Gå til innhold

Typisk norsk mat


Gjest Gjest

Anbefalte innlegg

Gjest Gjest

Ei dame som snart skal på Norgesferie spurte hva hun absolutt må prøve av norsk mat mens huner i Norge. Jeg ble litt svar skyldig, så jeg håper på litt hjelp fra dere før hun reiser.

Hva bør hun få med seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Har ikke noen retter å foreslå, men her er noen ingredienser utlendinger synes er eksotiske: multer, reinsdyrkjøtt, elgkjøtt, hvalkjøtt (hvis de vil spise det, da :ler:). Dessuten er røkelaks og gravlaks populært.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gjest

Dette er jo ikke hele retter, men enkelte typer mat som vel er typisk norske:

lompe og lefse

flatbrød

pultost og gammalost

akevitt

enkelte typer spekemat

risengrynsgrøt?

Også har man jo lutefisk, smalahovud, rakfisk osv, men de ville jeg vel snarere anbefale en utlending å holde seg unna, enn å smake på... ;)

Kjøttkaker og brun saus med erterstuing og tyttebær er vel forresten norges nasjonalrett, er det ikke?

Og vi serverer vel vafler litt annerledes enn de fleste andre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Vampyra

Kjøttkaker, rømmegrøt, røkelaks, melkesjokolade, pinnekjøtt, bacalao osv.

Endret av Vampyra
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

På denne tiden av året får turister ofte servert laks. Gjerne med jordbær til dessert, eller multer i en eller annen variant.

Virker som om multer er noe helt "eventyrlig" for noen av de utenlandske...

Edit: skrivefeil

Endret av Ugla
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville servert JORDBÆR! Det er ingenting som norske jordbær med sukker og fløte!

Ellers ville jeg ikke satset på spekemat - som flere over her anbefaler. Til det er skinkene man får i Italia og Spania altfor gode. Isteden ville jeg gjort noe godt ut av røkelaks, rakfisk eller klippfisk. Og kongekrabbe er jo helt greit...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest =tentacle=

Vil hun prøve særnorske retter, eller vil hun ha dine anbefalinger for å få god, norsk mat mens hun er her?

Det norskeste for tiden er vel Grandiosa :forvirret:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest _Leela_

Da vi hadde en gjeng utlendinger på besøk så serverte vi:

Rakfisk i lefse

Pinnekjøtt med tilbehør

En god del akevitt og øl

Dette var i slutten av november, så menyen passet og den falt også i smak (kanskje ikke rakfisken da, men men).

Kommer også ann på om det er noe hun vil kjøpe med seg hjem eller om det er rett hun vil prøve da hun er her. Ta henne med til en typisk norsk restaurant og send med henne en brunost og litt røkelaks hjem. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var nylig i en sammenheng der jeg spiste flere middager og lunsjer med en gruppe fra USA og ulike europeiske land på Norgesbesøk. De foretrakk alle fersk fisk, som var det de først og fremst forbandt med det norske kjøkken. Og jeg er enig! Men ville gjerne satset på noe annet enn oppdrettslaks, som man får overalt utenlands. Heller god og fersk villfisk som breiflabb, uer, brosme steinbit eller liknende. Fiskeslag er jo faktisk ofte relativt stedegne, noe man finner ut når man skal lage fiskeoppskrifter fra andre land, så dette er lokale spesialiteter på sitt beste.

Kongekrabbe og ferske reker er også gode valg! :)

Litt avhengig av når besøket finner sted: I tillegg til jordbær er også friske, norske bringebær fantastiske nå i juli (feks fra Vik i Sogn), og senere moreller fra Hardanger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lapskaus med flatbrød!

Havregrøt er jo en klassiker som mange norske generasjoner har vokst opp på.

-og så henger jeg meg på øl og akevitt-forslaget. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gjest

Takk for mange gode tips! Hun skal ikke besøke meg, men reise på tur sammen med moren sin. Jeg bor i det landet som de kommer fra, og i planleggingsfasen har jeg fått mange rare spørsmål om Norge. Jeg skal skrive en liste med forslagene deres, og så får de selv se hva de får tak i.

Hvis det er noe mer dere kommer på, oppdaterer jeg listen min etterhvert. De reiser om en uke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest Yvette

Vampyra: Bacalao er en portugisisk matrett. ;)

Gode forslag over. Reinsdyrkjøtt er veldig godt når det lages som finnbiff, med rørte tyttebær til. :sikle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vampyra: Bacalao er en portugisisk matrett. ;)

Ideén er egentlig ikke så dum da råvaren (klippfisk) er et norsk produkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Gjest Sativa

Grændis og skolebrød. Neida, det var en spøk. Fisk som for eksempel stekt makrell med agurksalat, poteter og rømme, kjøttkaker, lapskaus, pinnekjøtt, krabbeklør, samt masse som andre har ramset opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grændis og skolebrød. Neida, det var en spøk.

Dessverre har du vel rett i at dette kanskje er den mest typisk norske maten. :forvirret::ler:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Itillegg til alt annet - Breiflabb! Vi hadde gjester fra USA og de påsto det var det beste de noensinne hadde smakt! Laks, jodbær, finnbiff, skinke, komler etc. falt også i smak, men breiflabben var absolutt det beste - og det fra folk hvor fries var livretten!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...