Gjest Gasse Skrevet 4. januar 2008 #301 Del Skrevet 4. januar 2008 300 innlegg... Tenk hvilke livsvarige traumer 13-åringen vil få hvis han ser hva hans enkle spørsmål har satt i gang. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
LilleBille Skrevet 4. januar 2008 #302 Del Skrevet 4. januar 2008 Jeg skulle gjerne visst hva de fikk servert. - og jeg kan faktisk ikke forstå at når et barn spør etter ketsjup så er store mangler med oppdragelsen osv. Er det alderen som gjør det? Er det lov for yngre barn å be om ketsjup? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 4. januar 2008 #303 Del Skrevet 4. januar 2008 300 innlegg... Tenk hvilke livsvarige traumer 13-åringen vil få hvis han ser hva hans enkle spørsmål har satt i gang. Stakkars tenåringsgutt, om han bare hadde visst at hans uskyldige spørsmål rystet hele kjendis-Norge, Bourdieu og resten av A-gjengen! 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
mysan Skrevet 4. januar 2008 #304 Del Skrevet 4. januar 2008 Det er nå vel uansett ikke guttens skyld at ikke foreldrene hans har lært ham enkel etikette. Jeg er forresten ikke brått sikker på at mine ville visst akkurat det der i den alderen heller. Jeg har tatt meg selv flere ganger i å ha "glemt" enkle steg i oppdragelsen fordi jeg selv har sett det som en selvfølge... Jaja... vertinnen var vel i grunnen den som burde fått seg en på truten i dette tilfellet, og så lærte guttens mor til en annen gang at enkelte ting må barna lære - det er ikke medfødt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 4. januar 2008 #305 Del Skrevet 4. januar 2008 Hvis en av mine 10 middagsgjester hadde spurt etter ketchup og de andre hadde nytt maten uten så hadde jeg ikke sett det som et problem overhodet. Og tenåringer/barn vil gjerne ha ketchup til alt og dette endrer seg med tiden og det orker jeg ikke bruke energien min til å irritere meg over, jeg koser meg heller over at noen vil være middagsgjest hos meg. kan man ikke gjøre det mere dannet da`? serer rødgriset i en LITEN lekker skål med en LITEN skje i? Hvorfor må man sette den j....styge fæle flaska på bordet og ødelegge? tenk deg et flott pyntet bord, så kommer den f...flaska. Det er da jeg har lyst til å pælme både gjester og rødsaus ut. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tusenfryd Skrevet 4. januar 2008 #306 Del Skrevet 4. januar 2008 Mange 13-åringer drikker og har sex (dessverre!) og da trenger de kanskje ikke mamma til å forsvare seg ute blant folk heller...?! Når vi nå alle som en har generalisert en trettenåring... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ¤J¤ Skrevet 4. januar 2008 #307 Del Skrevet 4. januar 2008 Tydeligvis et tema som fenger, dette. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest en eller annen gjest Skrevet 4. januar 2008 #308 Del Skrevet 4. januar 2008 Jeg synes ikke det er frekt å spørre om ketchup. Men jeg hadde synes at de vitner om manglende bordskikk eller bordmanerer eller hva man vil kalle det. En 13-åring er ikke barn når det kommer til slike type manerer. Hadde vært råflau om det var mitt barn. Men å eksplodere fordi noen spør om det, er overreaksjon til de grader. Men så tenker jeg jo: Dere er i familie, så da er det jo ikke uvanlig å si et ord eller to til barna om de ikke oppfører seg som man skal. Og så tør jeg spørre: Eksploderte denne damen, eller ble mor veldig fornærmet fordi barnet fikk tilsnakk om at det er uhfølig å spørre om slikt? Når man er hjemme og lager maten selv så kan man gjøre det man vil med maten. Når man er på besøk (og det inkluderer besteforeldre) så spiser man det som blir servert! Jeg vil si at salt og pepper er vanlig tilbehør til mat, for dette er noe som blir tilsatt i så og si all mat. Alt annet tilbehør er uvanlig. Brød er vanligere tilbehør enn ketchup, og hadde noen funnet på å spurt om det hvis ikke vertskapet serverte det sammen med middagen? Man kan altså til en viss grad forvente at folk setter frem salt og pepper, men ikke annet tilbehør. Men det hadde aldri, aldri falt meg inn å spørre om salt og pepper om det ikke stod på bordet. PS. Folk som tilsetter maten salt/krydder/ketchup/hva-som-helst før de smaker på maten gjør det av uvane, og har overhodet ingenting med smaksopplevelsen av mat å gjøre. