Gå til innhold

God gammeldags ertesuppe


Anbefalte innlegg

Skrevet

Ja, det vil jeg lage snart, nå som høsten er kommet. Er det noen som har en god oppskrift? :)

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Ertesuppe

Til 4-5 personer

1 lettsaltet knoke, eller knoke fra fenalår eller spekeskinke

ca 4 dl gule erter

vann + salt til bløtlegging

kaldt vann til koking

1 løk

1/2-1 å purre

2 gulrøtter

pepper

evt timian

Beskrivelse

Bruker du rester av fenalår eller spekeskinke kan det være en fordel å vanne ut knokene natten over.(Tiden er avhengig av hvor speket og salt knoken er.)

Legg ertene i bløt i lettsaltet vann natten over.

Tøm ut bløtevannet og skyll ertene.

Ha knoke og utvannede erter i en kasserolle.

Fyll på med kaldt vann ca. 2 1/2 l.

Kok opp og skum godt.

Tilsett grovhakket løk og evt litt timian. •Kok til ertene og knoken er møre 2 -

2 1/2 time. Etterfyll med vann om nødvendig.

Gulrot i skiver/terninger og finsnittet purre får trekke med de siste 10-15 min. Smak til med pepper.

Ta opp knoken og skjær av kjøttet og ha tilbake i suppen.

Skrevet

Dersom du vil ha en mer lettvint juksevariant kan du utelate svineknoken og bruke litt buljongpulver eller flytende buljong i vannet du koker ertene i, og erstatte kjøttet med stekt bacon, kokt skinke, spekeskinke, pølsebiter e.l. som du tilsetter rett før servering.

Det er best å bruke splitterter, og ikke hele erter. Da slipper man skolmene, de har kortere koketid, og de koker lettere i stykker. Av en eller annen grunn er det vanskeligere å få tak i splitterter enn hele erter. Men jeg har i allefall funnet det på Ica og på Ultra.

Hvis du bruker hele erter bør du ikke tilsette noe salt (dette gjelder også buljongpulver, som jo stort sett består av salt) før mot slutten av koketiden. Salt gjør nemlig skolmene seige. Derfor undrer jeg meg litt over at det står at ertene skal bløtlegges i lettsaltet vann i oppskriften over. Jeg bruker usaltet vann til bløtleggingen, og det er det som er aller mest vanlig. :)

Skrevet

Takk for svar!! Så kjøper jeg erter i dag og legger i bløt i natt. Tror jeg prøver uten salt. Og så lager jeg "den falske" ertesuppa, med bacon. Men må nok prøve med rester fra fenalår etter jul, for det mener jeg mamma alltid lagde. Og det var rågodt!

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...