Gå til innhold

om kjønnskvotering!


Gjest sexysadie

Anbefalte innlegg

Gjest sexysadie

Kjønnskvotering er igjen blitt et tema takket være et innspill fra næringsministeren. Alle er nå enige at det bør være flere kvinner inn i styrene, men hva må til ?

En undersøkelse ved BI viste nylig at bedrifter med kvinner i styret gjør det bedre enn de med bare menn. Ikke fordi kvinner er klokere, men når en bedrift har kvinner i sitt styret, er det et tegn på at den velger de beste, uansett kjønn.

Men mesteparten av det norske næringslivet vil fortsette å utnevne styremedlemmer uten å ta hensyn til kjønn.

For å bryte denne dominansen må det konkrete tiltak til. Mange mener av kvotering er fornærmende for kvinner. De mener kvinner bør bli ansatt på grunn av sin kompetanse og ikke på grunn av sitt kjønn.

Det egentlige spørsmålet er: hva er verst ? Å få en lederstilling blant annet takket være sitt kjønn, eller å ikke få den på grunn av sitt kjønn?

Det påstås også at kvotering og positiv særbehandling fører til at dårlig kvalifiserte kvinner blir ansatt fremfor kvalifiserte menn.

Å mene at kvotering fører til at inkompetente kvinner ansettes, betyr at man kan vurdere alle kvinner som sitter i ledende stillinger og antyde at de kan være kvoterte og ikke kvalifiserte.

Dette er definitivt fornærmende for kvinner: lurer man noen gang prinsipielt på om en mann er kvalifisert for den lederstillingen han har fått bare fordi han er en mann ?

Kvotering har sine begrensninger, men har også gitt muligheten til mange kvinner å være med i beslutningsorganer. Antall kvinner i offentlige utvalg som faller under likestillingsloven viser dette tydelig.

At de er pisket inn er lite sannsynlig: over 2500 kvinner har registrert seg i Likestillingssentrets kvinnebase. De sier tydelig at de ønsker styreverv. Kvotering må derfor til fordi kvinner skal kunne ha like stor innflytelse og deltagelse i næringslivet som menn.

For å oppnå dette, blir mange av de mennene som sitter i maktposisjoner nødt til å trekke seg. Er det ikke dette det hele dreier seg om ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...