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Scorpina Skrevet 5. januar 2008 #309 Del Skrevet 5. januar 2008 Tråden ryddet. Scorpina -mod- Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 5. januar 2008 #310 Del Skrevet 5. januar 2008 Jeg synes det er frekt med ketchup. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Benedikte Skrevet 5. januar 2008 #311 Del Skrevet 5. januar 2008 Som flere påpeker: de ingridiensene som er ment å være i retten, er som regel inkludert fra før, eller står fremme på bordet. Jeg syns en trettenåring er moden nok til å forstå at man ikke etterspør ketchup når vertinnen serverer en finere middag. Mange fine spisesteder unnlater å tilby kundene ketchup, hvorfor gjør de det, tror dere? Hadde dette vært min gjest, hadde jeg smilt søtt og forklart vennlig at vi ikke bruker maten på bordet og oppfordret ham til å smake. Jeg syns foreldrene burde oppfordret ham til å smake på retten slik den var. Det handler om å trene opp smaksløkene. Peprer en maten i det uendelige, smaker alt det samme. Det samme gjelder om man dynker maten i ketchup. Jeg tror jeg hadde latt være å invitere denne gjesten på middag igjen, eventuelt bestilt pizza fra Peppes til 200 kroner neste gang jeg inviterte familien. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Che Guevara Skrevet 5. januar 2008 #312 Del Skrevet 5. januar 2008 Ketchup er harry! Der er nok rosinen i pølsa, ja. Denne ketchupforakten dreier seg i all hovedsak om klasse og kultursnobberi. Når ketchupen kom var den, som alt annet nytt, sofistikert, eksotisk og spennende. Det var først når den var vanlig blant massene, og alle brukte ketchup, at ketchupen raste nedover på statuslista. Når det gjelder at kokker er så negative til ketchup, så har jeg hørt at enkelte profilerte kokker nå ønsker å fremstå som originale og motstrøms ved å ta ketchupen inn i varmen igjen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 5. januar 2008 #313 Del Skrevet 5. januar 2008 Der er nok rosinen i pølsa, ja. Denne ketchupforakten dreier seg i all hovedsak om klasse og kultursnobberi. Når ketchupen kom var den, som alt annet nytt, sofistikert, eksotisk og spennende. Det var først når den var vanlig blant massene, og alle brukte ketchup, at ketchupen raste nedover på statuslista. Når det gjelder at kokker er så negative til ketchup, så har jeg hørt at enkelte profilerte kokker nå ønsker å fremstå som originale og motstrøms ved å ta ketchupen inn i varmen igjen. Jeg skrev like over her i går om ketchup og Bourdieu. Moderator Scorpina slettet det. Det var et interessant innlegg på 3-4 linjer som passer inn i debatten og det var ingen personangrep. Grunnen til sletting må derfor kanskje ha vært at moderatoren absolutt ikke har hørt om Bourdieu, og kanskje trodde det var snakk om et troll? Når det her nevnes klasse og snobberi, er Bourdieu veldig relevant. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Helen Parr Skrevet 5. januar 2008 #314 Del Skrevet 5. januar 2008 Der er nok rosinen i pølsa, ja. Denne ketchupforakten dreier seg i all hovedsak om klasse og kultursnobberi. Når ketchupen kom var den, som alt annet nytt, sofistikert, eksotisk og spennende. Det var først når den var vanlig blant massene, og alle brukte ketchup, at ketchupen raste nedover på statuslista. Når det gjelder at kokker er så negative til ketchup, så har jeg hørt at enkelte profilerte kokker nå ønsker å fremstå som originale og motstrøms ved å ta ketchupen inn i varmen igjen. Det er en interessant tanke, men jeg tror ikke det. At kokkekunst og ulike smaker også har en underliggende vitenskap, er vel åpenbart. Og man trenger ikke engang være utdannet kokk for å forstå at ulike smaker passer bedre sammen enn andre. Ergo passer ikke ketchup på alt, like lite som balsamicodressing og basilikumpesto passer på alt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Helen Parr Skrevet 5. januar 2008 #315 Del Skrevet 5. januar 2008 Jeg skrev like over her i går om ketchup og Bourdieu. Moderator Scorpina slettet det. Det var et interessant innlegg på 3-4 linjer som passer inn i debatten og det var ingen personangrep. Grunnen til sletting må derfor kanskje ha vært at moderatoren absolutt ikke har hørt om Bourdieu, og kanskje trodde det var snakk om et troll? Når det her nevnes klasse og snobberi, er Bourdieu veldig relevant. Jeg tror dette forsvant i mengden med innlegg som kom i kjølvannet av diskusjonen mellom *Mina* og Benedikte i går. Bare et forslag fra min side, fordi jeg reagerte på det samme. