Gå til innhold

Både sunn OG billig mat


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei :)

Jeg er student og har derfor ikke all verden å rutte med. Er det noen snille jenter som vil dele billige OG (helst) sunne oppskrifter med meg så ville jeg blitt glad :) :bukke:

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Spagetti m/ ketsjup . (ikke særlig bra kost i lengda )

Får i kål er billig i sesongen .

fiskeblokker m/ris fra innvandrerbutikk .

lever (usj)

Gjest StoreSky
Skrevet

Spaghetti med ketchup er da ikke særlig sunt..

Frosne grønnsaker er faktisk ikke så illa som man tror. Så det kan man finst hamstre inn. (Rema er billig)

Grønnsaksuppe: div.grønnsaker, buljong, vann, litt nudler/bønner til slutt. + krydder.

Pasta med tunfisk:

pasta

tunfisk på boks

løk/hvitløk

+ ev. ønsket grønnsaker

litt ost på toppen om man har.

Grateng:

Man tager hvad man haver av kokt pasta, grønnsaker, bønner

egg+melk vispes sammen, krydder

ost på toppen

Røres sammen, stek 200 grader til det er ferdig.

"Indisk"

Div. grønnsaker freses sammen med en box tomat

tunfisk/bønner/strimlet kjøtt

Garam Masala og/eller curry krydder

ris

Er man gjerrig på osten (man MÅ ikke ha 200 gram i hver matrett) så er ost en fin måte å gjøre ellers kjedelig mat spennende.

Gjest Eurydike
Skrevet

Generelt er jo grønnsaker billigere enn kjøtt og fisk! :)

Friske grønnsaker er faktisk også veldig billige og gode på denne tiden av året. Særlig de typisk norske som gulrøtter, poteter, kålrabi, kål, purre og løk. Godt til lapskaus, betasuppe, eller som tilbehør til feks stekt hvit fisk. Løk og gulrot blir også bra basis for en enkel pastasaus, med en boks tomater, og gjerne hvitløk og tørket oregano i tillegg. Squash og paprika er heller ikke dyrt, og gjør den samme pastasausen enda sunnere.

Ellers er tørkede belgfrukter (erter, linser, bønner, kikerter) noe av det billigste og sunneste du kan spise. Linser (grønne eller røde) er praktiske fordi de ikke trenger bløtlegging. Ellers er hermetiske bønner og kikerter også relativt rimelige og raskere å lage til. Alt er fint i supper, salater og gryter (gjerne vegetariske).

Billige fiskeslag: Sei og laks (frosne eller ferske).

Og min personlige favoritt: Byggryn. Billig, sunt og godt i supper og salater, eller som erstatning for ris.

Skrevet
Spagetti m/ ketsjup . (ikke særlig bra kost i lengda )

Spaghette med saus laget av 250 gram karbonade- elelr kjøttdeig, en løk eller to, 1 gulrot og en boks hermetiske tomater er ikke så usunt, heller ikke veldig dyrt da det gjerne blir nok til to middager. Dessuten smaker det MYE bedre enn spaghette med bare ketsjup.

Får i kål er billig i sesongen .

Det er det. Dessuten er det ganske sunt.

fiskeblokker m/ris fra innvandrerbutikk .

Billig, men kjedelig alene. Frossen laks er billig på f.eks. Rema1000 og veldig godt i wok. Bruk mye grønnsaker, ha i litt soyasaus og spis med ris ved siden av. Blir det rester er det godt til lunsj dagen etter.

lever (usj)

Lever er godt, det, men skal man lage det med skikkelig fløtesaus, poteter og kålstuing er det verken billig eller sunt lenger.

Ellers er det lurt å handle på tilbud, men ikke la deg lure til å kjøpe ting som bare blir stående fordi det er billig. Kjøp det du liker og vet at du kommer til å spise.

Gjest Kristin_
Skrevet

First price frossen kyllingfilet

Pastasaus på glass av et eller annet slag (first price sin er billig, du kan til og med drøye den med å hive oppi en boks hakkede tomater)

Ta deg råd til fullkornspasta, som er mye sunnere enn "vanlig" pasta.

