Gå til innhold

Næringsinnhold


Anbefalte innlegg

Gjest Gjest_gjest_*
Skrevet

Hei! sånne næringsinnhold som står på maten, jeg klarer ikke å finne ut om det er sunt eller ikke.. Kan noen hjelpe meg? Hva skal det være lite av og hva skal det være mye av? Takk på forhånd! :)

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Det letteste er å se på kcal pr 100gram

Og om du tenker deg da at du skal ligge på rundt 1600 ++ i løpet av en dag..så sier det seg selv at en middag på 900 kcal nok ikke av det mest sunne slaget.

Minst mulig fett og karbohydrater i grunn

Denne kan være til god hjelp...

Skrevet
Det letteste er å se på kcal pr 100gram

Ja, og vips tror man at havregryn, linser, bønner og avokado er usunt.

Gjest Kristin_
Skrevet

Sunt er nesten umulig å definere, men jeg kan prøve noen pointers.

Se på hva som står først i varedeklerasjonen. Begynner varedeklerasjonen med smør eller sukker f.eks? Da er det neppe særlig sunt, for det står i rekkefølge fra det det er mest av til det det er minst av.

Minst mulig sukker (en frokostblanding med 20 gram sukker pr 100 gram, f.eks, er ikke mye sunn)

Protein er bra

Minst mulig mettet fett (unngå helt herdet vegetabilsk fett, det er transfett)

For animalske produkter burde i hvertfall ca 30% fett være en smertegrense. Og da snakker vi kalorier, ikke antall gram. 1 gram fett er 9 kalorier.

Men alt dette blir bare synsing. En balanse der under 30% av kaloriene kommer fra fett, ca 55% fra karbohydrater og resten proteiner, er ofte en grei sammensetning og pleier å være min egen rettesnor.

Skrevet

Hva det skal være lite og mye av er veldig vanskelig å svare på, og det er også endel uenighet her.

Det viktigste poenget er at du ikke bør spise fler kalorier enn du forbrenner, hvis målet ditt er å holde vekta.

Så først må du jo finne ut sånn ca hvor mange kalorier du forbrenner i løpet av en dag. Det finnes flere måter å regne ut det på, det har blitt skrevet om det på forumet før, og er ganske lett å finne ved et googlesøk (f.eks "kaloribehov").

En referanseverdi er 2000 kcal, dvs at dette er noe som passer de fleste, men det er store individuelle forskjeller. Alt etter kjønn, vekt, og ikke minst aktivitetsnivå.

Når du leser på emballasje/i kaloritabeller på næringsinnholdet, er det ikke bare næringsinnholdet per 100 gram som er av betydning, men også hvor mange gram du faktisk spiser.

Som andre sa her, er feks havregryn ganske kaloririkt per 100 gram (ca 350 kcal), men hvis man spiser bare 40 gram av dette, blir det jo ikke like mye.

Det anbefales at ca 50-55 % av kaloriene du spiser for en dag kommer fra karbohydrat, 25-35 % fra fett og resten fra protein. Sukker bør utgjøre under 10 %, og mettet fett og transfett bør ikke utgjøre mer enn 10 % av fettinntaket.

Men det er vanskelig å gi noen fasit som gjelder akkurat deg!

Du finner endel matvarer i matportalen.no/matvaretabellen. På www.somebody.no kan du finne næringsinnholdet i nesten 8.000 matvarer, men da må du kjøpe et medlemsskap. Men det er verdt å prøve hvis du vil holde vekta ved å telle kalorier!!

  • 1 år senere...
Gjest Gjest_Marianne_*
Skrevet
Det viktigste poenget er at du ikke bør spise fler kalorier enn du forbrenner, hvis målet ditt er å holde vekta.

Kalorier er et mål på hva som skjer når du putter maten i en ovn og ser hvor mye varme som avgis. Kroppen vår er mer komplisert enn en ovn, og inntak av næringsstoffer tas opp og metaboliseres på forskjellig måte, forskjellige næringsstoffer trigger hormoner, som gjør at næringsstoffer metaboliseres på en spesiell måte og dette avgjør antagelig også til en stor grad hvordan fettlagring og fettforbrenning foregår.

Det er nok ikke så enkelt som at en kalori bare er en kalori

Hint, stadig mer forskning peker på at sukker og stivelse faktisk er noe av det verste du kan spise - Dette inneholder mye karbohydrater, som stimulerer utskillelsen av insulin, som bl.a trigger fettlagringen i kroppen og stimulerer til kroppens egenproduksjon av kolesterol (altså øker kolesterolet)

Gjest Gjest
Skrevet
Kalorier er et mål på hva som skjer når du putter maten i en ovn og ser hvor mye varme som avgis. Kroppen vår er mer komplisert enn en ovn, og inntak av næringsstoffer tas opp og metaboliseres på forskjellig måte, forskjellige næringsstoffer trigger hormoner, som gjør at næringsstoffer metaboliseres på en spesiell måte og dette avgjør antagelig også til en stor grad hvordan fettlagring og fettforbrenning foregår.

Det er nok ikke så enkelt som at en kalori bare er en kalori

Hint, stadig mer forskning peker på at sukker og stivelse faktisk er noe av det verste du kan spise - Dette inneholder mye karbohydrater, som stimulerer utskillelsen av insulin, som bl.a trigger fettlagringen i kroppen og stimulerer til kroppens egenproduksjon av kolesterol (altså øker kolesterolet)

1 kalori er 1 kalori uansett hvor den kommer i fra!

noen mat gir mer metthets følelse enn andre ja.

man blir f.eks mer mett av 1 skål havregryn enn 1 sjokolade selvom kaloriene er like mye.

men det er ikke slik at en matvare legger du mer på deg enn av andre.

om man velger å spise 1000000000 gulrøtter eller vanlig mat og det er samme kaloriinnhold per dag, er det det samme hva du spiser.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...