Gå til innhold

Lavkarbodietter, hva er egentlig riktig/sant?


Gjest Gjest

Anbefalte innlegg

Når jeg leser helsemyndighetenes advarsler mot å følge diverse lavkarbodietter, synes jeg ofte det nevnes at frukt og grønt bare utgjør en bitteliten/for liten del av denne kosten. Men på en plansje her , ser det jo ut til at det er mye grønnsaker man kan spise, og at man kan spise mye av dem? Er det store forskjell på de ulike lavkarbodiettene, slik at noen ikke tillater mye grønt, eller hvorfor har man denne oppfatningen?

Hva med grovt mel/fullkorn?

Jeg kan nevne til slutt at jeg ikke har en eneste slankeplan for min egen del, men er interessert i kosthold og ernæring - og mat :)

Det er sikkert mange interessante momenter og konflikter mellom lavkarbofolket og myndighetene jeg ikke har tatt med her, så håper de som svarer drar inn flere "dilemmaer"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

For det første må man ikke se på "karbohydrat" som ett næringsstoff, for det er en stor gruppe forskjellige sukkerarter (sakkarider), stivelse og fiber som til sammen utgjør gruppen "karbohydrat".

Karbohydrater er en viktig energikilde, og tilfører kroppen glukose for å forbrennes og å lagres i glykogenlagrene.

Alle kroppens celler trenger glukose, og hjernen, nervesystemet og røde blodceller er helt avhengige av glukose.

Vi kan derimot omdanne proteiner og fett til glukose, så man overlever når glykogenlagrene er tomme og man ikke spiser karbohydrater også.

Men hvis man bruker proteiner for å omdanne dem til glukose, kan det være skadelig, siden viktig protein og vev kan brytes ned.

For mange enkle sukkerarter er ikke bra (i mengder over 200 g om dagen). Men inntak under det har ingen direkte påvirkning på feks overvekt og diabetes. (Men karies er knyttet til inntak av enkle sukkerarter)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristin_

Grunnen til at mange fraråder lavkarbodietter er fordi mange bruker lavkarbodietter nærmest som en unnskyldning for å spise veldig mye fet proteinrik mat, og lite frukt og grønnsaker. Skal utdype senere

Jeg har VELDIG mye på hjertet om denne saken, men det får vi ta i morgen, sovetid :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke bra med for lite karbo heller, gjelder bare å velge sunne karbohydratkilder. En håndfull proteinrik mat, en håndfull karbo og en håndfull grønnsaker er en enkel og grei tommelfingerregel synes jeg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at mange fraråder lavkarbodietter er fordi mange bruker lavkarbodietter nærmest som en unnskyldning for å spise veldig mye fet proteinrik mat, og lite frukt og grønnsaker. Skal utdype senere

Jeg har VELDIG mye på hjertet om denne saken, men det får vi ta i morgen, sovetid :)

Søren, nå begynte jeg å glede meg til å lese svaret :ler:

Jeg har egentlig et greit grunnlag i kjemi/biokjemi fra universitetet, så mekanismene bak dietten forstår jeg sånn i grove trekk. Men jeg lurer på hva de ulike "lærde" mener; om det f eks er en fullverdig diett over tid å ikke spise mer enn f eks 10% grønnsaker, mens resten av kosten består av all slags fett og protein? Eller om det er en snarvei enkelte bruker for å slanke seg fort, å ikke innta karbohydrat i noen form..?

Her i huset stiller vi oss i hvert fall tvilende til nødvendigheten av å kutte ned på grønnsakmengdene - men om det bare gjelder stivelsesrike sorter som poteter, mais o.l, skjønner jeg poenget. Men gjelder ulike varianter av lavkarbodietter for ulike "kroppstyper"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke nødvendig å kutte ned på de fleste grønnsaker. De færreste av dem er det særlig kalorier i, man kan i grunnen spise ubegrenset.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...