Tunfisk er veldig billig og en god proteinkilde, men ikke alle er så veldig glade i det. Funker fint til sursøt saus og ris, eller i pastasaus (tomat)

Kylling, ris, brokkoli og en billig saus er også en helt grei middag :)

Seifilet (selges ofte på tilbud) Ha i ovn med f.eks hakkede tomater, poteter og andre grønnsaker (vær obs på sesonger, ting varierer ofte veldig i pris), veldig godt og heller ikke særlig dyrt :)

Avslutningsvis vil jeg bare si at det er viktig å tenke på at det kan være lurt å betale et par kroner ekstra for det sunne alternativet (pasta, ris, brød, karbonade vs kjøttdeig etc) rett og slett fordi det kan ses som en investering i egen helse i lengden ;)

Skrevet

Havregrøt er billig og sunt. Slik lager jeg den i mikroovnen: 1 dl gryn og 2 dl melk. Full guff til det begynner å koke, det tar vel rundt halvannet minutt. Stopp og rør om. Full guffe til det koker opp igjen.

Gjest Badiane
Skrevet

Ertesuppe: Av en pakke til 5-6 kroner får du minst ti porsjoner. Den må koke lenge, så sånn sett passer det best å lage det på en søndag. Den kan gjerne fryses, så hvis du har fryser kan du lage mange porsjoner hvis du først setter i gang.

Fiskegrateng og seikaker: Denne uken har Ica Maxi fersk seifilet til 29 kr. pr. kg. Hvis du lager opp en masse seikaker og fiskegrateng og fryser ned har du mye sunn og billig mat i lang tid fremover.

Reker: Frosne reker koster 18 kr. pr. kg. på Rema, og det er veldig godt sammen med pasta, f.eks sammen med finhakket chili og tomatterninger, eller i en vanlig pastasaus laget av hermetiske tomater (som jo også er veldig rimelig).

Tørkede bønner og linser: Hvis du liker indisk mat finnes det et vell av veldig gode bønne- og linseretter som det koster en slikk og ingenting å lage, og som er både velsmakende og sunne.

Egg: Av det kan man lage mange ting, bl.a. curry og grønnsaksomeletter. Billig og sunt! :)

Skrevet

Generelt vil jeg anbefale deg å planlegge måltidene dine. Kjøp opp litt krydder og slikt som står seg når du har noen kroner til ekstra. Kjøp også gjerne økonomipakininger av ting som tåler å stå.

Kjøp opp litt hermetiske tomater, bønner og linser, disse er rimelige og metter godt.

Se etter tilbud på produkter som vanligvis koster mer: ofte kjøttdeig, pølser, frossenfisk osv...

En rimelig og godt variabel rett er Ask A Chefs Midtøsteninspirerte rett

Fiskegrateng.

2 dl makaroni

250 g frossen fisk

4 dl melk

1 ss mel

1 ss smør

2 egg

1/2 løk eller 3-4 cm purreløkbit

Salt, pepper og muskat

Sett på ovnen på 180*C

Finn frem 2 kasseroller, ene har du fisken og melken i (ja sammen) sammen med 1/2 ts muskat og litt salt og pepper

Hvis du har vannkoker, sett på litt vann (5dl) og hell makaronien i siste kjelen, hell over det kokende vannet, og kok lett møre.

Sil av makaronien, sett kjelen tilbake på platen uten makaroni og smelt smør, rør i melet.

Hell over den varme melken fra fisken (pass på at fisken ikke kommer med melken) over smør/mel blandingen, kok opp og rør godt, det skal være en mellomtykk hvit saus.

finkutt purreløken og bland med makaroni og fisk i en smurt ildfastform stor nok til å romme alt. Smak til hvitsausen og hell over og bland med resten. Ost eller malt brød på toppen er godt.

Stek i 45-50 minutter, server med kokte poteter og smeltet smør med gressløk,løk, purre eller egg i.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...