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 5. januar 2008 #316 Del Skrevet 5. januar 2008 Det er en interessant tanke, men jeg tror ikke det. At kokkekunst og ulike smaker også har en underliggende vitenskap, er vel åpenbart. Og man trenger ikke engang være utdannet kokk for å forstå at ulike smaker passer bedre sammen enn andre. Ergo passer ikke ketchup på alt, like lite som balsamicodressing og basilikumpesto passer på alt. Problemet er at smak er fullstendig subjektivt. Det finnes ingen objektive regler for smak nettopp fordi det kreves et subjekt for å sanse. Der noen ser noen svarte prikker på et lerret ser andre kunst, og der noen mener ketchupsmaken ødelegger retten mener andre den blir forbedret. Dette er ikke en regelbundet disiplin som matematikk eller naturvitenskap, for smaken oppstår i møtet med hvert enkelt individ I tillegg kommer at de fysiske forutsetningene for smak er forskjellige. For eksempel finnes det mennesker som er mer sensitive for ulike mattyper enn andre på grunn av ekstra papiller på tungen. Eldre folk er mindre sensitive for salt enn yngre mennesker, og trenger derfor mer salt for å kunne kjenne denne smaken. Legemidler kan forandre smaken. Noen mennesker har genetiske mutasjoner som gjør at de kan kjenne smaker som andre ikke kan; noe som kan føre til at maten smaker både bedre og verre. Ulik grad av luktesans kan forandre smaken fullstendig. Og så videre og så videre. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 5. januar 2008 #317 Del Skrevet 5. januar 2008 Problemet er at smak er fullstendig subjektivt. Det finnes ingen objektive regler for smak nettopp fordi det kreves et subjekt for å sanse. Der noen ser noen svarte prikker på et lerret ser andre kunst, og der noen mener ketchupsmaken ødelegger retten mener andre den blir forbedret. Dette er ikke en regelbundet disiplin som matematikk eller naturvitenskap, for smaken oppstår i møtet med hvert enkelt individ Hvis dette skal føre til at man ikke skal kunne felle noen som helst form for smaksdommer, eller operere med kvalitetskriterier på områder der subjektiv opplevelse spiller inn, kan vi jo like gjerne avvikle alt som heter kokkeutdannelse og kokekunst, samt alle former for kunstkritikk og -teori i samme slengen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cata Skrevet 5. januar 2008 #318 Del Skrevet 5. januar 2008 Hvis dette skal føre til at man ikke skal kunne felle noen som helst form for smaksdommer, eller operere med kvalitetskriterier på områder der subjektiv opplevelse spiller inn, kan vi jo like gjerne avvikle alt som heter kokkeutdannelse og kokekunst, samt alle former for kunstkritikk og -teori i samme slengen. Tja, det hadde kanskje ikke vært så dumt . Dvs. det er jo kjekt at noen liker å lage mat og vil utdanne seg i den retningen, men det trenger jo ikke bli et kokkediktatur av den grunn. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 5. januar 2008 #319 Del Skrevet 5. januar 2008 Tja, det hadde kanskje ikke vært så dumt . Dvs. det er jo kjekt at noen liker å lage mat og vil utdanne seg i den retningen, men det trenger jo ikke bli et kokkediktatur av den grunn. Det finnes da vanligvis mange nyanser og stort rom for diskusjon i spennet mellom total relativitet og diktatur? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Helen Parr Skrevet 5. januar 2008 #320 Del Skrevet 5. januar 2008 Hvis dette skal føre til at man ikke skal kunne felle noen som helst form for smaksdommer, eller operere med kvalitetskriterier på områder der subjektiv opplevelse spiller inn, kan vi jo like gjerne avvikle alt som heter kokkeutdannelse og kokekunst, samt alle former for kunstkritikk og -teori i samme slengen. Veldig enig i dette, Eurydike. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå