse olje?
Amity Skrevet 22. mars 2008 #11 Skrevet 22. mars 2008 Litt OT, men når det gjelder curry, kan dette nettstedet anbefales. Takk for tips, den skal jeg se nærmere på!
Gjest Gjest Skrevet 23. mars 2008 #12 Skrevet 23. mars 2008 Gjærbakst synes jeg går greit, men jeg baker mest ganske enkle rundstykker og brød med endel hvetemel i. Jeg har mer problemer (eller sperrer) med kaker med bakepulver, natron etc :fnis: Har også lyst til å bake med surdeig, men kjøkkenet vårt holder seg nok ikke varmt nok til at jeg får lagd en starter... OT, men må surdeigen-starteren stå på kjøkkenet? Er for tiden i gang med mitt første surdeigssforsøk, og har bollen med starteren stående ved en panelovn på stua, på samme sted som jeg alltid hever deigene mine. Ser ikke så lekkert ut, men er der deigen hever best og den skal jo ikke stå der så lenge. Så hvis du har et annet varmt sted i huset ditt, så kan du kanskje la deigen stå der? Men er som sagt mitt første forsøk på surdeig, så vet jo enda ikke om det blir vellykket...
Gjest ts Skrevet 23. mars 2008 #13 Skrevet 23. mars 2008 OT, men må surdeigen-starteren stå på kjøkkenet? Er for tiden i gang med mitt første surdeigssforsøk, og har bollen med starteren stående ved en panelovn på stua, på samme sted som jeg alltid hever deigene mine. Ser ikke så lekkert ut, men er der deigen hever best og den skal jo ikke stå der så lenge. Så hvis du har et annet varmt sted i huset ditt, så kan du kanskje la deigen stå der? Men er som sagt mitt første forsøk på surdeig, så vet jo enda ikke om det blir vellykket... Nei, den kan vel stå hvor som helst, men det eneste rommet i huset vårt som trolig er varmt nok er badet, og jeg synes ikke det frister å sette igang en gjærkultur der Selv om man dekker til bollen... Kom gjerne med oppdatering om deigen din
Gjest Fjellsippa Skrevet 23. mars 2008 #14 Skrevet 23. mars 2008 Ingen mat er vanskelig å lage. Det handler bare om å våge å feile. Les kokebøker og da deg inspirere. Så får du til det meste. Jeg kan være enig med Eurydike i at det å beregne tiden slik at alt blir ferdig samtidig kan være litt vanskelig. Eller i det minste å få maten ferdig på det tidspunktet man har tenkt. Det har hendt at gjestene har kommet, og har måttet vente både en og to timer på maten. Men det er jo bedre at gjestene venter på maten enn at maten må vente på gjestene.
Gjest Gjest Skrevet 23. mars 2008 #15 Skrevet 23. mars 2008 Jeg slet lenge med paideig, husker jeg, helt til jeg fant ut at oppskriften jeg brukte var ganske dårlig, og skapte hele problemet. Deler du en greiere oppskrift med andre slitere? Jeg ender gjerne med å spise fyllet og la paiskallet, klumpete av å ha blitt lappet og trykket ut med fingrene etter forsøk på kjevling og flytting av elendigheten, ligge igjen på tallerknen...
Gjest Eurydike Skrevet 23. mars 2008 #16 Skrevet 23. mars 2008 (endret) Deler du en greiere oppskrift med andre slitere? Jeg ender gjerne med å spise fyllet og la paiskallet, klumpete av å ha blitt lappet og trykket ut med fingrene etter forsøk på kjevling og flytting av elendigheten, ligge igjen på tallerknen... Selvsagt - snill som jeg er. 3 dl hvetemel (jeg bruker gjerne 2 dl + 1 dl sammalt spelt) 75 g smør 75 g kesam 1-2 ss vann Kjør mel og smør sammen i foodprocessor, tilsett kesam og vann og kjør maskinen videre til deigen blir til en ball. La hvile i kjøleskap 30 min, kjevle ut deigen og kle en paiform med den, forstek ved 200 i 10-15 min. PS: Husk å prikke deigen med en gaffel før steking så den ikke sufflerer. Og selvsagt smøre og mele paiformen (jeg har non-stick-belegg i min, så den trenger ikke smøres, derfor glemmer jeg den biten). Endret 23. mars 2008 av Eurydike
hjertesukka Skrevet 23. mars 2008 #17 Skrevet 23. mars 2008 Jeg prøvde meg på innbakt helstekt indrefilet en gang. Og det syns jeg var vanskelig, fordi væsken innenfra gjorde at paideigen utenpå ikke ble så sprø som den skulle, hvertfall ikke under. Den ble litt slik gjennombløt og ikke god i konsistensen. Glad at jeg ikke skulle ha gjester den gangen. Og så syns jeg at kaker med flere lag er vanskelig. Men vanlige ting som ostekaker, tiramisu og gjærbakst går greitt.
Tante Dora Skrevet 23. mars 2008 #18 Skrevet 23. mars 2008 Jeg klarer ikke lage ris. Uansett hvordan jeg gjør det, blir den alltid svidd i bunnen. :| Men jeg har en stekeovn fra Helv**e, så ting som skal stekes/gratineres o.l vil bli svidd på toppen og kaldt i midten. Frustrerende.
Gjest *Mim* Skrevet 23. mars 2008 #19 Skrevet 23. mars 2008 Jeg klarer ikke lage ris. Uansett hvordan jeg gjør det, blir den alltid svidd i bunnen. :| Men jeg har en stekeovn fra Helv**e, så ting som skal stekes/gratineres o.l vil bli svidd på toppen og kaldt i midten. Frustrerende. Kok opp og sett den straks på den laveste varmen. Det er for høy temperatur som gjør at den svis. Jeg finner stor tilfredstillelse i at mat jeg før synes var vanskelig å lage, nå går mye lettere. Det hjelper å øve, og å ha en god kokebok eller to. Særlig liker jeg å utfordre meg selv på bakefronten. Jeg har prøvd majones en gang - og mislyktes. Gruer meg også for å lage bearnaise- og hollandaisesaus, som flere andre.
pøbelsara Skrevet 24. mars 2008 #20 Skrevet 24. mars 2008 Jeg er også glad i lage mat, og etterhvert som jeg har fått trening, heller jeg mot å synes at det ikke er vanskelig å lage mat. Men baking! Uff. Her i huset lever vi en nesten kakeløs tilværelse, fordi jeg har bakevegring. Jeg lager det meste av mat fra grunnen, og liker veldig godt å koke kraft, lage langkokte kjøttgryter fra bunnen, min egen, langkokte tomatsaus, som brukes til både pizzafyll og til pasta, og ikke minst lager jeg en kjempegod fisk/skalldyrsuppe. Jeg får til både majones, bernaise, hollandaise, etc. I alle fall når jeg får holde på uforstyrret på kjøkkenet. Jeg synes også at det vanskeligste er å koordinere slik at ting blir ferdig samtidig. Derfor er det alltid noen kritiske minutter på kjøkkenet like før alt er ferdig! Etterhvert som jeg har fått mer rutine, arbeider jeg mye fortere, og jeg har lært meg til å rydde mye mer underveis. NÅr jeg har vært ute og reist, har jeg benyttet meg av sjansen til å gå på matlagingskurs. Jeg har tilbragt noen uforglemmelige timer både på New Orleans school of cooking og Time for Lime på Koh Lanta, Thailand. Kjempegøy og veldig inspirerende! (I dag skal jeg lage risotto med tørket skogssopp - også skal jeg ha skiver av røkt lammelår o kanskje en gulrotpure til?)
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå